Leffakliseet

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Leffakliseet

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

08.05.19 klo 14:17 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos elokuvan alussa kerrotaan nuotiolla kauhutarinoita, ne paljastuvat varmuudella todeksi ja vieläpä realisoituvat juuri nuotiolla istuskelleen seurueen kohdalle.

Luvattomissa puuhissa virastossa asioiva henkilö on kuin ihmeen kaupalla selvinnyt ongelmitta ja on jo poistumassa rakennuksesta. Silloin reseptionisti huikkaa perään tiukkaan mutta ystävälliseen sävyyn — joko sankari nyt kärähtää? Ei sentään, paperiin tarvittiinkin vain kuittaus, minkä jälkeen voi huokaista helpotuksesta ja palata hyvillä mielin kotiin.

EDIT:

Huonokuuloinen vanhus puuhailee kotona samalla kun ulkona taistellaan elämästä ja kuolemasta. Riitapukarit putoavat katosta läpi seniorin olohuoneeseen, taistelevat aikansa ja suuntaavat jälleen kadulle riehumaan. Ikäihminen ei huomaa mitään.

Varomaton tai ylimielinen pahis suututtaa väärän kaverin. Kamera siirtyy käytävän puolelle, ja hetken päästä seinästä lentää läpi pahis tai pari.

Rivipahiksia voi tappaa mielin määrin omatunnon soimaamatta. Pääpahikselle sen sijaan annetaan jalouden osoituksena toinen mahdollisuus, mutta tyyppi ei osoittaudu sen arvoiseksi vaan hänet täytyy tappaa ihan kuoliaaksi saakka.

Kaulakorua ei koskaan riisuta kunnolla, vaan se repäistään kaulasta niin että ketju katkeaa.

Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ovat väärällään vanhoja, hylättyjä kirkkoja, joissa on upeat lasimaalaukset. Sellainen on oiva päämaja tyylitietoiselle pahikselle tai kotinsa menettäneelle sankarille.

Taistelussa noudatetaan herrasmiessopimusta: jokainen saa tehdä näyttävän sisääntulon ja sanoa sanottavansa ennen kuin aseisiin tartutaan.

Yhdysvaltain presidentti viettää 90% ajastaan Oval Officessa, Air Force Onessa tai ensimmäisellä valtiovierailullaan epävakaaseen diktatuuriin.

Vaikka aika pysähtyisi, kaasumolekyylit eivät jähmety. Liikkua ja hengittää voi normaalisti, kunhan ei itse hyydy.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

27.05.19 klo 21:33 - linkitä tähän kommenttiin: #

Esiosa päättyy täsmälleen siihen, mistä alkuperäinen elokuva alkaa.

Superkyttien tai -sotilaiden tiimin jokainen jäsen on pitkälle erikoistunut. Sen sijaan että monipuolisesta osaamisesta otettaisiin synergiaedut irti, jokainen agentti tai mariini käy vuorollaan pätkimässä pahiksia yksinään ja avaa sitten oven perässä tuleville kavereille.

Jos elokuvassa katsotaan telkkaria, sieltä tulee falskia saippuaooppera. Jos elokuvassa pelataan konsolilla, grafiikat ovat vuoden 2003 peruja.

Isoa, kivikasvoista könsikästä hakataan palleaan nyrkeillä. Ilmekään ei värähdä, mutta kun tyyppiä lopulta läppäistään epätoivoisesti poskeen, korsto vastaa lakonisesti: ”That hurt.”

Jos sivuhahmolla on päähenkilölle ”tärkeää kerrottavaa”, sen sanominen syystä tai toisesta lykkääntyy epämääräiseen tulevaisuuteen.

Kyborgit ovat immuuneja myrkyille, mutta alkoholi sekoittaa tai tyrmää ne välittömästi.

Kuolleen ruumiin pää pysyy pystyasennossa, kunnes sankari saapuu paikalle, jolloin se retkahtaa rinnalle.

Haavoittuneiden pää nostetaan apua annettaessa tyynylle. Oikeastihan näin ei tule menetellä, vaan pää pitää nimenomaan laskea alas, jotta se varmasti saa verta.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

11.06.19 klo 15:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Elokuvan sankari kieltäytyy palkkiosta ja sanoo vain tehneensä velvollisuutensa tai sen minkä kuka tahansa muukin olisi tehnyt.

Elokuvan antagonistilla on yleensä arvovaltainen titteli. Tullut varmaan kirjallisuudesta.
(Kreivi Dracula, lordi Voldemort, tohtori No)

Uudempikin auto lähtee käyntiin vanhalla johdot poikki ja yhteen tekniikalla. En tiedä autoista paljoa, mutta luulisi että joku ajonestolaite tulisi vastaan.

Slasher-elokuvissa oli se klise, että päähenkilöt saavat tappetua murhaajan ja halaavat toisiaan. Kun he siirtyvät katsomaan kohtaan, jossa murhaajan ruumis on, ei ole enään ruumista ja ainostaan verivana joka johtaa ovesta ulos... To be continued...

