Arvostelu

Murphyn ja Nolten keskinäinen kemia on buddycop-leffojen aatelia. Ykkösosan veroinen toimintaklassikko!

Monella tapaa tätä leffaa voi pitää Eddie Murphyn uran kulta-ajan viimeisenä leffana. Ironista, että hänen kultakautensa alkoi vuodesta 1982 elokuvalla 48 tuntia ja päättyi vuonna 1990 tähän jatko-osaan. Tuntuu, että tämä on niitä viimeisiä leffoja missä hän on "suostunut" ohjattavaksi, eikä ole ostanut itselleen tuottajan roolia, jossa on voinut käskytellä ohjaajaansa, kuten monissa tämän jälkeen tulleissa teoksissaan. Vaikka ysärin puolelle ollaan teknisesti saavuttu, niin meno on 100%:sta kasaria ja hyvällä tavalla.

Heti aluksi on sanottava, että Toiset 48 tuntia on perusactionkomediamätöksi, ja vielä jatko-osaksi, käsikirjoitettu aivan helvetin hyvin. Huomaa, että juoneen on tosissaan panostettu, eikä missään vaiheessa tunnu siltä, että Murphy-Nolte-kaksikon yhteenlyöminen pariksi vuorokaudeksi on pelkästään dollarit silmissä järjestettyä. Juoni on punottu nerokkaasti yhteen. Murphyn pääseminen linnasta, Nolten vaarassa oleva työpaikka, ykkösosan pahiksen baikkeribroidin ilmaantuminen kuvioihin ja mystisen pääpahis Icemanin jatkuva, mutta näkymätön läsnäolo luo puitteet myös jännittävälle trillerille. Sen lisäksi, että läpänheitto on timantinkovaa ja toimintakohtaukset on ohjattu juuri niin kuin pitääkin.

Molemmat 48 tuntia-sarjan osat ovat jo pikkupojasta asti kuuluneet meikäläisen suosikkileffoihin. Pikkunaskalista asti (tai VARSINKIN silloin) olen fanittanut Murphyn 1980-luvun tuotantoa ihan kympillä. Tämän kakkososan näkemisestä näin aikuisiällä oli ehtinyt kulua jo pitkä tovi, mutta on hienoa huomata, kuinka jotkut asiat eivät vain muutu, ja iskevät vieläkin yhtä kovaa kuin Nolten ja Murphyn hahmot toisiaan niin verbaalisesti kuin fyysisesti.

Vaikka Murphysta olen jonkun verran jo jauhanut, niin Nolteakin on siinä sivussa kehaistava. Hänen hahmonsa, Jack Gates, tuo mieleen jollain tapaa viinanhuuruisen ja äkkipikaisemman version Likaisesta Harrysta. Äijä on kova suustaan, rööki palaa ahkeraan, eikä hän tunnu elämässään onnistuvan missään muussa kuin työssään, ja silloin kun ei siinä onnistu, niin paskaa sataa ylempää niskaan. Liipaisin on myös pirun herkkänä jatkuvasti.

Walter Hillistä on pikkuhiljaa alkanut tulla yksi suosikkiohjaajistani, mitä enemmän olen ukon leffoja ruvennut katsomaan. Hillin leffat ovat poikkeuksetta rujoja, miehisiä ja toiminnantäytteisiä. Eivätkä ne koskaan oikeastaan vedä överiksi, vaikka hemmetin väkivaltaisia monesti ovatkin.

Ykkösosan pääosiin tuottajat muuten kaavailivat ainakin jossain vaiheessa Clint Eastwoodia ja Richard Pryoria. Olen kyllä aika saletti, että tuolla duolla olisi saatu ainakin melkein yhtää kovaa jälkeä, kuin tällä!

"Let me tell you something, Jack. If shit was worth something, poor people would be born with no asshole."

Pisteet: rating 90,000

JohnRambo
Käyttäjä, 71 arvostelua
Arvosteltu: 24.11.2012
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy
Keltainen sukellusvene
Keltainen sukellusvene arvosana 3,83
Keltainen sukellusvene
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,24
Leijonakuningas
Neljä naurettavaa naapuria
Neljä naurettavaa naapuria arvosana 3,91
Neljä naurettavaa naapuria

Elokuvan tiedot

Toiset 48 tuntia
Toiset 48 tuntia arvosana 3,10

Toiset 48 tuntia (1990)

Alkuperäinen nimi: Another 48 Hrs.

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
93 min
Ohjaajat:
Walter Hill
Käsikirjoittajat:
Eddie Murphy, Jeb Stuart, John Fasano, Larry Gross
Pääosanäyttelijät:
Andrew Divoff, Brent Jennings, Brion James, David Anthony Marshall, Eddie Murphy, Ed O'Ross, Kevin Tighe, Nick Nolte, Ted Markland
Maat:
USA
Kielet:
englanti, kantoninkiina