Arvostelu

Tolkien on kuitenkin Tolkien ja näin ollen en voi haukkua huonoksi elokuvaksi, mutta kannattaa kyllä lukea kirja ensiksi.

Ottaen huomioon uskomattoman näyttävät maisemat ja taistelukohtaukset, harmittaa vielä enemmän miten kertomus on suoraan sanottuna pilalle väännetty. Täysin epäloogiset käänteet melkeinpä suututtivat. Esimerkikkinä tapaus Faramir, "otan sormuksen, enpäs otakaan-vie sinä se Mordoriin vaan". Miten Sam muuten tiesi miten Boromir kuoli..?

Kohtaus jossa Aragorn putoaa kalliolta oli turhuudessaan aivan ylilyönti. Miten perustella tyhjästä nyhjitty kohtaus elokuvassa, josta on selvästi jouduttu karsimaan juonen kannalta tärkeitä elementtejä? Kohtaus ei tuonut mitään uutta leffaan, se ei ollut mitenkään jännittävä, ja kaiken lisäksi se oli täysin kliché, mikä on vieras käsite Tolkienin kirjoissa.
Enttien kokous ja myöhemmin Treebeardin yhtäkkinen pään kääntyminen tuntui vieraalta kirjan lukeneelle. Ja tuntui varmasti vielä vieraammalta kirjan lukemattomalle. Mikä entti, mikä Fangorn?

Varsinainen kohokohtaus on se kun Haldor ja haltiakumppanit ilmestyvät Helm´s deepiin kuin tyhjästä vaan. Liitto ihmisten kanssa tehtiin tosin kaksituhatta vuotta ennen kuin kuningaskunta Rohan perustettiin eikä Theoden olisi voinut kuulla siitä kuin saduissa. Kuitenkin hän toteaa että liitto haltioiden kanssa on menneisyyttä, ja Haldor sanoo että he tulivat kunniotaakseen liittoa ihmisten kanssa...

Narratiivisistä syistä tarina on ilmeisesti yksinkertaistettu, mikä tekisi siitä helpompi sisäistää kirjaa lukemattomille. Ei vaan onnistu, nyt tarina ei toimi. Esimerkiksi Mordorin ja Orthancin joukkioiden välinen tappelu mikä muuttuu lihasta tappeluksi. Aragorn huomaa, kun orchit lisäävät vauhtia, mutta ei huomaa kun Eomerin muutama kymmenpäinen joukkio hevoseineen hiipii melkein kimppuun.

Matka taittuu, mutta katsoja ei vaan tahdo pysyä kärryillä kun yhtäkkiä ollaan Dagorladissa ja hetkeä myöhemmin Osgiliathissa. Ja tämä Hollywoodille tyypillinen romanttinen hölynpöly... Eikös olisi voitua pysytellä kirjan kertomuksessa, jossa Arwen valitsee ihmisen kohtalon ja Eowyn sitten menee naimisiin Faramirin kanssa?
Jotain jäi puuttumaan (n.180 min). Jään odottelemaan kaksin kerroin pitempää DVD-versiota. Tolkien on kuitenkin Tolkien ja näin ollen en voi haukkua huonoksi elokuvaksi, mutta kannattaa kyllä lukea kirja ensiksi.

Nimimerkki: I´m an expert...

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 23.12.2002
Katsottu: Teatterissa

Jäämme odottamaan kolmosta

Vieras 31.08.2003

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion arvosana 4,12
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception
Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20
Kadonneen aarteen metsästäjät
Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat

Elokuvan tiedot

Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia arvosana 4,22