Arvostelu

Yllättävän tylyä seurattavaa.

Oliver Stonen filkat on aina jaksaneet olla mielenkiintoista pällisteltävää. Ohjaajalla on selvästi asiaa ja hemmo jaksaa aina ruotia vähän kotimaansa poliittisia liikkeitäkin. Salvador on juuri tyypillistä Stonea noiden asioiden suhteen. Lähestymistapa ja toteutus ovat ehkä kuitenkin vähemmän kaupallisia ratkaisuja mistä juuri tämän elokuvan, voisiko sanoa, viehätys perustuu.

Salvador kertoo tositapahtumiin perustuen amerikkalaisen valokuvaajatoimittajan Richard Boylen ajasta Salvadorissa 80-luvun alussa. Boyle on kuvannut kaikissa maailman loukuissa Vietnamista lähtien ja on pahasti alkoholisoitunut ja suomeksi ilmaistuna perin vittumainen mies. Kun oma perhe jättää ja asunnosta häädetään mies joutuu toteamaan että rahat ovat totaalisen loppu. Loppujen lopuksi hänen ystävänsä tiskijukka Dr Rock joutuu lunastamaan hänet putkasta rästiin jääneiden liikennesakkojen takia. Yhdessä kaverukset päättävät lähteä Boylelle ennestään tuttuun paikkaan, Salvadoriin, jossa köyhäkin elää kuin kuningas. No maassahan on sisällissota käynnissä ja äijät ovatkin heti rajan ylitettyään enemmän ja vähemmän kusessa sekasortoisessa maassa.

Salvador on yllättävän tylyä seurattavaa. Sen pääosahenkilöt eivät sen kummempaa sympatiaa katsojalta saa ja maailman tylyys on aika ajoin aistittavissa. James Woods pääroolissa Richard Boylena on loistava. Harvoin oikeastaan joutuu mielenkiinnolla seuraamaan vastaavanlaisen nuljaskan toimia kahden tunnin ajan. Ryyppäys, huoraus ja pummaaminen on kuin miehelle luotuja toimia ja Woodsin oma hieman vastenmielinenkin olemus vaan "mukavasti" korostaa näitä mukavia piirteitä. James Belushi törttöilee mukana "ihailtavan" ansiokkaasti.

Elokuva ei kyllä kumarra mitenkään päin Hollykylän meiningille saatikka amerikkalisuudelle. Siinä todellakin piilee elokuvan viehätys mutta myös huonotkin puolet. Välillä ruoditaan vähän turhankin osoittelevasti poliittisia aaltoja, jotka tulevat Amerikoista ja kuinka sisällissodassa oleva sekasortoinen maa yrittää pysytellä hengissä. Tässä sorrutaan aina välillä pitkäveteisyyteen, joka kuitenkaan ei olisi ollut sallittavissa näinkin tylyt ainekset sisältävässä pläjäyksessä. Elokuva voisi olla loistava jos Stone jättäisi liiallisen alleviivaamisen ja kantansa toitottamisen vähemmälle.

DVD-versio sisältää poikkeuksellisen hyvän dokumentin kyseisen elokuvan toteutumisen mahdottomuudesta. Usan ulkopolitiikka, antisankari, jota pääosaesittäjä itsekin vihasi jne. Stonen elokuvista pitävien kannattaa ehdottomasti tarkistaa tämä pläjäys, muuten pieni varuksellisuus voi olla paikallaan.

Pisteet: rating 60,000

Kustaa
Ylläpitäjä, 227 arvostelua
Arvosteltu: 12.08.2003
Katsottu: DVD

Alkoholia ja ulkopolitiikkaa

James Woodsin roolityö rosoisena sotakuvaajana on varsin uskottava Hunter S. Thompsonin hengessä.

lahtari 06.12.2011

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,29
Taivas ja helvetti
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Salvador
Salvador arvosana 3,81
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1986
Pituus:
117 min
Ohjaajat:
Oliver Stone
Käsikirjoittajat:
Oliver Stone, Rick Boyle
Pääosanäyttelijät:
Elpidia Carrillo, James Belushi, James Woods, John Savage, Michael Murphy
Maat:
USA
Kielet:
englanti