Arvostelu

Sumeilematta voidaan todeta että Total Recall on roskaelokuvien aatelia.

Ohjaaja Paul Verhoeven on kummallinen tapaus. Mieltymys eräänlaisen roskaelokuvaan on ilmeinen. Välillä onnistutaan ja välillä vedetään lipan alta ja komeasti. Leffojen katsominen vaatii siis jälleen sitä oikeaa asennetta. Total Recall kuuluu eräällä lailla genrensä valiotapauksiin. Se on ollut merkittävä pläjäys niin ohjaajalle kuin Arnielle matkalla kohti loputonta dollarivirtaa. Arskan 80-luvulla alkanut voittoputki Recallin merkeissä jatkui loistavan Conan barbaarin (siis sen ensimmäisen) ja tietenkin Terminaattorin jälkeen.

Arskan esittämä Douglas Quaid viettää tylsää kaivostyöläisen elämää. Mitäs nyt kummalliset unet Marsista ovat viimeaikoina häirinneet elämää. Yhtenä päivänä hän päättää ostaa muisti-implanttina lomamatkan Marsiin. Siis on kyseessä firma joka myy lomaelämykset suoraan muistoihin ja koko reissua ei varsinaisesti tarvitse tehdä. Mieli kuitenkin on virkeä ja muistoja täynnä kuten kunnon loman jälkeen kuuluukin. No kaikki ei kuitenkaan mene aivan onnistuneesti... Tällä asetelmalla leikitään läpi elokuvan ja samalla hösötetään Marsista mitäerinäisempien kuvioiden merkeissä.

Sumeilematta voidaan todeta että Total Recall on roskaelokuvien aatelia. Sen maailma on sarjakuvaa. Se viljelee käsittämättömän määrän väkivaltaa ja hahmot ovat yksioikoisia pelletason suorittajia. Arskan aksentti kukoistaa vuorosanoissa juuri sopivasti ja välillä voi vain ihmetellä kuinka äijän päässä ylipäätään "jyvät kohtaa". Hassua myös että kuinka lavasteet paikkapaikoin tuntuvat vanhahtavilta jo näin reilun kymmenen vuoden jälkeen. Onko kyseessä yksi mauttoman roskaelokuvan erityispiirteistä?

Silti kaikesta huolimatta Total Recall kerää pisteet kotiin. Sen juoni on poikkeuksellisen kiehtova leikki. Mielentilalla leikkiminen on aina toimiessaan kiehtova aihe. "Screw You" toteaa Arnie ja poraa pahikseen kiviporalla muutaman reijän lisää.

Pisteet: rating 70,000

Kustaa
Ylläpitäjä, 227 arvostelua
Arvosteltu: 28.01.2002
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

The Killer
The Killer arvosana 4,31
The Killer
Lucky Number Slevin
Lucky Number Slevin arvosana 3,97
Lucky Number Slevin
Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19
Jedin paluu
Solaris
Solaris arvosana 4,29
Solaris

Elokuvan tiedot

Total Recall - unohda tai kuole
Total Recall - unohda tai kuole arvosana 3,81

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Alkuperäinen nimi: Total Recall

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
113 min
Tunnetaan myös nimillä:
Total Recall - Unohda tai kuole
Ohjaajat:
Paul Verhoeven
Käsikirjoittajat:
Dan O'Bannon, Gary Goldman, Jon Povill, Philip K. Dick, Ronald Shusett
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Marshall Bell, Mel Johnson Jr., Michael Ironside, Rachel Ticotin, Ronny Cox, Sharon Stone
Maat:
USA
Kielet:
englanti