Arvostelu

Kevyttä tieteisviihdettä maalaisidyllin keskellä.

Ajallisesti ST-elokuvien Ensimmäinen yhteys ja Nemesis väliin sijoittuva Kapina oli valkokankaalla (4.4.1999) pettymys allekirjoittaneelle. TV.stä töllättynä leffa maistuikin sitten jo paremmalta.

Elokuvan miljöö on edellistä keveämpi. Jo aivan sen alussa nähdään luonnonkaunis ympäristö, joka on valoisuudessaan ja ilmavuudessaan täydellinen vastakohta Ensimmäisen kontaktin Borgien kuutiolle. Nyt tapahtumapaikkana toimii pääasiassa planeetta nimeltä Ba’ku, jossa maajussit kyntävät peltojaan ja seppä takoo rautaa. Idylliä varjostaa tähtilaivaston puolelleen ketkutellut ryppynaamojen joukko, joka hinkuu saada haltuunsa ba’kulaisten salaisuuden. Hommaan tulee kuitenkin mutkia, kun androidi Data (Spiner) ryhtyy puolustamaan oikeutta ja herättää kapteeni Picardin (Stewart) mielenkiinnon asiaa kohtaan. Enterprisessä pannaan talla pohjaan ja lähdetään tutkimaan asiaa.

Leffassa förstinä nähtävä Frakes on kelpo ohjaaja – sen osoitti jo Ensimmäinen yhteys. Kun tapahtumat on nyt siirretty vaihteeksi inhimillisempään ympäristöön, elokuva saattaa olla joillekin katsojille helpompi sulateltava kuin tavalliset Sci-Fi-pläjäykset. Ympäristö on myös rainan kompastuskivi. Ei-digitaalisesti luodun maiseman käyttäminen luo jonkinlaista halpuuden tuntua yleensä mitä mielikuvituksellisimmissa ympyröissä surraavalle Star Trekille. Juoni kuitenkin on ihan kiva. Koska kevyttä huumoriakin löytyy, efektipuoli on reilassa ja vakiopärstät (sekä kumikurtuilla varustettu F. Murray ”Salieri” Abraham) ovat kaikkea muuta kuin perämetsän kesäteatterin taustapahveja, ei katsojalla oikeastaan ole valittelemista. Mukavaa perustieteiskamaa, jossa ei yleisön pelkokerrointa koetella.

Pisteet: rating 60,000

Söpö
Ylläpitäjä, 785 arvostelua
Arvosteltu: 31.07.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Maa aikojen alussa
Maa aikojen alussa arvosana 3,88
Maa aikojen alussa
Toy Story 2
Toy Story 2 arvosana 3,74
Toy Story 2
Punainen sika
Punainen sika arvosana 3,87
Punainen sika
WALL·E
WALL·E arvosana 4,01
WALL·E

Elokuvan tiedot

Star Trek - kapina
Star Trek - kapina arvosana 2,96

Star Trek - kapina (1998)

Alkuperäinen nimi: Star Trek: Insurrection

Genret:
Sci-fi,
Valmistusvuosi:
1998
Pituus:
98 min
Tunnetaan myös nimillä:
Star Trek 9: Kapina, Star Trek IX, Star Trek: Kapina
Ohjaajat:
Jonathan Frakes
Käsikirjoittajat:
Michael Piller
Pääosanäyttelijät:
Anthony Zerbe, Brent Spiner, Donna Murphy, F. Murray Abraham, Jonathan Frakes, Michael Dorn, Patrick Stewart
Maat:
USA
Kielet:
englanti