Arvostelu

Nuorta lääkäriä huijataan koko kylän voimin.

Tickle Head on pieni kalastajakylä Newfoundlandin edustalla Kanadan itärannikolla. Aikoinaan vireä kalasatama on hiljalleen kuihtumassa pois, sillä saalista ei merestä enää nouse entisaikojen malliin. Iso osa ihmisistä on muuttanut kaupunkeihin työn perässä, mutta Tickle Headissa sinnittelee vielä satakunta sitkeää saarelaista. Töitä ei ole, joten väki elää sosiaalituen ja työttömyyskorvauksen varassa.

Suuri öljy-yhtiö on kiinnostunut tehtaan sijoittamisesta Tickle Headiin, mutta kantona kaskessa on se, ettei kyläpahasessa ole omaa lääkäriä. Sattuman kuljettamana torontolainen plastiikkakirurgi Paul Lewis (Taylor Kitsch) päätyy kuukauden komennukselle Tickle Headiin. Kylän tuore pormestari Murray French (Brendan Gleeson) polkaisee käyntiin melkoisen huijausoperaation, jotta suurkaupunkien vilinään kiintynyt ja aavistuksen koppava lääkäri saataisiin jäämään saarelle pysyvästi. Lääkärin mieltymyksiä vakoillaan tavoilla, joka saisi jenkkien NSA:nkin kateelliseksi. Aina ei tarvita viimeisimpiä agenttivempeleitä, ainoastaan hieman kekseliäisyyttä.

Vuonna 2003 valmistuneeseen ranskankieliseen kanadalaisleffaan La Grande Séduction perustuva elokuva on kevyt sekoitus Lottovoittaja Nediä ja 1990-luvun suosittua Villi Pohjola-televisiosarjaa. The Grand Seduction on sympaattisen söpö komedia, joka tarjoilee upeita kuvia Kanadan jylhältä rannikolta. Juoni etenee kaavamaisesti ja ajoittain kömpelösti, mutta erinomaiset näyttelijät ja lämmin tunnelma pitävän elokuvaa pystyssä aina tarpeen vaatiessa. Irlantilainen Brendan Gleeson onnistuu hyvin roolissaan pesunkestävänä kanukkina. Gleeson huokuu lämpöä olematta imelän sentimentaalinen höperö. Kieli on tarvittaessa terävä kuin tikari ja kyläläisten painostuskin onnistuu. Gleeson saa mukavasti tukea Gordon Pinsentiltä, joka tekee hersyvää työtä Murrayn parhaan ystävän Simonin roolissa. Taylor Kitsch on yllättävänkin hyvä lääkärin roolissa, vaikka käsikirjoitus antaa hänelle työstettäväksi melkoisen tomppelin henkilöhahmon. Naisille on perinteisessä kalastajakylässä jäänyt lähinnä kodinhengettären rooli, joten myös henkilögalleriassa naisroolit jäävät pääosin taustalle.

Aloin katsomaan The Grand Seductionia hieman pelonsekaisin tuntein odottaen valjua romanttista komediaa, jossa nuori lääkäri rakastuu pikkukylän tyttöön. Onneksi käsikirjoittajat Ken Scott ja Michael Dowse suuntaavat tarinansa enemmänkin kyläyhteisön ponnisteluihin yhteisen tulevaisuuden puolesta. Muutamia romantiikan pilkahduksia toki tarjoillaan, mutta enimmäkseen huijataan nuorta lääkäriä koko kylän voimin. Ohjaaja Don McKellar väistelee suurimmat kliseet ja tarjoilee ihan leppoisan kevyttä komediaa.

Pisteet: rating 60,000

Patu74
Käyttäjä, 30 arvostelua
Arvosteltu: 11.04.2015
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Sátántangó
Sátántangó arvosana 4,44
Sátántangó
Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen
Adaptation. Minun versioni
Adaptation. Minun versioni arvosana 3,77
Adaptation. Minun versioni
Sademies
Sademies arvosana 4,06
Sademies

Elokuvan tiedot

The Grand Seduction
The Grand Seduction arvosana 3,17
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Don McKellar
Käsikirjoittajat:
Ken Scott, Michael Dowse
Pääosanäyttelijät:
Anna Hopkins, Brendan Gleeson, Gordon Pinsent, Liane Balaban, Rhonda Rodgers, Taylor Kitsch
Maat:
Kanada
Kielet:
englanti