Arvostelu

E-tyyliä on luvassa tälläkin kertaa: vauhtia piisaa, mutta järkeä ei tippaakaan.

Täydellinen sotilas –elokuva toi Hollywoodiin Länsi-Saksassa pienellä budjetilla mättöä ja jännitystä ohjanneen saksalaismiehen nimeltä Roland Emmerich. Jean-Claude Van Dammen tähdittämä elokuva tienasi kassaluukuilla varsin mukavasti ja mahdollisti Emmerichin siirtymisen entistä isompiin kuvioihin. Ja niistä kuvioista meitä muistuttavat niin Godzillan kuin The Day after tomorrow:n kaltaiset spektaakkelit – vauhtia piisaa, mutta järkeä ei tippaakaan. Ja E-tyyliä on luvassa tälläkin kertaa.

Täydellinen sotilas esittelee eurooppalaisen äksönparivaljakko Van Damme & Lundgrenin brutaaleina tappajakoneina, jotka on herätetty henkiin Vietnamissa tapahtuneen kuolemansa jälkeen. Aihe vaikuttaa hetken varsin kiintoisaltakin, mutta sitten käsikirjoitustiimin rustaamat Robocop-, Westworld- ja Terminator-lainailut alkavat puuduttaa.

Emmerichin nerokkain veto leffassa on pistää Van Dammen kaltainen robottimainen ”näyttelijä” esittämään täydellistä sotilasta, josta ihmisyys on kauan sitten kadonnut kuoleman kankeuden myötä. No, Van Damme on siis omalla maaperällään: kankeana ja vaivalloisena zombiena! Mutta ei se mitään, tässä genressä näyttelijätyöt jäävät yleensäkin sivuseikoiksi isojen räjähdysten ja pumpumräiskis –linjan vuoksi.

Ruotsin näyttelijätaivaan ylpeys ja mustanvyön karate Lundgren on jopa mukavassa vireessä. Äijä on varsin ilkeä ilmestys leffan pahis Andrew Scottina (aka GR13:na) ja pääosakaksikko saa lopun mutavellitaistosta irti enemmän kuin olisi voinut olettaa. Katalasti Profilerin (Pimeyden sydän) Samantha Watersin roolin jämähtänyt Ally Walker on mukava näky sutjakkaita kommentteja heittelevän äijäparin mukana. Tosin varsin pieni Allyn on osa, ja ilkeästi ylipaha GR13 naisrukkaa kohtelee.

Mitään yllättävää leffasta ei löydy, mutta ison E:n surullisen kuuluisassa filmografiassa tämä toki edustaa kärkipäätä. Välillä luodit viuhuvat kovaa, ja liha tummuu siihen malliin, että katsojankin tekisi mieli hautautua täydellisten sotilaiden lailla jääpussien sekaan jäähtymään. Myös tyhjänoloinen zombiemieliala ilman kriittisyyttä kannattaa imitoida pääosanäyttelijöiltä, jos aikoo leffan tällaisenaan niellä. Lisäksi rentouttavia juomia suositellaan suodatusvälineiksi.

Pisteet: rating 50,000

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 850 arvostelua
Arvosteltu: 17.01.2005
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Truman Show
The Truman Show arvosana 3,92
The Truman Show
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
2046
2046 arvosana 4,03
2046
The Fountain
The Fountain arvosana 3,74
The Fountain

Elokuvan tiedot

Täydellinen sotilas
Täydellinen sotilas arvosana 3,28

Täydellinen sotilas (1992)

Alkuperäinen nimi: Universal Soldier

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1992
Pituus:
103 min
Tunnetaan myös nimillä:
Universal Soldier - täydellinen sotilas (tv)
Ohjaajat:
Roland Emmerich
Käsikirjoittajat:
Christopher Leitch, Dean Devlin, Richard Rothstein
Pääosanäyttelijät:
Ally Walker, Dolph Lundgren, Ed O'Ross, Jean-Claude Van Damme, Jerry Orbach, Ralf Moeller
Maat:
USA
Kielet:
englanti