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

16.06.19 klo 11:52 - linkitä tähän kommenttiin: #

Toimintaleffoissa ei suotta itketä surun, väsymyksen, kivun tai ilon seurauksena. Mutta kun tarinan pääkonna nöyryyttää pyrkyrimäistä alamaistaan törkeästi, niin silloin kyynelet kihoavat silmäkulmiin. Myöhemmin häpeä purkautuu sadistisena väkivaltana viattomia kohtaan.

Ihmisten häpäiseminen elokuvissa on minusta tuntunut aina paljon pahemmalta kuin tappaminen. Kuolema fiktion kontekstissa on symboli tappiolle. Nöyryyttäminen sen sijaan on aidosti piinallista seurattavaa, siihen on paljon helpompi samaistua.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

24.06.19 klo 02:55 - linkitä tähän kommenttiin: #

Luin erään keskustelu palstan vanhaa keskustelua leffakliseistä ja siinä oli tälläinen.

Moottorisaha löytyy aina kun sitä tarvitaan.

Kyseinen klisee esiintyy ainakin house of blood http://www.leffatykki.com.../house-of-blood/kommentit elokuvassa, jossa muuten keskiajan aikaisessa talossa on moottorisaha.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

15.07.19 klo 13:39 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tehtaissa ei ole koskaan ihmisiä töissä, mutta koneet ovat aina päällä. Näin on myös hylätyissä tehtaissa. Luulisi että virta katkastaisiin jos tehdas olisi suljettu.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

03.08.19 klo 16:58 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tulipa nähtyä Rambo 2(1985) kohtauksia televisiosta ja heti leffan nähtyä tuli sellainen ajatus, että aivan kuin olisin nähnyt joskus samaa Stallornen elokuvissa.

Elokuvassa on muunmuassa kohtaus, missä Vietnamilainen upseeri ampuu, mutta kaikki luodit menevät ohi samaan aikaan kuin Rambo rauhassa asettaa räjähtävää nuolta jouseensa. Vähän sama kuin Cobrassa (1986), jossa Stallorne esittävä hahmo ampuu moottoripyörillä liikkuvia jengiläisiä ilman mitään ongelmaa.

Lisäksi helikopterissa käyty taisto, jossa Rambo on aluksi tappiolla, mutta pääsee lopuksi niskan päälle, on kuin vuotta myöhemmin ilmestyneessä Cobran lopputaistelussa.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

11.08.19 klo 20:04 - linkitä tähän kommenttiin: #

Myrkyt, supervirukset ja taikaliemet vaikuttavat aina jonkin sopivan tasaisen aikarajan puitteissa. Yleensä kyse on muutamasta tunnista tai 24 tunnin kerrannainesta, sen sijaan että vaikutus kestäisi esimerkiksi 3 päivää, 7 tuntia, 15 minuuttia ja puoli sekuntia. Sama muuten pätee myös purkautuviin tulivuoriin, sulaviin reaktioriytimiin ja (Star Trek VI - tuntematon maan tapauksessa) holtittoman kaivostoiminnan seurauksena luhistuviin taivaankappaleisiin. Aikaraja on lisäksi täysin tarkka ja siihen voi luottaa kuin sekuntikelloon. Oikeastihan esimerkiksi kemialliset aikapommit ovat äärimmäisen epäluotettavia eikä niitä todellakaan voi käsitellä turvallisesti viime minuuteille saakka.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

11.08.19 klo 20:16 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kookosbanaani
Käyttäjä
1142 viestiä

13.08.19 klo 22:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:

Sankarin tai sankareiden kilpaillessa taustalla tikittävää kelloa vastaan aika kuluu elokuvan sisällä huomattavasti hitaammin kuin reaalimaailmassa. Muistelen, että ainakin From Beyondin lopussa oli juurikin tällainen huvittava viimeisiä sekunteja joku puoli minuuttia reaaliajassa käyvä aikapommi. Joku oli jossain muistaakseni sen ihan laskenutkin.

Animessahan tuo on vieläkin enemmän käytetty trooppi (linkissä oleva video sisältää spoilereita JoJo's Bizarre Adventure -animesta).

https://www.youtube.com/watch?v=6VAnE83ViYA

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

15.08.19 klo 06:51 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:

Sankarin tai sankareiden kilpaillessa taustalla tikittävää kelloa vastaan aika kuluu elokuvan sisällä huomattavasti hitaammin kuin reaalimaailmassa.

Joskus ihan huvin vuoksi ottannut aikaa ja kyllä se elokuvassa aina menee hitaammin kuin realimaailmassa. Elokuvissa tietenkin ajan erilaista kulumista voi perustella hidastuksilla ja päällekäisyyksillä.

