Barbaarielokuvat

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Barbaarielokuvat

barros
Käyttäjä
1455 viestiä

28.01.20 klo 17:57 - linkitä tähän kommenttiin: #

Mihis fantasia genreen Highlander lasketaan? Miekka ja kilpi osaston, vaikka kilpiä leffassa vähemmän käytetää.

https://www.youtube.com/w...eySqDbxEQn45lUtpUqslIakfU

Queen - Who wants to live 4ever?

Joku
Käyttäjä
1295 viestiä

28.01.20 klo 19:00 - linkitä tähän kommenttiin: #

barros kirjoitti:

Mihis fantasia genreen Highlander lasketaan? Miekka ja kilpi osaston, vaikka kilpiä leffassa vähemmän käytetää.

https://www.youtube.com/w...eySqDbxEQn45lUtpUqslIakfU

Queen - Who wants to live 4ever?

Kai se jotain fantasia-toiminta -osastoo on. On muuten vaikee elokuva kategorisoida! Hyvä filmi.

Miihkali
Moderaattori
2703 viestiä

28.01.20 klo 20:13 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ite oon aina ajatellu sen kasaritoiminnaksi, vaikka kieltämättä ne fantasiatwistit ja historialliset kohtaukset vähän rikkovat totuttua kaavaa. Tykkään siitäkin, että leffassa on tappelemisen lisäksi tunnelman rakentelua ja hahmonkehitystä. Nykyään toimintaleffa tarkottaa sitä, että tempo on koko ajan satasessa ja ruudulle tulee vähän väliä paskaa CGI:tä. Miten niihin hahmoihin olisi edes tarkoitus samaistua, kun ne ovat pelkkiä pikselikasoja?

Harmi että Highlanderin jatko-osat olivat sellaista käppää. Vaikea ymmärtää tai edes uskoa, että joku on tehnyt niin monta huonoa ratkaisua yhden elokuvaproduktion puitteissa. Varsinkin kun kakkosessa oli aika muhkea budjettikin, eli ongelma ei ollut siinä, että piti rakentaa joku post-apocalyptinen miljöö, niin voidaan kuvata vanhoissa tehtaissa ja hiekkakuopalla. Siitä olisi hyvin voinut rakentaa esiosan, jossa olisi kerrottu, mitä MacLeod ja Ramirez puuhailivat ennen Kurganin ilmaantumista kuvioihin.

Brutus
Käyttäjä
1093 viestiä

28.01.20 klo 21:02 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2703 viestiä

29.01.20 klo 20:12 - linkitä tähän kommenttiin: #

Joo, se kakkonen on kyllä vilpittömästi tosi hauska leffa. Vähän kuin joku kuumehoure. Erinomaista campia, ja vielä poikkeuksellisesti isolla budjetilla tehtynä. Kyllähän silloin 90-luvun alussa koetettiin huonolla menestyksellä useampaakin klassikkosarjaa päivittää ajan hengen mukaiseksi, mutta koskaan ei kyllä ollut lopputuloksena sellaista katastrofia kuin Highlanderin kohdalla.

Oma lempikohtaukseni on Conneryn suoritus, erityisesti Bond-henkinen ansa, jossa hän muuttaa itsensä energiaksi ja pelastaa Lambertin & kumppanit höpisten samalla täysillä elämisestä. Jumalana koneesta hän saapuu, ja jumalana koneesta hän lähtee. Siitähän olisi voinut saada toistuvan vitsin, että joka elokuvassa Connery palaa kuolleista vain palatakseen kuolleeksi.

