Pistejakauma

11%

12%

11%

17%

11%

14%

5%

15%

2%

3%

Pisteytykset

rating 80,000

Karpow
Käyttäjä

rating 80,000

En ymmärrä miksi tämä elokuva on saanut niin paljon kuraa niskaansa. Maineensa takia odotin täydellistä rimanalitusta Zombie Strippers tyyliin, mutta yllätyinkin todella positiivisesti. Verhoven ei ole mielestäni tähän mennessä tehnyt yhtään huonoa elokuvaa, eikä Showgirls tilannetta muuttanut.

Näyttelijäkaarti on pääosaa lukuunottamatta laadukasta ja ohjaus toimii. Päähenkilöä esittävä Berkley hoitaa leiviskänsä kuitenkin vähintäänkin kohtalaisesti. Tarina on toki aika köykäinen ja juonta ei ole nimeksikään, mutta kun Verhoven osaa hommansa, hoitaa hän homman kotiin tyylillä. Ja miksi tämä kamala valitus tisseistä ja paljaasta pinnasta? Jos kerran on tarkoitus seksibisnestä kuvata, niin totta hitossa alastomuutta täytyy elokuvassa silloin olla! Hyvä elokuva, jolle annan vahvat 4 tähteä. Paremmalla tarinalla tulisi vieläkin enemmän.

mauge
Tähtääjä

rating 80,000

Ei mikään klassikko, mutta mainettaan parempi elokuva eroottisesta showbisneksestä. Verhoeven näyttää backstagen sellaisenaan eikä kainostele näyttää paljasta pintaa tai edes yritä välttellä seksististä sovinismia. Berkley poseeraa koko leffan läpi sellaisella draivilla, että olisin voinut jopa harkita hänelle yllätys Oscar-ehdokkuutta, mutta toisaalta ymmärrän jos ihmiset eivät osanneet katsoa hänen suoristustaan oikeasta perspektiivistä. Se nimittäin on oikeasti hieno tulkinta, joka ajoittaisessa teennäisyydessään ja saippuamaisuudessaan on nerokas. Gershon on sen sijaan pelkästään rasittava ja puuduttava narttu. MacLahlanin otsakiehkurat ovat todella sleazyt. Käsikirjoittaja Esterhaz tunnetaan seksuaalisen tirkistelyn maksimoinnista omissa töissään ja tämä lienee tässä mielessä hänen uransa kliimaksi. Tissiä on ruudulla niin usein, että kerrankin siihen alkaa tottua siinä määrin, ettei se tunnu enää irralliselta osalta elokuvaa, vaan siihen oleellisesti kuuluvana. Tässä mielessä hieno oivallus Verhoevenilta.

Mowgli
Tykittäjä

rating 80,000

Showgirls menee sisällöltään lähes eksploitaation puolelle vain puettuna näyttäväksi suurtuotannoksi. Mukana on muutama niin jäätävä kohtaus ja dialoginpätkä, ettei voi olla varma onko ne tehty tosissaan vai ei. Paljaalla pinnalla mässäilevä elokuva on kuitenkin oudolla tavalla äärimmäisen viihdyttävä ja kiehtova tarina kaikessa yksinkertaisuudessaan. Las Vegasin fiiliksen voi aistia, vaikkei perinteistä pelikoneiden rämppäämistä ole mukana lähes laisinkaan. Showgirlsia on parjattu joskus maailman huonoimpien elokuvien joukkoon, mutta korniudestaankin huolimatta se upposi meikäläiseen. Ehkäpä juuri siksi, että se on itsetietoinen olemuksestaan, mutta silti tehty tyylillä.

