Arvostelu

Ei voi kun ihmetellä miten Bergman on pystynyt näinkin synkästä aiheesta kuin kuolema loihtimaan jotain todella kaunista.

Surukseni en voi kuin myöntää ruotsalaisten olevan suomalaisia edellä elokuvan saralla. Viimeistään Ingmar Bergmanin seitsämäs sinetti osoitti sen. Elokuvan aihe ei ole siitä ilosimmasta päästä,jos kuolema on yksi päähenkilöistä se kertoo paljon. Seuraavaksi hienoinen valoitus juoneen.

Leffa sijoittuu 1300-luvun Eurooppaan, jossa mustasurma alias rutto raivoaa pahimmillaan. Tarinan keskeisin henkilö Ristiritari Antonius Block ja hänen uskollinen, joskin kiivaasluonteinen aseenkantajansa Jöns palailevat uuvuttavalta ja vaikealta ristiretkeltä. Kodin olellessa melkein näkyvissä(noin päivan ratsastuksen päässä)he kohtaavat vieraista vähiten toivotun. Kyseessä on siis itse kuolema. Antonius saa itselleen "lisäaikaa" haastamalla kuoleman shakkipeliin. Tämä kohtaus lienee yksi lainatuimmista elokuvan historiassa.Kuoleman takaa ajamana Antonius kohtaa ilveiliäjoukon ja tutustuu siihen kuuluvaan perheeseen, Jofiin, Mariaan ja heidän lapseensa Mikaeliin. Perheen avulla Antonius kokee hetkellisen levollisuuden tunteen ja päättää pelastaa perheen omaa kohtaloaan hyväksikäyttäen.

Ei voi kun ihmetellä miten Bergman on pystynyt näinkin synkästä aiheesta kuin kuolema loihtimaan jotain todella kaunista. Tämä elokuva on niitä joita voi sanoa ohjauksen, kuvauksen ja näyttelyn juhlaksi, kaikki toimii kerrasaan loistavasti. Leffa on erittäin syvällinen, pohdinnan varainen ja taiteellinen. Loistoleffa ja ajaton mestariteos.

nimimerkki: Laulunlapsi

Pisteet: rating 100,000

Laulunlapsi
Käyttäjä, 5 arvostelua
Arvosteltu: 23.12.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski

Elokuvan tiedot

Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,94

Seitsemäs sinetti (1957)

Alkuperäinen nimi: Det sjunde inseglet

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1957
Pituus:
92 min
Ohjaajat:
Ingmar Bergman
Käsikirjoittajat:
Ingmar Bergman
Pääosanäyttelijät:
Bengt Ekerot, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow, Nils Poppe
Maat:
Ruotsi
Kielet:
ruotsi