Arvostelu

Total Recall on ehdottomasti lajityyppinsä aatelia.

Aikoinaan kun Total Recall tuli leffoihin ja videolle oli sensuuri tehnyt tehtävänsä. 90-luvulla onneksi taivaskanavat pelastivat tilanteen ja vesittivät silloisten päättäjien päähän pistot. Nyt TV:ssä nähty versioikin oli hevimpi kuin aikoinaan vuokraamon hyllystä poimitussa versiossa. Osaltaan sensuuristatus nosti Total Recallin mielenkiintoa, mutta se ei ollut ainoa syy. Kyseessä on leffa johon miellyin heti, vaikka genre ei edustakaan lemppariosastoa.

Tulevaisuudessa on mahdollista ostaa matka syöttämällä visio aivoihin. Aina homma ei vain mene putkeen ja osaltaan touhua pilaa väärin käyttäjät. Niinpä viattoman mainarin päähänkin voidaan istuttaa vallan pitäjien kotkotuksia esim. Mars-planeetan tilanteesta. Näin käy Total Recallissa ja tavis on kohta pyörityksen keskellä jossa valtaa edustaa Marsissa happea säätelevä poppoo ja hyviksiä mutanttiyhdyskunta.

Total Recall ajoittuu Iso-arskan uralla ajankohtaan jolloin suunta oli jyrkästi ylöspäin. Ja kyllähän nykyinen kuvernööri istuu kaikessa rujoudessaan osaansa. Rainan henk.koht. lempparikohtia ovat kun Arska vetää pesupallon kokoisen jäljittemen klyyvaristaan, ja one-liner "reikää retkuun".

Toistakymmentä vuotta valmistumisen jälkeen katsottuna leffa kestää edelleen. Se on hyvän pläjäyksen merkki. Tehokeinot ovat kehittyneet noista päivistä, mutta pienoismallit, kuminaamarit ja muut perinteiset tehosteet löytävät paikkansa häiritsemättä kokonaisuutta.

Total Recall on ehdottomasti lajityyppinsä aatelia. Indiana Jones –tyyppinen toiminta on viety sci-fiin ja muutamat huolella rakennetut oivaltavat otokset jaksaa edelleen kiinnostaa. Hyvä leffa.

Pisteet: rating 80,000

Viljami
Ylläpitäjä, 232 arvostelua
Arvosteltu: 29.12.2003
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Fountain
The Fountain arvosana 3,74
The Fountain
Gran Torino
Gran Torino arvosana 4,20
Gran Torino
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia arvosana 3,94
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Drive
Drive arvosana 3,93
Drive

Elokuvan tiedot

Total Recall - unohda tai kuole
Total Recall - unohda tai kuole arvosana 3,81

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Alkuperäinen nimi: Total Recall

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
113 min
Tunnetaan myös nimillä:
Total Recall - Unohda tai kuole
Ohjaajat:
Paul Verhoeven
Käsikirjoittajat:
Dan O'Bannon, Gary Goldman, Jon Povill, Philip K. Dick, Ronald Shusett
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Marshall Bell, Mel Johnson Jr., Michael Ironside, Rachel Ticotin, Ronny Cox, Sharon Stone
Maat:
USA
Kielet:
englanti