Leffakliseet

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Leffakliseet

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

14.12.17 klo 12:29 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tässä muutamia teinikauhun kliseitä. Aika moni näistä on jäljitettävissä tavalla tai toisella Halloweeniin.

- Kaikki yläastetta käyvät nuoret ovat noin 25-vuotiaita. Sekä miehet että naiset ovat hyväkuntoisia ja isokokoisia, joskin hieman eri paikoista.

- Kukaan aikuisista ei huolestu, vaikka samaa koulua samalla luokalla käyviä teinejä kuolee kuin kärpäsiä. Sen sijaan he keskittävät tarmonsa levottomiksi käyvien teinien pitämiseen kurissa.

- Kun aiemmista elokuvista elossa selvinnyt hahmo joutuu uudestaan psykopaatin silmätikuksi, kukaan ei usko häntä vaan pitää häntä hulluna.

- Teinit istuvat luokkahuoneessa ja kuuntelevat tylsää luentoa, joka kuitenkin temaattisesti sivuaa elokuvan tapahtumia. Teinin huomio alkaa harhailla ja hän joko huomaa vainoojansa seisoskelevan ikkunan takana tai nukahtaa ja näkee painajaista. Kun teini kirkaisee kauhistuneena, opettaja tulee huutamaan hänelle vihaisena sen sijaan että yrittäisi auttaa.

- Nähdessään painajaista teini kiemurtelee levottomana sängyssään, herää hikisenä ja lähtee käymään alakerrassa. Siellä alkaa tapahtua kummallisia ja teini kuolee. Vasta tällöin hän herää oikeasti, ponkaisten pystyyn kovaan ääneen huutaen.

- Teinit katsovat telkkarista vanhaa, mustavalkoista kauhuelokuvaa.

- Teini saa omituisen puhelun. Ahdistuneesti hän laskee luurin, mutta puhelin alkaa välittömästi piristä uudestaan. Jälleen sama hyypiö kähisee outoja, ja teini heittää luurin kädestään kuin se olisi tulikuuma. Tulee kolmas puhelu ja teini ei enää haluaisi vastata. Sitten hän äkkiä nappaa luurin ja huutaa kiukkuisena puhelimeen. Nyt langan päässä onkin joku tärkeä henkilö, joka kertoo teinin menettäneen elämänsä tilaisuuden huonon asenteensa takia.

- Vanhemmat eivät koskaan ymmärrä lapsiaan, vaikka nämä mitä ilmeisimmin ovat vaikeuksissa. Sen sijaan he olettavat lapsiensa olevan joko 1) huumeriippuvaisia, 2) mielisairaita tai 3) huomionkipeitä. Ongelman luonnetta ei koskaan tiedustella, vaan teineille määrätään kaikenlaisia kohtuuttomia rangaistuksia. Jos teini yrittää puhua, vanhemmat toteavat tiukkaan sävyyn, että "me kyllä tiedetään että sä käytät huumeita". Tämän kuullessaan teinin silmät pullistuvat päästä ja hän häipyy kiukkuisena ovia paiskoen.

- Mielisairaalan henkilökunta ei koskaan kysy potilailta näiden ongelmista, kuuntele näiden huolia tai ylipäänsä keskustele näiden kanssa. Sen sijaan he luottavat vuosikymmeniä vanhoihin teorioihin, joiden mukaan (tukahdutettu) seksuaalisuus on avain kaikkeen. Tämä diagnoosi on mahdollista tehdä tarkkailemalla oireita pintapuolisesti muutaman minuutin ajan.

- Lopussa teinit uskovat voittaneensa vainoojansa ja palaavat normaaliin arkeen. Silloin pahis kuitenkin syöksähtää yllättäen jostakin ja elokuva loppuu kuin seinään.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

25.12.17 klo 21:53 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tuli vielä yksi kung fu -klisee mieleen The Shadow Whipiä katsellessa. Hyppiminen on tehokkain tunnettu tapa liikkua paikasta toiseen. Jos pitää päästä muurin toiselle puolelle, sen yli hypätään, vaikka muurissa olisi avonainen portti. Jos pitää äkkiä paeta taistelusta, syöksytään pää edellä suljetun ikkunan läpi. Pakeneva vastustaja otetaan kiinni hyppäämällä ilman halki tämän eteen. Pitkät matkat taitetaan hyppimällä taivasta kohti asetellun kameran yli. Olosuhteista riippumatta hypyt tehdään aina tasajalkaa.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

25.12.17 klo 22:18 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

25.12.17 klo 22:22 - linkitä tähän kommenttiin: #

Mies, joka siirsi vuoren, aloitti kantamisen pienimmistä kivistä.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

26.12.17 klo 15:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos joku on alkanut käyttämään alkoholia tai huumeita sekä on sammummispisteessä, niin joko henkilön kaverit tai vanhemmat raahavat tämän väkisin suihkuun ja vettä aletaan kaataamaan henkilön päälle vaikka tällä olisi kaikki vaatteet päällä.

