Arvostelu

Etenee ennalta arvattavia kiskoja pitkin, mutta on silti viihdyttävää katseltavaa.

Viime vuonna Tony Scott tarjoili asiallista viihdettä ja panttivankidraamaa elokuvallaan Kaappaus metrossa - Pelham 1 2 3. Elokuvaa tähdittivät John Travolta sekopäisenä metrokaapparina, ja Denzel Washington hänen kanssaan neuvottelevana junanselvittäjänä. Scott jatkaa jossain määrin samoilla raiteilla uutukaisensa Unstoppablen kanssa. Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole metronkaappaus, vaan karkumatkalle lähtenyt massiivinen juna. Ohjaajan yhteistyö Denzel Washingtonin kanssa jatkuu myös tämän tekeleen myötä.

Tumpelon ratatyöntekijän tunaroinnin seurauksena jättimäinen juna pääsee liikkeelle kaasu pohjassa vailla kuljettajaa. Kaiken lisäksi juna on lastattu 39 vaunulla, joihin kuuluu myös vaarallista myrkkylastia. Denzel Washingtonin esittämä juna-alan ammattilainen ja vasta muutaman kuukauden töissä ollut Chris Pinen esittämä nuori konduktööri yrittävät keksiä keinon pysäyttää tämä huimaa vauhtia asutusta kohti kiitävä myrkkytorpedo.

Eikös Van Dammekin aikoinaan äheltänyt myrkkykaasua sisältävän junan kimpussa? No, kyseisen Derailedin kaltaisesta pökäleestä ei onneksi ole kysymys tässä tapauksessa. Unstoppable etenee ennalta arvattavia kiskoja pitkin, mutta on silti viihdyttävää katseltavaa. Meininki on sopivan vauhdikas ja paikoin hitusen jännittävä. Juoni ei jarruttele sen enempää kuin eteenpäin syöksyvä junanjärkälekään, eikä täten kelloa tule elokuvan aikana vilkuiltua. Vaikka aihe ei ole kovin erikoinen, on siitä saatu aikaan kelvollinen toimintajännäri. Tarinan innoittajana on oikea miehittämättömän junan karkutapaus, tosin siinä kukaan ei loukkaantunut.

Elokuva olisi saanut aiheuttaa aavistuksen uhkaavamman ilmapiirin. Vaikka se hassulta kuulostaakin, hirviömäisen kokoisesta junasta olisi voinut leipoa hieman uhkaavamman vastustajan vielä ylikorostetummilla äänillä ja kuvakulmilla. Välillä fiilikset olivat enemmänkin luokkaa ”Tuolta se juna nyt puksuttaapi, väistäkää äkkiä” sen sijaan, että katsoja olisi kiemurrellut penkissään ”Onko se juna nyt noin lähellä jo?! Herran pieksut, varokaa suakeli!”. Kuvakulmat ovat suurimmilta osin onnistuneita, vaikka kovassa vauhdissa ärhäkät zoomaukset tuppaavat mennä sutturalleen. Huumoripuoli on kuivakkaa, mutta hupia saakin irti muutamasta tahattoman huvittavasta kohtauksesta.

Unstoppable jää hieman laskelmoidun oloiseksi, eikä mitään päätähuimaavia yllätyskäänteitä pahemmin ole luvassa. Se ajaa asiansa kumminkin perustasoa edustavana toimintarymistelynä. Tony Scottin viimeisimmät yhteistyöt luottomiehensä Denzel Washingtonin kanssa (Dejá Vu, Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3) osoittautuivat hieman paremmiksi, mutta ei Unstoppable kauas jää. Washington ja Chris Pine vetävät kumpainenkin ihan kelvollisen suorituksen, vaikkeivät mitään ihmeellistä rooleista saaneetkaan irti. Denzel ainakin oli paremmassa terässä metronkaappausleffassa, johtuen ehkä myös sympaattisemmasta hahmosta. Jos etsit tuoretta ja varsin menevää aivonnollausäksöniä, Unstoppable voi olla katsomisen arvoinen.

Pisteet: rating 60,000

Mowgli
Tykittäjä, 119 arvostelua
Arvosteltu: 24.11.2010
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia arvosana 4,28
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,35
Sukellusvene U-96
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner

Elokuvan tiedot

Unstoppable - pysäyttämätön
Unstoppable - pysäyttämätön arvosana 3,03

Unstoppable - pysäyttämätön (2010)

Alkuperäinen nimi: Unstoppable

Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2010
Pituus:
98 min
Ohjaajat:
Tony Scott
Käsikirjoittajat:
Mark Bomback
Pääosanäyttelijät:
Chris Pine, Denzel Washington, Ethan Suplee, Jessy Schram, Kevin Corrigan, Kevin Dunn, Lew Temple, Rosario Dawson
Maat:
USA
Kielet:
englanti