Arvostelu

Hienosti aikaa kestänyt mestariteos, jossa oikeastaan kaikki pelaa niin kuin pitääkin.

Näin ennen uusintaversion ilmestymistä ajattelin katsastaa alkuperäisen Total Recallin, koska olen monesta paikasta lukenut tästä kehuja ja Arskakin vielä näyttelee pääosassa. Mutta koska tämä oli kaikessa kokonaisuudessaan niin mahtava elokuva, taidan jättää uusintaversion katsomisen suosiolla väliin. Uusintaversiot eivät yleensä edes onnistu lyömään alkuperäistä versiota, enkä muutenkaan haluaisi nähdä ketään muuta henkilöä Schwarzeneggerin roolihahmon saappaissa. Arskaa kun ei voi kukaan korvata.

Rakennustyömies Douglas Quaid (Schwarzenegger) viettää vaatimatonta elämää vaimonsa Lorin (Stone) kanssa. Heillä on oikeastaan kaikkea, mutta Quaidin unelmana on silti Marsiin pääseminen. Hän päättää mennä Rekall-nimiseen firmaan, jossa voi ostaa muistoja itselleen ja vielä valita näihin haluamansa roolin. Quaid valitsee itselleen salaisen agentin roolin, mutta koko homma menee jostain syystä pieleen. Kohta Quaidia jahtaavat joukko kovanaamoja, sekä monia muitakin kummallisia asioita tulee matkan varrella vastaan...

Elokuva on kauttaaltaan huolellisesti toteutettu. Paul Verhoeven on ohjaaja omaa laatuaan, jota ei voi edes verrata muihin. Hienoa on juuri se, kuinka mielikuvituksellisesti hän on suunnitellut tulevaisuuden näyttävän. Vuosi 2048 voisi hyvin näyttää siltä mitä tässä elokuvassa, sekä myös Mars voi joskus paljon myöhemmin olla ihmisten lomakohde. Kyllähän niitä avaruuslentojakin jo suunnitellaan, sekä teknologia muutenkin kehittyy huimaa tahtia. Jonakin päivänä tämä elokuva voi siis olla täyttä totta.

Iso-Arska, tuo itävaltalaisaksenttinen ex-kehonrakentaja - ja kuvernööri, jolla on varmasti elokuvamaailman monipuolisin roolikattaus, tekee uskomattoman suorituksen Douglas Quaidina. Hän tekee Quaidista viattoman henkilön joka ei ymmärrä, miksi häntä ylipäätänsä jahdataan takaa. Uudessa versiossa Arskan korvannut Colin Farell tuskin tekee yhtä laadukasta roolisuoritusta. Sharon Stone ei ole Arskan rinnalla juuri mitään, mutta vetäisee kuitenkin ihan kelvollisen roolisuorituksen, jokseenkin kuitenkin hieman ylityylitellyn. Michael Ironside oli osuva valinta pääpahiksen esittäjäksi, sillä hän keskittyy nimenomaan näyttelemiseen, eikä mihinkään muihin turhuuksiin. Täten Richter on persoonallinen vihollinen, kuten Commandon Bennet.

Total Recallia voisi hyvin luulla tyypilliseksi Arskafilmiksi, jossa pelkästään räiskitään ja vuodatetaan verta, muttei elokuva ole sitä. Mukana on myös oikeasti älyllisesti haastavia kohtauksia ja kysymyksiä, kuten esimerkiksi Quaidin elämän yhtäkkiset muutokset. Onko Rekall-firma tahalleen tehnyt Quaidille ja tämän elämälle jotain, vai kertooko elokuva sittenkin hänelle annettuja unelmia? Itse ainakin pidän hyvin paljon tämänkaltaisesta systeemistä, jossa jätetään paljon katsojan mielikuvituksen varaan ja ainoastaan joihinkin kysymyksiin annetaan vastaus. Harvinaista, että Arska ylipäätänsä nähdään tällaisessa elokuvassa, sillä useimmat hänen uransa teokset ovat järjettömiä ja viihdearvoltaan korkeita toimintapaukkuja. Juuri siksi onkin hienoa nähdä mies välillä hieman toisentyyppisessä leffassa, joka muuten yhdistää sci-fin ja toiminnan toisiinsa uskomattomalla tavalla. Kyllä tässäkin toki ammuskellaan ja tapellaan, muttei kuitenkaan mielin määrin.

Ei mikään ihme, että leffan tehosteet ovat priimakunnossa vielä näin yli parinkymmenen vuoden jälkeen, sillä onhan budjettikin ollut aikoinaan huimat 65 milj. dollaria. Voisin jopa väittää, että tämän version erikoistehosteet ovat näyttävämpiä, mitä uudessa versiossa tulee olemaan. Nykyään kun käytetään usein tietokoneita liikaa hyödyksi, niin sortuvat tehosteet pelkäksi mössöksi. Tässä ne eivät sitä todellakaan ole ja haluaisinkin elokuvientekijöiden käyttävän yhä 1980- ja 1990-luvun efektejä. Myös maskeeraus on elokuvassa ensiluokkaista, jonka vuoksi kaikki näyttää realistisemmalta.

Turhia tässä enää lähteä jaarittelemaan. Total Recall - Unohda tai Kuole on lyhyesti sanottuna aikaa hienosti kestänyt mestariteos, joka edustaa genrensä kärkipäätä. Se on Verhoevenin paras elokuva yhdessä Robocopin kanssa ja kannattaa katsoa, jos sci-fi-leffat vähääkään kiinnostavat tai pitää Schwarzeneggerista. Näyttelijät ovat vahvoja, lavasteet jokaista yksityiskohtaa myöten mallikkaita, ohjaus äärimmilleen hiottu ja Philip K. Dickin novelliin pohjautuva käsikirjoitus nerokas. Tässä oikeastaan kaikki pelaa niin kuin pitääkin.

Pisteet: rating 100,000

jigsawman
Käyttäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 24.07.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Leon
Leon arvosana 4,34
Leon
Solaris
Solaris arvosana 4,29
Solaris
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli arvosana 4,21
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Drive
Drive arvosana 3,93
Drive

Elokuvan tiedot

Total Recall - unohda tai kuole
Total Recall - unohda tai kuole arvosana 3,81

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Alkuperäinen nimi: Total Recall

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
113 min
Tunnetaan myös nimillä:
Total Recall - Unohda tai kuole
Ohjaajat:
Paul Verhoeven
Käsikirjoittajat:
Dan O'Bannon, Gary Goldman, Jon Povill, Philip K. Dick, Ronald Shusett
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Marshall Bell, Mel Johnson Jr., Michael Ironside, Rachel Ticotin, Ronny Cox, Sharon Stone
Maat:
USA
Kielet:
englanti