Olen miettinyt, että onko tuossa jokin sellainen logiikka, että henkilö virkistyisi tai jotain?

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

27.12.17 klo 07:22 - linkitä tähän kommenttiin: #

Dekkari kirjoitti:

Jos joku on alkanut käyttämään alkoholia tai huumeita sekä on sammummispisteessä, niin joko henkilön kaverit tai vanhemmat raahavat tämän väkisin suihkuun ja vettä aletaan kaataamaan henkilön päälle vaikka tällä olisi kaikki vaatteet päällä.

Olen miettinyt, että onko tuossa jokin sellainen logiikka, että henkilö virkistyisi tai jotain?

Näitä alkoholiin liittyviä leffaklisheitä en ole aikaisemmin ajatellutkaan,Dekkarin suihkuesimerkki oli varmasti yksi käytetyimmistä ainakin kasariteinikomedioissa.

Toinen on se,että rankinkaan ryyppyputki ei aiheuta muutoksia seuraavan päivän autoiluun.
(Yleensä ei edes baarista lähtöön,vaan omalla autolla sieltäkin lähdetään huristelemaan)

Krapula paranee hetkessä kupillisella kahvia ja savukkeella.

Ja/tai vesilasiin tiputetuilla kahdella poretabletilla.Sitä juodessa muuten irvistellään enemmän kuin raakaa viinaa juodessa..

Vielä mainittakoon leffasankareiden (ja Pääpahisten) ilmiömäinen kyky tunnistaa viinat ja viinit erehtymättömällä tarkkuudella. Erotetaan käytännössä jopa minkä paikallisen muulin lannalla kyseinen rypäle on keväällä lannoitettu..

Vähän aihetta viistäen,kuka on viimeisin leffahahmosankari joka tupakoi leffassa??
Willisin esittämä John McClane???

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

31.12.17 klo 12:25 - linkitä tähän kommenttiin: #

Huoleton huilitauko vastoin parempaa tietoa.

Antakaahan kun selitän:

Ryhmä eloonjääneitä pakenee vaikkapa Zombieita-Hirviöitä-Mutanttielukoita-Tappajahyönteisiä tms.

Taukopaikaksi löytyy autioitunut omakotitalo joka jumpscaren aiheuttavaa kissaa lukuunottamatta vaikuttaa tyhjältä.

Se ryhmän kusipääkovis hihattomassa t-paidassaan menee tietty muita paskahousuiksi pilkaten suoraan joko vessaan tai makkariin,aseensa hän jättää hevon v##tuun koska syy A,B tai C.

WC:ssä kusella ollessa pidetään silmät kiinni ja nojataan päätä takakenoon nautinnollisesti ähkäisten.
(Kissa saattaa krapistella ensin suihkuverhon takana.)

Makkarissa kokeillaan patjan jousitusta kädellä ja sitten hypätään siihen päikkäreille.
Tai vaan istutaan sängyn reunalla,päätä käsiin nojaten ja silmät kiinni.
(Kissa saattaa krapistella ensin sängyn alla.Tai vaatekaapissa.)

Sitten onkin tämänkertainen hirvitys jo jostakin,kuitenkin livahtanut kenenkään huomaamatta siihen naamanrepimisetäisyydelle ja se pyssykin on nyt siellä jossakin ja voi miksen kattonut komeroon tai naulassa roikkuvan takin taakse tai..

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

01.01.18 klo 15:55 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos nainen ja mies ovat esim. eronneet tai eivät asu yhdessä sekä heillä on lapsi, niin jossain vaiheessa mies tulee naisen asunnolle hakkamaan ovea (selvin tai kännipäissään) ja huutamaan, että haluaa tavata lastansa.

Tilannetta mutkistaa viellä se, jos nainen soittaa uuden mies/poikaystävänsä tilanteeseen avuksi. Yleensä tämä menee siihen, että lapsen biologinen isä huutaa naisen seurustelukumppanille tyyliin: "älä yritä asettua minun tilalleni!" tai "minä olen lapsen isä!".

