Leffakliseet

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Leffakliseet

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

22.01.18 klo 23:16 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

15.02.18 klo 23:10 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

24.02.18 klo 14:55 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2718 viestiä

26.02.18 klo 21:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kun tietokoneet alkoivat 90-luvulla tulla osaksi jokaisen arkea, niin täytyihän niitä saada myös leffoihin. Sitä ei vain käsitetty, miten helppo tiedostoja on kopioida. Kerta toisensa jälkeen ysärijännäreissä käytiin kauppaa jollain korpulla, mutta mieleen ei juolahtanut, että lapsikin olisi osannut tehtailla samanlaisia korppuja tarvittaessa lisää.

Tämä juonikuvio on käynyt ajan kuluessa vähän harvinaisemmaksi tai ainakin muistetaan korostaa, ettei ole ollut aikaa tai mahdollisuutta tehdä varmuuskopioita. Yllättävän usein edelleen silti näkee, miten jotain muistitikkua käsitellään kuin maailman harvinaisinta esinettä. Ilmeisesti tiedosto kopioitaessa aina katoaa alkuperäiseltä taltiolta.

Ludil
Käyttäjä
44 viestiä

26.02.18 klo 22:54 - linkitä tähän kommenttiin: #

South Parkia katsellessa tuli mieleen lisätä tänne eräässä jaksossa nähtävä koululaisklisee, joka on nähdyssä episodissakin Klisee:

Jos leffassa/sarjassa on junnuja ja näitten koulussa järjestetään tiedeviikko tai vastaavanlainen projektitapahtuma, niin aina joku rakentaa sinne ruokasoodalla toimivan tulivuoren. Useimmiten tulivuori putsaa palkintopöydän.

Miihkali
Moderaattori
2718 viestiä

03.03.18 klo 19:31 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ehdonalaiseen vapautuva aviomies tietää aina ongelmia.

John117
Käyttäjä
127 viestiä

03.03.18 klo 20:46 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tiedä nyt kliseestä, mutta tällainen tuli mieleeni uudemmista scifi/tieteiselokuvista. Mukana on etniseltä taustaltaan aasialainen hahmo, joka käyttäytyy ja puhuu länsimaalaisen luoman stereotypian mukaan. Useimmiten tämä henkilö ei liikoja hymyile tai puhu, osaa kaiken ja kuolee marttyyrinä lopussa tai hieman ennen. Viimeisimmät esimerkit The Last Jedi ja The Cloverfield Paradox.

pirpana
Käyttäjä
825 viestiä

03.03.18 klo 21:24 - linkitä tähän kommenttiin: #

Olen huomannut tälläisen leffakliseen. Jos perheenisä joutuu linnaan ja perhe jää vaille elättäjää, niin linnasta päästyään mies huomaa, että "perkele toi kyttä elättää mun perhettä ja on joko suhteessa tai naimisissa mun vaimon kanssa". Olen nähnyt aika monessa leffassa tämän kliseen... kuten esim. elokuvassa RAUTAKAUPUNKI. Pääosassa Christian Bale.

Joku
Käyttäjä
1305 viestiä

03.03.18 klo 21:27 - linkitä tähän kommenttiin: #

Rautakaupunki oli ihan kelvollinen filmi muuten, mutta ikävän mitäänsanomaton loppukädessä. Muistan että tykkäsin, mutten muista juuri muuta kuin Woody Harrelsonin hienon roolisuorituksen elokuvasta noin niinkun muuten. Ei kovin mieleenpainuva siis.

Dekkari
Käyttäjä
264 viestiä

11.03.18 klo 01:09 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kun puhutaan amerikkalaisista elokuvista niin mielestäni yksi klisee on se että varsin monet ajavat baari-illan jälkeen autoa. Klisee oli esimerkiksi edellä mainitussa rautakaupungissa. En tiedä sitten onko rattijuopumus kuinka yleinen rikos Yhdysvalloissa, mutta tietääkseni siellä on suht-tiukka lainsäädäntö koskien alkoholia ja rattijuopumukseen suhtaudutaan hyvin vakavasti, mutta silti elokuvissa porukka ajaa autoa alkoholia otettuaan.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

11.03.18 klo 09:17 - linkitä tähän kommenttiin: #

Liikennekliseitä.Ja vähän muutakin.

