Arvostelu

Koskettavan kaunis matka ihmismielen syövereihin.

Tahraton mieli kertoo kipeän eron kokeneesta Joelista (Jim Carrey), joka turvautuu uusimpaan teknologiaan pystyäkseen jatkamaan elämäänsä. Tarkoitus on nimittäin pyyhkiä Joelin mielestä kaikki muistot entisestä tyttöystävästä. Prosessin aikana päähenkilömme huomaa kuitenkin muistojen olevan paitsi tuskallisia niin myös erittäin rakkaita. Uneen nukutettu Joel alkaa taistella muistikuvien pyyhkimistä vastaan, mistä seuraa huikea "trippi" rakastuneen miehen mielen saloihin.

Jokaisen itseään kunnioittavan leffakriitikon on tällaisen elokuvan jälkeen todettava kuinka yllättävää ja upeaa oli, että naamanvääntelijä Jim Carrey pystyy esittämään näin dramaattista ja eleetöntä hahmoa, joten hoidetaanpa se ensimmäiseksi pois alta. Oli todella ihmeellistä ja yllättävää kuinka pelkkänä naamanvääntelijänä tunnettu Jim Carrey pystyy esittämään näin eleetöntä ja surumielistä hahmoa. Tällaisen yhden ilmeen hahmon esittäminenhän vaatii ehdottomasti paljon, paljon enemmän näyttelijäntaitoa ja lahjakkuutta kuin energisen komedian päärooli. Komedianäyttelijä kun ei voi olla lahjakas, ainoastaan draamanäyttelijät voivat.

On tuo Charlie Kaufman vaan melkoinen äijä. Miehen ajatusmaailma tuntuu olevan täysin toiselta planeetalta niin kuin olemme jo aikaisemmin saaneet Being John Malkovichin ja Adaptationin myötä todeta. Tällä kertaa Kaufmanin käsikirjoitus ei ole pelkästään mielipuolinen, vaan myös todella koskettava ja syvällinen. Tahraton mieli on uskomaton sekoitus Being John Malkovichin/Mulholland Driven tyylistä surrealistista maailmaa ja realistista romanttista komediaa! "Kaufmanilaisuudesta" on kovaa vauhtia kehittymässä aivan oma elokuvagenrensä.

Elokuvan tunnelma on lähes koko ajan erittäin kaihoisa ja surumielinen. Tippa tahtoo tulla karskimmallakin miehellä linssiin viimeistään viimeisen vartin aikana. Osittain tämä johtuu nappiin osuneista näyttelijävalinnoista. Jim Carreyn esittämä ujo hahmo on ennen kaikkea sympaattinen ja Kate Winsletin tässä hetkessä elävä villikko puolestaan erittäin rakastettava. Eipä siis ihme, että myös katsojan sydäntä alkaa kummasti puristamaan, kun näkee päähenkilöparin tuskan valkokankaalta. Sekä Winslet että Carrey saivat juuri suorituksistaan Golden Globe -ehdokkuuden, mutta aika merkillisesti musikaali/komedia -sarjassa. Vaikka Tahraton mieli sisältääkin myös komediallisia osia niin elokuva on silti ehdottomasti draamagenreen kuuluva. Eikö raadin pokka riittänyt laittaa Jim Carreyta draamaehdokkaaksi vai mitä ihmettä??

Päähenkilön mielen syövereissä poukkoillessaan leffa on ajoittain hieman raskasta ja sekavaa katsottavaa, mikä on oikeastaan elokuvan ainoa negatiivinen yksityiskohta. Sekavuus on toisaalta täysin perusteltua ja osa koko ideaa, joten tätäkään puolta on vaikea suuremmin kritisoida. Surrealistisuuden vastapainoksi Kaufman kuvaa yllättävänkin realistisesti ja terävästi parisuhteiden yhtä suurinta ongelmakohtaa. Alussa sitä rakastaa kaikkia puolia kumppanissaan, mutta ajan kuluessa ne samat yksityiskohdat, joihin joskus rakastui, muuttuvat häiritseviksi ja jopa sietämättömiksi. Eron tai etäisyyden myötä ne ensirakastumisen tunteet saattavat nousta taas pintaan. Joskus se vain on siinä vaiheessa jo liian myöhäistä.

Tahraton mieli on koskettavan kaunis matka ihmismielen syövereihin ja ehdottomasti yksi vuoden 2004 parhaimmista elokuvista.

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 21.12.2004
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,28
Tule ja katso
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,13
The Plague Dogs

Elokuvan tiedot

Tahraton mieli
Tahraton mieli arvosana 4,05

Tahraton mieli (2004)

Alkuperäinen nimi: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
108 min
Ohjaajat:
Michel Gondry
Käsikirjoittajat:
Charlie Kaufman, Michel Gondry, Pierre Bismuth
Pääosanäyttelijät:
Elijah Wood, Gerry Robert Burne, Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Thomas Jay Ryan, Tom Wilkinson
Maat:
USA
Kielet:
englanti