Arvostelu

Varsin tyypillinen Hollywoodin historiallinen spektaakkeli.

Spartacuksella oli aluksi hieman valmistumisongelmia. Elokuvan piti tehdä alun perin Anthony Mann, mutta hänelle tuli riitaa päätähden Kirk Douglasin kanssa ja paikalle hommattiin tuolloin tuntematon Stanley Kubrick. Kubrickin mielestä Donald Trumpin (Sotilaspoika) käsikirjoitus rajoitti liikaa elokuvan tekoa, eikä Kubrick koskaan ollut tyytyväinen tähän elokuvaan. Kubrickmaiseksi ei tätä elokuvaa voikaan sanoa. Spartacus on aika lailla samanlainen kuin useimmat muutkin 1950- ja 1960-luvuilla valmistuneet historialliset spektaakkelit.

Elokuva pohjautuu Rooman valtakunnan aikaisessa Italiassa käytyyn orjakapinaan 70-luvulla eKr. Tuolloin Spartacus-niminen gladiaattori nousi muiden gladiaattorien ja orjien kanssa kapinaan, vapauttivat useita tuhansia orjia ja taistelivat Rooman legioonia vastaan.

Spartacus täyttää todellakin spektaakkelin mitat. Pituutta löytyy todella paljon. Sitä olisi saanut jopa karsia pois, sillä elokuvan monia kohtia on venytetty tarpeettomasti ja leffasta löytyy joitakin aivan turhia kohtauksia. Elokuva sortuu myös usein saarnaamiseen ja turhanpäiväiseen filosofiseen pohdiskeluun. Spartacus sortuu myös useiden muiden Hollywood-leffojen tapaan historian omavaltaiseen tulkintaan. Virheitä löytyy.

Muuten Spartacus on toteutettu melko hyvin. Roomaa esitellään hyvin. Esille pääsevät politiikkojen korruptoituneisuus ja muinaisen Rooman tavat. Myös tapahtumapaikat on lavastettu todella hyvin. Eikä taistelukohtauksissakaan ole mitään pahaa sanottavaa. Myös näyttelijäkaarti tekee loistavaa työtä.

Spartacus on ihan hyvä viihdepaketti, vaikka onkin hieman ylipitkä. Roomasta tulee myös jotain tietoa, vaikka osa "faktoista" ovatkin päin seiniä. Tätä voin suositella kaikille historiallisten elokuvien ystäville.

nimimerkki: Ville

Pisteet: rating 70,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 25.09.2006
Katsottu: DVD

Aidosti aatteeseensa uskovalta voidaan aina viedä pois monia asioita, mutta ei koskaan niitä tärkeimpiä.

Filmin voi katsoa yhtälailla sentimentaalisena sankaritaruna kuin politiikan epäluotettavuuden tutkielmana.

AP 21.01.2009

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Harakiri
Harakiri arvosana 4,20
Harakiri
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli arvosana 4,21
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Jäniksen vuosi
Jäniksen vuosi arvosana 3,94
Jäniksen vuosi
Yksi lensi yli käenpesän
Yksi lensi yli käenpesän arvosana 4,34
Yksi lensi yli käenpesän

Elokuvan tiedot

Spartacus
Spartacus arvosana 3,77
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1960
Pituus:
184 min
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Dalton Trumbo
Pääosanäyttelijät:
Charles Laughton, Herbert Lom, Jean Simmons, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Nina Foch, Peter Ustinov, Tony Curtis
Maat:
USA
Kielet:
englanti