Amerikkalaisissa leffoissa on sääntö että ohiajavan rekan täytyy huudattaa torveaan.

Varsinkin jos pientareelle on hyytynyt auto kone-tai rengasrikon vuoksi,just siihen kohdalle tullessaan... TTÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖT! ! ! !

Ennen torvensoittoa se 110km/h kulkeva 75 tonninen yhdistelmä ei ole pitänyt mitään ääntä.
Rikkinäisen auton vieressä keskustelevat henkilöt yllättyvät ja tajuavat rekan olemassaolon vasta äänimerkin raikumisen jälkeen.

Se tiensivuun hyytynyt auto kärsii aina jäähdytysongelmista.Näin auton hajoaminen on helppo visualisoida katsojille,höyrypilvi vaan tursuamaan konepellin alta ja asia tulee selväksi.

Karkumatkalla olevilta taas loppuu polttoaine.Aina.Jos on 7 tuntia ajettu autolla yhtä kyytiä niin luulisi jonkun jossakin vaiheessa vilkaisevan sitä bensamittariakin mutta ei.

Aina vauhti hiljenee ja nyki-nyki-nyki,hämmentynyt mittariston vilkuilu ja kun tajutaan bensamittarin osoittavan nollaa vihainen kämmenenisku rattiin..

Kyytiläisten herättely,rahasäkki(?) autosta mukaan (Tässä vaiheessa rekka ajaa ohi torveaan huudattaen..) ja liftikyyti viljelijän avolavan takana heinäpaalien seassa lähimpään pikkukylään tai kyyditsijän kotiin. Koska vieraanvaraisuus.

Ja aamulla farmarin hengenlähtö koska pahiksethan löytää possen välittömästi.

Rom-Comeissa taas naisen auto hyytyy sähkövikaan tai ei starttaa ollenkaan.
Naisen tutkiessa moottoria mitään ymmärtämättä ohiajava rekka pelästyttää hänet torven huudattamisella..Ja kovasti säikähtävä nainen on hypätä voltilla liikenteen sekaan.

Onneksi paikallinen (Tai kylään juuri muuttanut ) hyväsydäminen väärinymmärretty komistus nappaa naisen syliinsä ja tuijottaa ihanasti silmiin kysyen "Oletko kunnossa?

Ja saa auton vian korjatuksi mukanaan pitämällä monityökalulla.

Hetkinen konetilan tutkailua jutustelun lomassa,pihtien taikaliikkeitä moottorin läheisyydessä pienen irvistyksen kera ja "Ok,kokeilehan startata.."

Sitten yhteinen illallinen naisen kokkaamana,palkaksi avusta.

Sieluntoverin löytäminen toisistaan-rakastuminen-väärinymmärryksen aiheuttava tilanne jommankumman ex:n kanssa-ero-kaipaus-uudelleenkohtaaminen-väärinymmärryksen selvitys-
Happy End !

Dekkari
Käyttäjä
264 viestiä

12.03.18 klo 20:32 - linkitä tähän kommenttiin: #

En tiedä voiko tätä varsinaisesti kliseeksi sanoa, mutta aloin miettimään tälläista: Kun televisiosarjaa on tehty monen vuoden ajan ja näyttelijöitä on tullut ja mennyt, niin silloin kun sarjan
viimeinen alkuperäinen tai melkein alkuperäinen näyttelijä lähtee pois, niin on oletettavaa että sarja loppuu lähiaikoina?

Tuli esim. mieleen baywatch jota tehtiin vuosina 1989-2001, niin kun David Hasselhoffin esittämä hahmo poistui sarjasta vuonna 2000 (sarjan nimi oli tosin silloin jo Baywatch: hawaii ja monet myöhemmin alkuperäiseenkin sarjaan tulleet olivat lähteneet pois), niin sarjaa tehtiin sen jälkeen enää 1 tuotantokausi. En tiedä oliko noin suunniteltu vai olivatko katsojaluvut laskeneet tai sarjaa ei enää ollut tuottavaa tehdä. Se on tosin ihan ymmärrettävää jos sarjaan loppuu mielenkiinto kun "kantavavoima" lähtee pois.