Kolmonenkin on mielestäni ihan ok. Ei mitenkään erityisen mieleenpainuva, mutta kyllähän sitä katselee. Se kondomikohtaus on jopa aidosti hauska. Nelonen ja vitonen ovatkin sitten puolestaan huonoimpien koskaan tehtyjen elokuvien joukossa. Nelosessa on vähän sitä henkeä, että Udo Kier olisi voinut sopia pahikseksi. Vitosessa on pari tahattoman koomista kohtausta, kuten ne liettualaiset spurgukannibaalit, jotka kuolemattomat lahtaavat räppihevin säestyksellä niin kuin kyseessä olisi joku isompikin urotyö. ”We are the princes of the univeeeerseeee!”

Esiosa olisi tosiaan varmaan ollut se järkevin tapa toteuttaa myöhemmät Highlanderit. Vaikea sanoa, miksi siihen ei koskaan ryhdytty. Budjettirajoitukset olivat varmaan osasyynä. Se on sitten ihan oma lukunsa, ettei jatko-osissakaan älytty jättää loppua auki, vaan jokaisen leffan päätteeksi MacLeod on viimeinen kuolematon, mutta seuraavassa elokuvassa niitä löytyy aina jostain lisää.

Conan-TV-sarja on muistaakseni aika ankea. Ei se oikein toimi, että annetaan Conanille joku sidekick-seurue mukaan ja tehdään koko perheelle kevyttä tusinafantasiaa. Mutta mutta, se oli sen ajan henki. Pitäisi varmaan joskus katsastaa se Conan ihan johdonmukaisesti alusta loppuun, ehkä sieltä jotain helmiä löytyisi. Beastmasterista oli muuten oma TV-sarjansa aikanaan myös. Siinä ei tosin ollut Marc Singeriä, vaan joku täysin nevöhööd voimamies.

Brutus
Käyttäjä
1093 viestiä

29.01.20 klo 20:43 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2703 viestiä

29.01.20 klo 21:21 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos en ihan väärin muista, niin Robin Hoodin pilottijaksossa mongoolit iskevät englantilaiseen pikkukylään. Mustaan T-paitaan sonnustautunut Robin Hood tupsahtaa paikalle puhuttelemaan B-luokan Tšingis-kaania, joka mylväisee kovaan ääneen: ”Who do you think you are? Alexander the Great?”

Brutus
Käyttäjä
1093 viestiä

30.01.20 klo 00:59 - linkitä tähän kommenttiin: #

Joku
Käyttäjä
1295 viestiä

20.12.20 klo 20:08 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jaaaaahas. Kyllä meni muuten pitkä aika ilman vilaustakaan barbaareista! Nyt on asia korjattu ja tänään soittimeen lävähti kauan odotettu, Don Coscarellin ohjustelema Beastmaster - Voittamaton kostaja. Täytyy sanoa heti kättelyssä, että tässä on lähes kaikki palaset kohdillaan, mitä tulee hyvään barbaariviihteeseen. Lihaksikas molopää (Marc Singer), kaunis neito pulassa (Tanya Roberts), överi pahis (Rip Torn) sekä badass sidekick (John Amos). Näiden hahmojen lisäks filmissä on söpöjä elukoita, rajun cooleja elukoita, juustoista dialogia, vielä juustoisempaa tarinankerrontaa ja upeita maisemia, lavasteista puhumattakaan. Laulajan Marco näyttelee Daria, miestä joka vauvana riistettiin vanhemmiltaan tappoaikeissa, mutta myöhemmin Dar lähtee kosto/pelastusretkelle ja vetää siinä sivussa puolta valtakuntaa turpaan eläinystäviensä kanssa. Meininki on oikeesti paikoin ihan hulvattoman typeränhauskaa, ja Marc Singerin kiljahtelut kotkalleen sai mut nauramaan ääneen. Samoin Rip Tornin irvistely ja ylinäytteleminen pahiksena toi virneen naamalle aina miehen ollessa ruudulla. Sen lisäks että roska-arvot on tukevasti kohdillaan, Beastmaster on oikeesti suht isohkon budjetin elokuva, ja se myös näkyy. Elokuva lukeutuu helposti heti Conanin jälkeen niihin paremman luokan barbaarielokuviin, jos tälläistä käsitettä voi käyttää. Tykkäsin kyllä kovasti. Ainoa asia mistä oikeestaan vois naputtaa, on leffan kesto. Loppupuolen olis voinu rytmittää paremmin, typistää elokuvaa sellasen parikytminuuttia, ja säästellä pääpahiksen möyläämistä vähän pidempään. Nyt loppuosio on hiukan antiklimaattinen, joskin viimeset kuvat Singeristä kävelemässä tiikerinsä kanssa pitkin maisemia upean scoren pauhatessa taustalla on todella eeppistä kamaa.

