Arvostelu

Ällö-Gere kovisterroristina? Kamaan hei. Ihan totta.

Eli siis, niille jotka eivät ole asiaan perehtyneet: Arvostelin jo aikaisemmin shakaalin, mutta en tätä shakaalia, vaan vanhemman (ja paremman) version. Tämä jonka nyt tykitän, on jenkkien tekemä uusintaversio vuoden 1973 klassikosta.

Elokuvan tapahtumat on siirretty '60 luvun Ranskasta '90 luvun Amerikkaan. Venäjän mafia palkkaa englantilaisen palkkamurhaajan, Shakaalin, listimään erään ison kihon jenkeistä. En kerro kenet, sillä tähän sisältyy koukku, joka on virkistävä lisä muuten yllätyksettömässä ja suoraviivaisessa juonessa. FBI saa tästä vihiä, mutta koska he eivät tiedä Shakaalista mitään, eikä miehestä löydy tietoja, he palkkaavat messiinsä entisen IRA terroristin, joka on ainoa tyyppi jonka tiedetään nähneen Shakaali. IRA veikkoa esittää Richard Gere. Ällö-Gere kovisterroristina? Kamaan hei. Ihan totta. Ei kelpaa. Upseeri Ja Herrasmies-Gere? Se sama romanttisista komedioista tuttu lässyttäjä budhhalainen joka ei sovi toimintaleffaan vaikka kuinka vääntäisi? Tässä on leffan suurin ongelma. Tällä välin venäläiset majailevat Suomessa. Ja Suomesta annetaankin jenkkileffassa aika rankka käsitys. Koko ajan sataa lunta, ja keltaisen kuljetuksen postimiehet ampuvat venäläisen joka oli matkalla postiin. No ok, ne olivat kai sittenkin CIA agentteja pukeutuneina suomalaisiksi postimiehiksi, mutta kohtaus sai silti repeämään ihan kympillä.

Miksi näitä uusintaversioita tehdään? Tämä jää kirkkaasti alkuperäisen varjoon, ja on joka osa-alueella huonompi. Ohjaus ei ole hyvää, näyttelijöistä vain Bruce Willis osaa hommansa, Gere varsinkin on roolissaan yhtä uskottava kuin Matti Nykänen olisi Rambona. Kuitenkin leffa on ihan ok. Toimintakohtaukset ovat ihan hyviä, ja taaskin Shakaalin valmistelut ovat tarkkaan mietittyjä, huolellisia ja mukavaa katsottavaa. Silti alkuperäisen pljäyksen armottomasta jännityksestä ei ole tietoakaan.

Siispä: Kyllä tämän katsoo kerran, parikin, mutta selvästi alkuperäistä huonompi, keskitason toimintaleffa on kyseessä.

Pisteet: rating 60,000

Raato-A
Tykittäjä, 484 arvostelua
Arvosteltu: 31.07.2003
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,01
Peli on menetetty
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception
Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,85
Lupin III: Cagliostron linna
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän

Elokuvan tiedot

Shakaali
Shakaali arvosana 3,14

Shakaali (1997)

Alkuperäinen nimi: The Jackal

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1997
Pituus:
124 min
Tunnetaan myös nimillä:
Sakaali
Ohjaajat:
Michael Caton-Jones
Käsikirjoittajat:
Chuck Pfarrer
Pääosanäyttelijät:
Bruce Willis, Diane Venora, J. K. Simmons, John Cunningham, Mathilda May, Richard Gere, Sidney Poitier
Maat:
USA, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Japani
Kielet:
englanti, venäjä