Arvostelu

Pikkuvioistaan huolimatta Spielbergin paras työ, hieno elokuva.

Spielbergin Schindlerin Lista on 90 -luvun kuuluisimpia teoksia, pidetty, arvostettu ja rakastettu kertomus juutalaisvainoista ja miehestä, Oskar Schindleristä.

Oskar Schindler (Liam Neeson) on saksalainen bisnesvaistoinen mies, joka perustaa emaaliastiatehtaan, johon hän palkkaa halpaa työvoimaa, juutalaisia. Elokuvan aikana Schindlerin käsitys muuttuu juutalaisista. Aluksi juutalaiset olivat hänelle pelkkää työvoimaa, ihmisiä alempia olentoja. Todistettuaan muutamia järkyttäviä teurastuksia Schindler kokee valaistumisen. Hän alkaa auttaa juutalaisia, ja lopussa hän pelasti yli tuhannen juutalaisen hengen.
Schindlerin Lista merkitsi elämää, kaikki sen ympärillä oleva oli tyhjyyttä, kuten leffassa todettiin. Schindler palkkasi koko omaisuudellaan juutalaisia, jotta he pelastuisivat. Hän perusti tehtaan, johon heidät sijoitti. Tehdas oli epätuottoisa, se söi Schindlerin omaisuuden, mutta silti hän ei luovuttanut. Hieno teko, eittämättä. Tarinahan on tosi, ja Schindlerin Juutalaisista puhutaan tänäkin päivänä, heitä ja heidän jälkeläisiä on nyt noin 4000.

Toisen maailmansota on aina kiinnostanut minua aiheeltaan. Juutalaisvainot ovat kamalimpia ihmisen aikaansaannoksia ikinä. Tapahtuneesta on tehty hienoja elokuvia, kärkipäässä tämä Schindlerin Lista, parhaimpana Polanskin loistava Pianisti.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena, joka nakertaa hieman pisteitä, eikä tuo sitä tunnelmaa yhtään enempää. Elokuvassa puhutaan englantia, ja näyttelijät olisivat saaneet olla vähemmän tunnettuja. IMDB:ssä leffa on nimetty viidenneksi parhaimmaksi leffaksi ikinä. Allekirjoittanut sijoittaisi leffan kutakuinkin johonkin 30-40 paikkeille. Näyttelijöistä vielä sen verran, että täytynee kehua Ralph Fiennestä ja hänen roolisuoritustaan kylmänä natsina, joka teloittaa mielivaltaisesti juutalaisia miten tykkää.

Musiikki on iso osa elokuvia, yleisesti ottaen. Spielbergin vakiosäveltäjä John Williams on tehnyt hienoja sävelmiä. Pisteitä sille.

Leffassa on paljon ikimuistoisia kohtauksia, ei niistä enempää. Leffan suurimmaksi heikkoudeksi paljastuu pituus. Yli Kolmetuntinen, eeposmainen teos on liian pitkä! Täytyy myöntää että pari kertaa tuli tiirailtua rannekelloa. Dvd-julkaisu oli myös aika huono. Piti vaihtaa levyä kesken elokuvanautinnon!

Pikkuvioistaan huolimatta Spielbergin paras työ, hieno elokuva, ja jokaisen leffadiggarin must-see pätkä!

nimimerkki: Screwball

Pisteet: rating 80,000

Screwball
Käyttäjä, 29 arvostelua
Arvosteltu: 29.06.2004
Katsottu: DVD

Ylittämätön.

 

Jurpo 06.03.2011

rating 100,000
rating 20,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,39
Valamiesten ratkaisu
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,08
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,00
The Holy Mountain

Elokuvan tiedot

Schindlerin lista
Schindlerin lista arvosana 4,36

Schindlerin lista (1993)

Alkuperäinen nimi: Schindler's List

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1993
Pituus:
197 min
K16
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
Steven Zaillian
Pääosanäyttelijät:
Ben Kingsley, Caroline Goodall, Embeth Davidtz, Jonathan Sagall, Liam Neeson, Ralph Fiennes
Maat:
USA
Kielet:
englanti, heprea, saksa, puola