Ehdottomasti kolme ja puoli tähteä läpsähtää petomestarille. Jos Conan Barbaari on se tän genren kurko omissa silmissä, on Beastmaster jaetulla kakkossijalla Deathstalkerin kanssa.

Tän elokuvan kotimainen vuokrakasetti myytiin muuten huuto.netissä just joulukuun alussa vaatimattomaan 705€ hintaan.

.....Seuraavalla kertaa katselujonossa olis Taistelevaa kotkaa vuorossa.

Miihkali
Moderaattori
2703 viestiä

07.03.21 klo 12:20 - linkitä tähän kommenttiin: #

Huh huh! Edellisestä barbaarielokuvasta (Tulen valtaistuin) on näköjään kulunut yli vuosi. Ihan hävettää, koska näitä on kuitenkin hyllyssä useampikin katsomatta.

Time Barbarians (199?)

Aikabarbaarit on vähemmälle huomiolle jäänyt villimiesfilmi, josta ei ainakaan internetistä tunnu löytyvän tietoa juuri lainkaan. Jopa elokuvan julkaisuvuodesta on erimielisyyttä: BFI:n mukaan elokuva ilmestyi 1990, IMDb:n mukaan 1991 ja Rotten Tomatoesin mukaan 1992. Omaan silmääni British Film Institute vaikuttaisi luotettavimmalta, mutta toisaalta Time Barbarians muistuttaa kovasti Beastmaster 2 - Petojen herraa (1991), mikä ehkä viittaisi myöhäisempään ajankohtaan.

Filmin alussa tulee lyhyt text crawl, joka ei oikeastaan kerro mistään mitään ja joka näyttää todella halvalta. Sen jälkeen lihaksikkaat, lähes alastomat miehet ja naiset köpöttelevät päämäärättömästi metsässä ja kohdatessaan miekkailevat. Ilmeisesti tienoolla on aiemmin käyty jonkinlainen hirvittävä ja tuhoisa sota, joka on nyt päättynyt.

Päähenkilö Doranin vaimo on sodan traumatisoima, mutta Doran suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti. Paha velho Mandrake tupsahtaa paikalle, kiduttaa Doranin vaimon kuoliaaksi ja kähveltää taikatimantin, jonka tarkempi merkitys jäi vähän epäselväksi. Mandrake pakenee 1990-luvun Los Angelesiin ja Doran seuraa perässä.

Edesmennyttä vaimoa muistuttava TV-toimittaja joutuu seksinhimoisten nilkkien ahdistelemaksi. Doran putkahtaa paikalle teatterisumusta ja miekkailee nilkkeihin herran nuhdetta. Toimittaja tekee Doranista ajankohtaisjutun, jonka mukaan ”kyseessä on sellainen sankari, jota meidän aikamme tarvitsee”. Lopussa Doran surmaa Mandraken, palaa kotiin ja uutistoimittaja jää katkeransuloisin tuntein Los Angelesiin.

Syystä tai toisesta nautin Time Barbariansin katsomisesta. Ehkä siksi, että edellisestä barbaarikatselmuksesta on niin kauan — tai yksinkertaisesti siksi, että odotukset olivat todella matalalla.

