Tumman veden päällä

(2013)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Tumman veden päällä
Genret:
Maat:
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Tumman veden päällä
Valmistusvuosi:2013
Pituus:105 min
Pisteytyksiä: 58
Tarkka arvio: 3.31

Näyttelijä Peter Franzénin omaan romaaniin perustuva elokuva on liikuttava ja herkkävireinen kasvutarina Keminmaalta, Pohjois-Suomesta.

Pieni poika avaa silmänsä aamulla, auringonvaloa ihmetellen. Ruokailua, leikkejä, ulkoilua. Kaikki tuntuu hellyttävän tutulta, jopa idylliseltä. Vähitellen keittiöstä alkaa öisin kuulua ääniä, riitaa ja itkua. Isä katoaa, äiti vie lapset isovanhempien luokse.

Lapsi luottaa vailla ehtoja vanhempiinsa, ihailee heidän osaamistaan. On täynnä toivoa ja uskoa tulevaan. Mutta mitä tapahtuu lapselle kun tämä kuva särkyy ja arjessa leijuva uhka muuttuu jokapäiväiseksi?

Peter Franzénin Tumman veden päällä on aseista riisuvan herkkä mutta myös riemastuttavan hauska kasvukuvaus. Franzén tavoittaa mainiosti pikkulasten tavan katsoa maailmaa. Tarinaa kuljetetaan pienten huomioiden, esineiden, tuoksujen ja tunnelmien kautta kohti suurta draamaa, hetkeä jolloin lapsuus ei olekaan enää sitä mitä lapsi luuli sen olevan.

Arviot

Esikoispitkäksi lupaava ja antoisa elokuva, vaikka kertookin rankasta aiheesta.

Kun Tumman veden päällä alkaa, Pete (Angervo) on kivannäköisen ja mukavanoloisen pikkupojan perikuva; vaaleahkot hiukset, veikeästi hauskoissa tilanteissa kaartuva hymy ja seikkailusarjoista innostuva luonne. Peten kotikin näyttäytyy ihan kivana: on lämmin äiti, jämäkkä isä ja herttainen pikkusisko Suvi. Aurinkoisina päivinä hymyillään, leikitään ja mikään ei näytä olevan pahasti. Mitä nyt toinen vanhemmista saattaa yhtäkkiä ollakin […]

Arvosteltu: 05.09.2013

Kommentit & Pisteytykset

Stranger
kim91
JoonaPrkl
Karvainen Setämies
Jedi-Brony
Minoko92
J.Lipponen
arg

Lisää luettavaa