Jos tapaaminen muuttu epämiellyttäväksi. Päähenkilö sanoo, että hänellä on sattumoisin alkamassa eräs tapaaminen tai sitten kaivetaan puhelin esille ja sanotaan "Kaveri tarttee jeesii just nyt, moro" ja tilanteen toinen osapuoli katsoo hölmistyneenä.

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

17.09.19 klo 19:54 - linkitä tähän kommenttiin: #

Dekkari kirjoitti:

Toimintaleffoissa (erityisesti vanhoissa) oli/on yleensä sellainen klisee, että autot räjähtävät kun niihin ammutaan pari luotia eli sellainen bensaräjähdys, että autosta tulee sekunnissa lieskameri ja lieskat lyövät kaikista ikkunoista. Toinen oli kanssa sellainen että auto kääntyy katolleen ja syyttyy palamaan tai räjähtää. En tiedä pystyykö tuota mitenkään loogisesti selittämään.

Olen huomannut, että tämän kliseen vastakohta on se, että auto kestää ihan jumallattoman kovia iskuja saamatta yhtään naarmun naarmua.

Oliko se nyt 007 ja lupa tappaa (1989) missä auto menee tiiliseinän lävitse, eikä edes puskuri mene ruttuun. Toinen tekijä on se, että matkustajat ei suurin piirtein saa mitään vammoja. vaikka oikeasti iskun voima olisi niin iso, että taju menisi ja rankakin voisi kärsiä.

Paras esimerkki on kuitenkin meteori (2009) nimisessä minisarjassa. Missä Michael Rookerin esittämä hahmo on autossa, Joka ajaa kolarin ja kääntyy katolleen. En muista oliko hahmolla edes turvavyötä päällä. Mitä sen jälkeen tapahtuu. Rooker lähtee pois paikalta ja ottaa panttivangin suurin piirtein pieni ruhje otsassa.

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

03.11.19 klo 20:23 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tämä ei ole varsinainen leffaklisee, mutta leffoihin liittyvä klisee kuitenkin. Viime aikoina on tullut muodikkaaksi, että trailereissa ei näytetä pelkästään pätkiä itse elokuvasta vaan myös nimekkäistä tekijöistä kehumassa uusinta tuotostaan. Onhan noita aiemminkin toisinaan nähty, mutta tuntuu, että viime vuosina tällainen metatason kommentointi on muuttunut aiempaa suositummaksi.

Paranormal Activity taisi olla ensimmäisiä? Muistan, että sen traileri oli olevinaan jotenkin omaperäinen, kun siinä kuvattiin itse leffan sijaan kauhistuneen yleisön reaktioita. Puhuvia päitä ja elokuvantekijöitä kehumassa toisiaan on nähty viime vuosina esimerkiksi Alita: Battle Angelissa, Terminator: Dark Fatessa ja viimeisimpänä Matt Damonin tulevassa lähiaikoina teattereihin tulevassa rallileffassa Le Mans 66 - täydellä teholla (Yhdysvalloissa tyylikkäästi Ford v Ferrari).

Jurpo
Tähtääjä
1153 viestiä

04.11.19 klo 16:02 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tuo autojen räjähtely mitättömistä iskuista ja/tai matkustajien haavoittumattomuus selittyy nitroglyseriiniä ja bensaa käyttävällä suojakentällä. Kun kenttä pettää nitroglyseriini paukahtaa ja ennen sitä se suojaa autoa ja matkustajia kineettiseltä energialta.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

24.11.19 klo 16:20 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali
Moderaattori
2756 viestiä

24.11.19 klo 19:29 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kun auto räjähtää, matkustajat katoavat sen sisältä väliaikaisesti. Liekkien laannuttua hiiltyneet ruumiit ilmestyvät takaisin tummuneeseen autonraatoon.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

25.11.19 klo 03:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

06.12.19 klo 11:24 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos antagonisti suunnittelee pahojaan (pommia, myrkkyä), niin seuraataan tämän käsien pikkutarkkaan työskentelyä pommin johtojen tai kemikaalipullojen kanssa.

Jos antagonisti puuhaa pahojaan verkkomaailmassa niin tämä on pimeässä huoneessa ja ruutua ei näytetä suoraan, vaan se heijastuu esimerkiksi Antagonistin silmälaseista.

Brutus
Käyttäjä
1229 viestiä

06.12.19 klo 11:47 - linkitä tähän kommenttiin: #

Dekkari
Käyttäjä
274 viestiä

16.12.19 klo 22:04 - linkitä tähän kommenttiin: #

-Uhkaava henkilö tiputtaa tupakan maahan ja tumppaa sen. Henkilön kasvoja ei näytetä.

- Jos elokuvassa/tv-sarjassa juhliin tulee mies-strippari joka on pukeutunut poliisiksi, tämä sanoo, että hänen patukkansa toimii paristoilla. Ymmärsin vasta vuosien jälkeen mitä tällä tarkoitettiin.

Keskustelut