Kaikesta näkee, että raina on tehty kengännauhabudjetilla. Silti lopputuloksesta välittyy fiilis, että joku on oikeasti välittänyt. Rajalliset resurssit on hyödynnetty maksimaalisesti. Taisteluissa on jonkinmoiset koreografiat, ja hahmoja kehitellään hiukan tavanomaista pitemmälle. Miljöövaihdos tapahtuu noin puolivälissä elokuvaa, mikä on juuri oikea ajoitus. Näin kumpaankaan miljööseen ei ehdi kyllästyä.

Dorania muuten esittää Deron McBee eli American Gladiatorin Malibu. Pari vuotta myöhemmin hän teki samanhenkisen barbaariroolin myös Dungeons & Dragons -tuoteperhettä markkinoineessa Dragon Strike -lyhytelokuvassa. Time Barbariansin suurimmat ongelmat liittyvät McBeen karisman ja näyttelijäntaitojen puutteeseen. Hän ei kykene yksin kannattelemaan elokuvaa, mutta ei toisaalta ole myöskään riittävän hölmön oloinen herättääkseen tahatonta naurua.

Willow - suuri seikkailu (1988)

Ei varsinainen barbaarielokuva, mutta yhtä kaikki osa 1980-luvun fantasiabuumia. Willow - suuri seikkailu oli ensimmäisiä tietokonetehosteiden varaan rakennettuja elokuvia. Vähemmän yllättäen George Lucasilla oli sormensa pelissä, ja juuri lucasmaisuudet pilaavat elokuvan. Ruma, itsetarkoituksellinen, huonosti aikaa kestänyt CGI on vain osa ongelmaa. Ärsyttävä, perheen pienimmille tarkoitettu kummelihuumori ja rasittavat sidekickit pilaavat aivan liian monta kohtausta.

Juoni on perustauhkaa, en jaksa kirjoittaa referaattia. Ihan sympaattinen seikkailuelokuva silti. Tämä oli sitä aikaa, kun kääpiöitä edelleen esittivät lyhyet ihmiset eivätkä tietokoneella pienennetyt Hollywood-tähdet. Kuvausten aikaan vain 17-vuotias Warwick Davis tekee onnistuneen roolin pienenä mutta sisukkaana päähenkilönä, josta vähitellen kasvaa suuri sankari. Plussaa vahvoista naishahmoista, jotka kasarifantasiassa olivat harvinaisia.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Osui muuten silmään tällainen allekirjoittaneelle entuudestaan täysin tuntematon barbaarielokuva: Wizards of the Demon Sword. Mistäköhän sen mahtaisi löytää? Juliste ainakin lupaa hyvää, samoin Michael Berrymanin mukanaolo.

Virallinen barbaariranking

Barbaarit
Fire and Ice - Tulen ja jään maa
Conan - barbaari
Deathstalker
Deathstalker II
The Devil's Sword
Thor, valloittaja
Voittamaton kostaja
The Warrior and the Sorceress
Pimeyden ruhtinaat
Julma miekka
Barbarian Queen
Red Sonja
Amazons
Conan the Barbarian
Jumalten nuolet
Kadonneet velhot
Stormquest
Beastmaster: The Eye of Braxus
Toranin kosto
Deathstalker IV
Time Barbarians
Beastmaster 2 - Petojen herra
Deathstalker III
Conan hävittäjä
Hundra - Barbaarikuningatar
Kull, valloittaja
Ator - taisteleva kotka
Tulen valtaistuin
Kadonneen valtakunnan taikurit
Barbarian
Rautasoturi
Tales of an Ancient Empire

Melkein barbaarit

Excalibur - sankarin miekka
She - Naarassoturi
Korpin lento
Yor - metsästäjä tulevaisuudesta
Gor - tuhon tähti
Hawk the Slayer
Willow - suuri seikkailu
Terässoturi
Norseman - barbaarien kuningas
Krull ja näkymätön vihollinen
A Nymphoid Barbarian in Dinosaur Hell

Keskustelut