Arvostelu

Erinomaisesta lähdemateriaalista tehty taidokas toisinto.

Meksikolaiseen kylään saapuu Calvera (Wallach). Hän on rosvo ja lupaa palata. Kyläläiset päättävät tehdä jotain ja kysyttyään neuvoa vanhukselta, on ainoa konsti hankkia aseita. Kaupungissa he näkevät osoituksen paitsi mestarillisesta aseenkäsittelystä myös suorasta toiminnasta. Chris (Brynner) ja Vin (McQueen) pärjäävät hyvin hautaajina ja kyseinen esimerkki rohkaisee kyläläiset pyytämään apua. Ensimmäisenä mukaan yrittää Chico (Buchholz), nuori, kokematon ja ylpeä, mutta vasta kullasta innostunut Harry (Brad Dexter) on ensimmäisenä mukana. Vin pelastuu hanttihommasta liittymällä mukaan. Britt (Coburn) ei puhu paljoa sillä hänen veitsensä ja pistoolinsa puhuvat paremmin. O'Reilly (Bronson) taas on kallis mies, mutta hänellekin 20 dollaria on iso raha. Kuudentena liittyy mukaan tyylikäs Lee (Vaughn) jonka motiivit ovat hänen omansa ja Chico lyöttäytyy mukaansa puhtaasti itsepäisyyttään. Seitsemän hyvin erilaista aseenkäyttäjää on näin matkalla tekemään huonosti palkattua ja vaarallista työtä. Vastaanoton penseydestä huolimatta ja Calveran kätyrien vakoilijoiden ilmaantuessa alkaa tiivis valmistautuminen kamppailuun. Valmistautuminen ei ole ongelmatonta ja lopulta lentää lyijy useaankin otteeseen. eikä omilta tappioilta voida välttyä ja vain vlijelijät voittavat.

"The worst shot. I was aiming at the horse. "

John Sturgesin ohjaama westernisöinti Kurosawan mestarieepoksesta onnistuu tuomaan olennaisen toiminnan ja henkilökuvauksen menettäen vain vähän käännöksessä. Tunnelma on hyvä ja kerronta on tiivis ja jopa vastapuoli saa selkeästi edustuksensa ja sananvaltaa. Draama toimii, Elmer Bernsteinin musiikki ei ole mitään kehnoa, ja toiminnassa on vimmaa ja jopa veritirskahduksia.

"We deal in lead my friend. "

Koska kaarti on suuri, määrittää jokin hallitseva piirre jokaista pyssymiestä, mutta se ei niin paljoa haittaa. Suoritukset ovat erinomaista tasoa Yul Brynnerin johtomiehen ehdottomasta karismasta, ja spagettiwesterniä ennakoiden Chris ei vaikuta yhtään sankarilliselta. Hän osaa olla karski tarpeen mukaan.
Robert Vaughnin supertyylikkyys on pelkkää pintaa ja James Coburnin hontelo olemus on kuin luotu toiminnalla.
Bronsonator hoitaa roolinsa hyvin, joskin hahmo ei saa tarpeeksi ruutuaikaa osoittaakseen todellista monimutkaisuuttaan. Heikoimpana linkkinä vakuuttavassa kaartissa on Horst Buchholzin nuorukainen joka ei tunnu kovinkaan sopivalta. Brad Dexter toimittaa koomista piristettä, eikä niinkään huonosti.
Eli Wallach toimittaa bandiittijohtajan roolinsa vakuuttavalla tasolla, eikä Calvera ole julmuudestaan ja raakuudestaan huolimatta täysin kunniaton nilkki. Hän tietää mitä peliä hän pelaa ja ei kiellä sitä. Meksikolaiset sivuhenkilöt ovat mytös hyviä, joskin sensorien vaatima puhdas vaatetus ei auta realistisen vaikutelman luonnissa.

"That's just the kind you've got to keep. "

Kokonaisuutena kyseessä on taidokas western eikä mitään suurempaa virhettä ole löydettävissä. Erinomaisesta lähdemateriaalista tehty taidokas toisinto.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1416 arvostelua
Arvosteltu: 04.07.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hyökkäys erämaassa
Hyökkäys erämaassa arvosana 3,68
Hyökkäys erämaassa
Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Tanssii susien kanssa
Tanssii susien kanssa arvosana 4,06
Tanssii susien kanssa
McCabe & Mrs. Miller
McCabe & Mrs. Miller arvosana 3,85
McCabe & Mrs. Miller

Elokuvan tiedot

Seitsemän rohkeata miestä
Seitsemän rohkeata miestä arvosana 3,74

Seitsemän rohkeata miestä (1960)

Alkuperäinen nimi: The Magnificent Seven

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1960
Pituus:
125 min
Tunnetaan myös nimillä:
Seitsemän rohkeaa miestä
Ohjaajat:
John Sturges
Käsikirjoittajat:
William Roberts
Pääosanäyttelijät:
Charles Bronson, Eli Wallach, Horst Buchholz, James Coburn, Robert Vaughn, Steve McQueen, Yul Brynner
Maat:
USA
Kielet:
englanti