Arvostelu

Taloudellinen rikosdraama.

Cody Jarrett (James Cagney) on kova ja väkivaltainen roisto. Hän luottaa vain äitiinsä (Margaret Wycherly) ja kärsii raastavista päänsäryistä. Lyhyesti sanoen hän on äärimmäisen vaarallinen ja ennalta-arvaamaton, mutta hän on myös ovela. Vic Pardo (Edmond O'Brien) solutetaan koplaan, sillä viekas Jarrett on välttänyt kaikki ansat siihen mennessä ja luonnollisesti rikos ei kannata.

Raoul Walshin ohjaama, hyvin taloudellinen rikosdraama kuvaa mielenkiintoisella armottomuudella mielipuolisen päähenkilönsä psykologista rappiota. Alun väkivaltainen tyranni rappeutuu elämäänsä hillitysti kontrolloineen äidin kadottua täyteen hulluuteen missä yhdistyy lapsenomainen ylemmyydentunto ruhjovaan itsekeskeisyyteen. James Cagney räväyttää repliikit tinkimättömällä ilkeydellä ja saa aikaan todella pelottavan rikollisen. Cody Jarrett napsahtaa sekunneissa hillittömään raivoon ja hänen luottamuksensa pettäessä jää jäljelle vain irvokas kiintymys. Cagney vie hulluuden ylinäyttelyn rajoille, mutta pysyy koko ajan uskottavana. Edmod O'Brien on ohuesti luonnosteltu, mutta Jarrettin kaltaisen hullun, mutta ovelan rikollisen vauhdissa on vaikea pysyä ja kun hän on vielä poliisi on homma tuplat vaikeampaa.

Virginia Mayo Codyn petollisena vaimona ja Margaret Wycherly tämän huolehtivana ja vahvana äitinä antavat molemmat voimakkaan vaikutuksen, joskin luonnollisesti jäävät Cagneyn raivokkaan roolin alle.

Tarina on varsin suoraviivainen ja kerronnassa on harmillisia suvantokjohtia, mutta Cagneyn raivokas roolityö parantaa kokonaisuuden hyvien elokuvien joukkoon ja Cody Jarrett on todellakin elämää suurempi roisto pahuudessaan, missä on mukana myös säälittäviä piirteitä.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1427 arvostelua
Arvosteltu: 03.08.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,18
The Plague Dogs
Harakiri
Harakiri arvosana 4,22
Harakiri

Elokuvan tiedot

Valkoinen hehku
Valkoinen hehku arvosana 4,09

Valkoinen hehku (1949)

Alkuperäinen nimi: White Heat

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1949
Pituus:
109 min
Ohjaajat:
Raoul Walsh
Käsikirjoittajat:
Ben Roberts, Ivan Goff, Virginia Kellogg
Pääosanäyttelijät:
Edmond O'Brien, James Cagney, John Archer, Margaret Wycherly, Steve Cochran, Virginia Mayo
Maat:
USA