WGB
Käyttäjä

rating 80,000

Eihän näin mielipuolista viritelmää voi olla olemassa! Voin vain kuvitella, millaisella virneellä Verhoeven on hihitellyt tämänkin teoksen ensi-illassa, koska Hollywoodia on jälleen kerran vedetty hänen toimestaan täysillä perseeseen. Tällä kertaa hollantilaisnero marssittaa eteemme väärinymmärretyn, täysin kieli poskella vedetyn satiirinsa tuhkimotarinoista, showbisneksestä ja tirkistelystä. Katsomiskokemus on kieltämättä ilkeä ja vieraannuttava mutta myös ääriviihdyttävä, ja se palkitsee pinnan alle piilotetulla älykkyydellään.

Pääosassa on luonnollisesti täydellisen tyhjäpäinen lahjattomuus Elizabeth Berkley, joka ryntää vittuuntuneena pois ainakin puolista käymistään keskusteluista ja hokee suoranaisena mantranaan, ettei ole huora. Katsoja saakin nauttia päälle kaksi tuntia tämän erittäin epäsamaistuttavista sekoiluista yhtä lailla typerän ja järjettömän bisneksen parissa. Berkleyn koettelemukset edustavatkin amerikkalaisen unelman äärimmäistä kauhukuvaa, josta tämä selviää aina vähintäänkin arvelluttavin keinoin ja saa huipulle kavutessaan kaiken lopulta anteeksi.

Elokuvan sisältämässä erotiikassa ei ole mitään eroottista: tissit näytetään kylmästi pelkkinä liukuhihnatuotteina äärimmäisen kliseisissä kulisseissa. Muistuttaisiko tällainen menettely pornoteollisuuden ohella erään toisen nimeltämainitsemattoman unelmatehtaan toimia? Näyttäisi myös kovasti siltä, ettei tämän tehtaan unelma toteudu kuin äärimmäisellä opportunismilla: on nuoltava oikeaa persettä, näytettävä muita paremmalta ja raivattava kilpailijat pois tieltä. Siinähän se äärimmäisen kapitalismin houre ja naisen esineellistys sitten paljastui.

Eikä tässä ole takuulla kaikkea: filmin tahattomalta vaikuttava koomisuus on itse asiassa Verhoevenin järjestelmällisesti mielipuolisen vision hedelmää joko yhtä lailla itsetietoisesta tai oikeasti paskasta käsikirjoituksesta, jonka ohjaaja on tulkinnut uusiksi. Eihän esimerkiksi elokuvan älyttömän kornien lavasteiden ja hulvattoman mahtipontisuuden säestämien showesitysten kaltaisia banaaliuden huipentumia ole lähtökohtaisestikaan tarkoitettu tosissaan otettaviksi! Eikä kyllä MacLachlanin kampaustakaan.

Showgirlsissa oikeastaan kaikki on niin tajuttoman banaalia, että vähemmästäkin nauraisi itsensä tärviölle. Kun lopputekstien aikana repeää täydellisesti miettiessään näkemänsä järjettömyyttä ja sitä, että tiedostaa todella pitäneensä näkemästään (toki tavallista kierommalla tavalla), tietää katsoneensa todella hyvän ja monia rewatcheja ansaitsevan filmin. Voisikohan mikään olla yhtä hienoa kuin olla Paul Verhoeven katsomassa uuden perseilyelokuvansa ensi-iltaa?

Amis
Käyttäjä

rating 80,000

Eme89
Käyttäjä

rating 80,000

Humppapappa
Käyttäjä

rating 80,000

Katmand0r
Käyttäjä

rating 80,000

Nanna
Käyttäjä

rating 80,000

Seonsiinä
Käyttäjä

rating 80,000

Elokuvan tiedot

Showgirls
Showgirls arvosana 2,36
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1995
Pituus:
128 min
K16
Ohjaajat:
Paul Verhoeven
Käsikirjoittajat:
Joe Eszterhas
Pääosanäyttelijät:
Alan Rachins, Elizabeth Berkley, Gina Gershon, Gina Ravera, Glenn Plummer, Kyle MacLachlan, Robert Davi
Maat:
USA, Ranska
Kielet:
englanti