Pistejakauma

0%

2%

1%

4%

9%

23%

30%

28%

2%

0%

Pisteytykset

rating 30,000

JohnRambo
Käyttäjä

rating 30,000

Disney vääntää nyt tiukalla tahdilla päivityksiä klassikkopiirretyistään nykytekniikan välineillä. Se, että animaation tekemiseen menee nykyäänkin tuhansia työtunteja ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että teoksessa olisi sen enempää sydäntä. Tämä modernein sovitus Kiplingin saduista haluaa monissa asioissa nojata vuoden 1967 klassikkoleffaan, mutta samalla haluaa myös kertoa nykypäivän trendin mukaan "synkemmän version" tästä sadusta. Tämä aiheuttaa elokuvassa huomattavia ristiriitoja. Tuntuu, kuin leffantekijät haluaisivat samaan aikaan säästää kakun ja syödä sen. Tunnelman luominen on täysin hakusessa. Yleisilmeen ollessa hieman synkkä, tuntuu "Karhun elämän" laulaminen yhtäkkiä tosi irralliselta ja väkisin väännetyltä, etenkin kun elokuvassa ei muita samantyylisiä kohtauksia ole.

Elokuvan mielenkiintoisin hahmo on tiikeri Shere Khan (jota ääninäyttelee loistavasti Idris Elba), joka haluaa häätää viidakkopoika Mowglin viidakosta siksi, että osaa ennustaa mihin kauheuksiin ihminen pystyy käyttämällä tulta, aseita ja häikäilemätöntä itsekkyttä luonnon kustannuksella. Shere Khanin puheissa on paljon järkeä joka resonoi etenkin tällaisena aikana, kun näitä asioita tulee muutenkin pohdittua. Muut eläinhahmot eivät kuitenkaan jostain syystä jaa näitä ajatuksia tiikerin kanssa, vaikka loppupuolella Mowglin polttaessa kylän maan tasalle ja eläinten kotien tuhoutuessa tiikerin puheet osoittautuivat oikeiksi ennusteiksi. Elokuva kuitenkin kohtelee Shere Khania alusta loppuun pahiksena ja Mowglia sankarina. Koska... no niinhän se oli alkuperäisessäkin versiossa. Erona näissä versioissa on kuitenkin se, että vuoden 1967 versiossa Shere Khan kuvataan verenhimoisena petoeläimenä jolla oli omat antipatiansa ihmisiä kohtaan, mutta päällimmäisenä motiivina hänelle oli kuitenkin primitiiviset tarpeensa. Uudessa versiossa tiikeri on kuitenkin humanisoitu siihen pisteeseen, että hänen järkeviltä kuulostaviin puheisiinsa on pakko reagoida. Mowglin hahmossa ei tässä versiossa ole mitään syytä miksi hänestä olisi pidettävä. Loppupuolella Mowglin arkkia koitetaan köyhällä tavalla punoa yhteen käyttämällä halpaa ekspositiota siitä, että Shere Khan tappoi hänen isänsä. Kuitenkin muistuttaisin tässä kohtaa, että tiikerillä oli naamassaan myös isot arvet.

Teknisellä puolella on myös annettava risuja itse animaatiosta. CGI:lla tehty maailma on varmasti ollut haastava luoda, mutta sen vertaaminen suhteellisen yksinkertaiseen '60-luvun animaatioversioon (tehty aikana jolloin Disneyn elokuvien budjetit olivat pienimmillään) korostaa sitä tosiasiaa, että välillä vähemmän on enemmän. Yksinkertaiseen 2D-animaatioon on helpompi uppoutua ja hyväksyä sen esittelemä maailma sellaisenaan. Uudessa tietokonetekniikassa eläinten liikkeet ovat varmasti replikoitu esikuviensa kaltaisiksi, mutta hahmojen keskustellessa kasvojen liikkeet muistuttavat enemmän ihmisen kasvoja. Sekaan, kun heittää vielä oikean näyttelijän Mowglin hahmoon, niin aidon ja tietokoneella luodun ero korostuu. Mowglin näyttelijän roolisuoritus kärsii myös siitä, että hänellä ei ole aitoja, fyysisiä vastanäyttelijöitä eikä kemia ja tunne välity green screenin edessä pönöttämisestä tai ohjaajalle repliikkien laukomisesta (lähde: IMDb). Toki lapsinäyttelijältä tällaista ei voi odottaakaan, mutta se ei silti poista tosiasiaa että Mowglin hahmo on tarinan tärkein, mutta tarinalliset, tekniset ja näyttelijäsuorituksen ongelmat estävät hahmoon samaistumisen. Vaikka jokaista freimiä renderöitäisiin 5 tuntia, niin se ei silti poista ongelmaa että tietokoneella luotu ei "elä". Viidakon luonto ei elä niin kuin oikeassa elämässä. Tällöin oikeiden lokaatioiden ja käytännön tehosteiden sekoittaminen tietokoneella luotuihin olisi vaatinut äärimmäistä kekseliäisyyttä, mutta samalla rakentanut paremmin illuusioita elokuvan maailmasta (vrt. vuoden 1993 Jurassic Park). Piirretty animaatioelokuva pääsee näistä syytöksistä vapaaksi kuin koira veräjästä, mutta se johtuu siitä että tietokoneella luotu kuitenkin muistuttaa huomattavasti enemmän oikeaa maailmaa, kun taas piirretty on selkeästi fiktiivinen ihmisen luoma representaatio. Ainakin meikäläisen aivoissa CGI:llä tehty animointi elävästä olennosta saa aikaan "outo laakso"-ilmiön (eng. uncanny valley), jossa aivo pyrkii hylkäämään jonkun tutun näyn, koska näkee siinä jotain falskia. Outo laakson teorian voi lyhyesti rinnastaa ihmisten nukke- tai pellefobioihin tai eläinten pelkoon pehmoleluista.

Elokuvan avuiksi on kuitenkin laskettava hyvä ääninäyttelytyö. Edellä mainittu Idris Elba tekee mahdollisesti leffan muistettavimman suorituksen Shere Khanina, mutta myös Ben Kingsley, Bill Murray ja Scarlett Johansson ovat fiksusti castattu rooleihinsa. Tekijät ovat selvästi funtsineet tarkkaan kenen näyttelijän luonnollinen habitus sopisi mihinkin hahmoon.

(Netflix)

Elokuvan tiedot

Viidakkokirja
Viidakkokirja arvosana 3,32

Viidakkokirja (2016)

Alkuperäinen nimi: The Jungle Book

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
106 min
Ohjaajat:
Jon Favreau
Käsikirjoittajat:
Justin Marks, Rudyard Kipling
Pääosanäyttelijät:
Ben Kingsley, Bill Murray, Christopher Walken, Emjay Anthony, Giancarlo Esposito, Hannah Tointon, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Neel Sethi, Saffron Burrows, Scarlett Johansson
Maat:
USA
Kielet:
englanti