Tuota on tullut nähtyä jossain tv-sarjoissa. Eikö olisi helpompaa jos soittaisi tai tulisi edes rauhassa puhumaan vai onko oikeasti jossain entisissä avioliitoissa noin katkeria tuntemuksia?

E: Piti viellä lisätä se, että huutaja/riehuja on aina mies tässä kliseessä.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

03.01.18 klo 17:20 - linkitä tähän kommenttiin: #

Perhe-elämää käsittelevissä komedioissa on usein kohtaus, jossa ryhtiliikettä yritävä isä vaihtaa vaippaa hassunhauskasti hutiloiden ja kädet täristen. Vauva on aina poika, koska naaraspuolisen ihmisen (edes vastasyntyneen) sukuelimiä ei sovi näyttää julkisesti. Pippelit sen sijaan ovat hassuja, kuten laajalti tiedetään. Vaipanvaihdon aikana poikavauva pissaa komeassa kaaressa isän päälle. Näin toki käy joskus oikeastikin, muttei onneksi sentään joka kerta.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

13.01.18 klo 19:17 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos joku käyttää tietokonetta tai kännykkää, laitteen ruutu näytetään aina katsojalle. Käytäntö on niin yleinen, ettei siihen enää kiinnitä mitään huomiota. Mitään mielenkiintoistahan se ei elokuvaan kuitenkaan tuo, koska olennaisia ovat hahmojen toimet ja reaktiot. Asiaa voisi verrata vaikka siihen, että kirjettä kirjoittava tai kirjaa lukeva hahmo rajataan kuvan ulkopuolelle ja keskitytään vain tekstiin.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

13.01.18 klo 19:31 - linkitä tähän kommenttiin: #

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

14.01.18 klo 21:38 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tappelussa kun saadaan se vastustaja eka kerran lyötyä polvilleen niin miten toimitaan?

A : Käydään yhä päälle kuin mma-ottelija ja voitetaan taistelu ilman oman lisävahingoittumisen vaaraa.

B : Odotetaan rauhassa että vastustaja kerää itsensä,nousee,katsoo sua silmiin ja nyökkää,ja sitten jatketaan tasapäistä hakkaamista vuorotahtia.

C : Käännetään vastustajalle heti selkä ja esitellään omia kainalokarvoja katsojille niin kauan että vastustaja pääsee yllättämään vahvoilla vartaloiskuilla.

Missään filmissä ei oo ikinä A.

Joskus B.

Aina C. Aina.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

14.01.18 klo 22:25 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

15.01.18 klo 12:33 - linkitä tähän kommenttiin: #

Pimeä aika tarkoittaa noin aikaväliä 400–1000 (parinsadan vuoden heitolla) ja on sikäli harhaanjohtava käsite, että koko keskiaika on hyvin dokumentoitu ja kirjallista materiaalia on valtavasti. Noitavainot muuten tapahtuivat uuden ajan alussa ja olivat kiihkeimmillään 1600-luvulla.

Aiheeseen liittyen: "realistinen" tarkoittaa elokuvissa yleensä synkkää, harmaata, mutaista ja väkivaltaista. Todenmukaisuudella ei niin väliä.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

15.01.18 klo 14:57 - linkitä tähän kommenttiin: #

Millainen paita vaimoaan ja/tai lapsiaan hakkaavalla miehellä on AINA päällä?

Alunperin valkoinen,nyt helvetin likainen ja tahrainen hihaton paita.

Samasta paidasta tunnistaa myös Hillybillyt. Se paidan paskaisuus on yleensä jo naurettavan yliampuvaa.

Westerneissä Old Timereillä on aina asusteena se "kokohaalarikalsarit",tiedätte kai asusteen?

Joku
Käyttäjä
1346 viestiä

15.01.18 klo 15:46 - linkitä tähän kommenttiin: #

Sellaset perseluukku-kalsarihaalarit olis kova sana. Vaimo ei arvostanu kun koitin netistä kattella.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

15.01.18 klo 16:50 - linkitä tähän kommenttiin: #

Joku kirjoitti:

Sellaset perseluukku-kalsarihaalarit olis kova sana. Vaimo ei arvostanu kun koitin netistä kattella.

Ei jumalauta Joku sun kanssas.. :)

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

22.01.18 klo 19:15 - linkitä tähän kommenttiin: #

Amerikkalaisissa elokuvissa irrottelu tarkoittaa sitä, että sikspäkki kaljaa vedetään kahteen pekkaan. Olut juodaan vihreistä 33 senttilitran pulloista, joissa on pitkä, kapea kaula. Se nautitaan aina suoraan pullon suusta, pulloa dramaattisesti kallistellen ja hytkytellen.