Tuleeko mitään muita sarjoja mieleen missä olisi ollut samanlainen ilmiö? Ilmiö on suht-yleinen todennäköisesti ainakin saippuasarjoissa.

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

20.03.18 klo 20:36 - linkitä tähän kommenttiin: #

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

31.03.18 klo 22:02 - linkitä tähän kommenttiin: #

Aikamatkustaja ei yleensä saa mitenkään todistetuksi menneisyyden henkilölle olevansa tulevaisuudesta.
Vaikka minkälaista laser-levitaatio-teleportaatiokaukosäädintä
niille esittelee niin ei.

Menneisyyden henkilö vilkaisee ihmeaparaattia puolihuolimattomasti ja sanoo pikkuveljellään olevan samanlaisen lelun.
Jos aikamatkustaja aikoo näyttää mitä se vehje tekee,menneisyyden henkilö tekee lähtöä ja ihan suuttuu että "Lopeta ny toi pelleily,mun pitää mennä töihin!"

JOS aikamatkustaja kuitenkin saa vänkäämisen jälkeen demonstroida sen laitteensa ihmeellisiä ominaisuuksia ja kykyjä,ei se laite just sillä hetkellä,siinä paikassa sillä kertaa tietysti toimikkaan.Patterit loppu tai aurinko menee pilveen tai paikan seinät vuorattu lyijyllä..

Sama periaate koskee mitä tahansa erikoista ja ihmeellistä
haltuunsa saaneisiin teineihin. Kukaan ei usko niitä. Ikinä.

Pelimies
Käyttäjä
483 viestiä

31.03.18 klo 22:52 - linkitä tähän kommenttiin: #

Toinen aikamatkustukseen liittyvä klisee on, että menneisyyden muuttaminen aiheutta ikäviä seurauksia nykyisyydessä ja aikajatkumossa.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

02.04.18 klo 20:15 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jalkaisin ja kaupungissa tapahtuvassa takaa-ajossa pääsee näppärästi piiloutumaan paraatiin.

Aina on sellainen meneillään ja kadunvarret täynnä yleisöä,ihanasti sinne sekoittautuupi henkilö X pahaa-aikovien katseilta.

New Orleansissa on AINA meneillään Mardi Gras.
New Yorkissa kiitospäivän paraati ja Bostonissa St Patrick`s day.

Brasiliassa tietysti sambakarnevaalit.

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

02.04.18 klo 20:48 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2718 viestiä

02.04.18 klo 21:03 - linkitä tähän kommenttiin: #

Lasketaanko Lastentarhan kyttä tähän joukkoon?

Brutus
Käyttäjä
1118 viestiä

02.04.18 klo 21:09 - linkitä tähän kommenttiin: #

Dekkari
Käyttäjä
264 viestiä

03.04.18 klo 18:38 - linkitä tähän kommenttiin: #

Joissain elokuvissa, jossa aiheena on yleensä jokin rikos, on joku hieman yksinkertainen/erilainen/pelottavan näköinen tai oloinen henkilö jota toiset ihmiset karttavat ja välttävät.

Jos elokuvassa on kyseessä henkirikos niin henkilö joutuu tietysti epäilyjen kohteeksi. Yleensä elokuvissa kyseinen henkilö joutuu murhaajan kohteeksi tai vastavuoroisesti jos murhaaja on juuri tappamassa seuraavaa uhria, niin tämä hyljeksitty tulee ja kolkkaa murhaajan.

On tietysti hyvä asia, että halutaan sanoa, ettei erillaisuus ole huono asia, mutta kyseinen klisee on käytetty. Esimerkkejä tästä ovat esim. kaksi ensimmäistä yksin kotona elokuvaa.

Keskustelut