Ostoskeskuksissa näytillä olevat autot ovat aina käyttövalmiita. Moottori on paikallaan ja hyvin öljytty, ja tankki täynnä bensaa. Auto käynnistyy heti ensi yrittämällä, joten ilmeisesti avaimetkin ovat lukossa valmiina.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

22.01.18 klo 19:37 - linkitä tähän kommenttiin: #

C Moren Go-palveluun on just tullut Bye Bye Man.

Hmm..eikös tätä ole haukuttu aikalailla,katsotaas onko mokomaan syytä.

Alkukohtaus on..mainio! Mites tästä tarina kehittyy?

No päin persettä tietysti,voi jumalauta mikä kliseekimppu taas.

Annetaas esimerkki:Heti alussa nuorten ekana iltana vuokrakämpässään jätkä meni huoneesta helmiverholla erotettuun vessaan hampaitaan pesemään.
Sillä välillä tyttöystävä pelästyy 3-4 metrin päässä kun huoneen ovi lämähtää voimalla kiinni.
(Ei reaktiota hampaanpesijän puolelta,ainahan nyt ovia paiskotaan raivolla).

Tyttöystävä huutaa pojan nimeä ja ettei tuo ole hauskaa!.(Ei reaktiota hampaanpesijän puolelta,miksi tuohon pitäisi vastata millään tavalla?)

Tyttö menee lähemmäksi ja kysyvästi sanoo Elliot?? (Ei vastausta hampaanpesijän puolelta koska..Profit?)

Sitten Jumpscaren poikanen:Se Elliot tulee wc:stä ulos helmiverhoa räväyttäen,kysyvä ilme naamallaan.Mikä hätänä? Helmiverhon ääneneristyskyky on hämmästyttävä!

Jahas,on näköjään paranormaalisti special herkkä tyttö kaveripiirissä, ja nyt ollaan tuparien jälkimainingeissa spiritistisessä istunnossa.. En kestä..

Vänski
Käyttäjä
315 viestiä

22.01.18 klo 23:05 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ehkäpä itseäni eniten raivostuttava leffaklisee, joka on läsnä lähes jokaisessa buddyleffassa nykyään, on pakotettu "väärinymmärrys" -klisee, elikkä toinen päähahmoista ikäänkuin tahalteen väärin ymmärtää toista hahmoa, syntyy riita, sitten nämä murjottavat yksikseen, tehden joitakin omia juttuja, esim. jonkin montaasin säestämänä.

Joskus tämä klisee ei pääse häiritsemään, jos se tuntuu oikeasti luonnolliselta kahden hahmon kesken, tai jos se on tehty komediamielessä kieliposkellaan.

Ehkäpä suurin ärsytys tätä kliseetä kohtaan syntyi Disneyn ylihypetetyssä leffassa Zootopia, sillä kyseiseen hetkeen asti leffa veti meikäläistä täysin mukanaan ja mielenkiinnolla seurasin mitä seuraavaksi tapahtuu. Ymmärrettävää, että kyseessä on lastenleffa, mutta jumalauta, ei lapsia tartte kohdella kuin idiootteja :D. Kun tämä väärinymmärrys -kohtaus tapahtui, hävisi elokuvan taika itsestäni ihan täysin ja huomasin heti, kuinka kässärin tekijät ollaan pakotettu tähän tuttuun ja turvalliseen, perinteiseen lässyttävään kliseemuottiin ja ainoastaan näin edessä tapahtumien tapahtuvan vain siksi, koska kässäri sanoo niin, eikä mitään orgaanista kehitystä.

Se mikä tuossa kohdassa myös raivostutti, oli sen täysi tarpeettomuus. Eikö oikeasti tekijöiltä löytynyt muuta ideaa, mitenkä saada hahmo A paikkaan B, josta löytyy loppuratkaisun kannalta tärkeä johtolanka? Kaikki siihen asti käydyt pointit, vähemmistöjen väheksymisestä ja ennakkoluuloista oltiin käsitelty päähahmojen kesken ja loogisin ratkaisu olisi ollut vain viedä poliisitutkinta loppuun, mutta valitettavasti Disney paskoi housuihinsa kun meinattiin perinteitä rikkoa liikaa.

Huh, oli pakko saada tuo räntti ulos päästä :D. Mut joo, väärinymmärrys -klisee ehkä syöpäisin klisee omassa kirjassani tällä hetkellä sekä tietysti typerät hollywood jumpscaret, jotka aiheutetaan keinotekoisella metelillä.

Keskustelut