Arvostelu

Safe House on kohtalaisen hyvä elokuva, vaikka siinä virheensäkin on.

Safe House on rakkaan naapurivaltion edustajan, Daniel Espinosan, uusin ohjaustyö. Ruotsalainen Espinosan edellinen ohjaus oli Snabba Cash -rikostrilleri, ja nyt Espinosa pääsee näyttämään taitojaan isommilla areenoilla. Safe Housen näyttelijäkaartiinkiin on saatu kovia nimiä ja pääosissa nähdään Ryan Reynolds ja Denzel Washington. Ainekset hyvään elokuvaan ovat kasassa, joten odotukset Safe Housea kohtaan ovat melko korkealla.

Matt Weston (Ryan Reynolds) on nuori CIA-agentti, joka on sijoitettu Etelä-Afrikkaan ”talonhoitajaksi”. Aloittelevien ja alhaisen tason agenttien tehtävänä on asuttaa turvataloja ja huolehtia ylläpidosta, ja Matt Weston tekee juuri tätä. Tilanne kuitenkin muuttaa radikaalisti, kun Tobin Frost (Denzel Washington) kävelee Yhdysvaltain konsulaattiin. Tobin Frost työskenteli ennen CIA:lle, mutta katosi vuosia sitten kääntyen kansainväliseksi rikolliseksi, joka myi tietoja eniten tarjoavalle. Nyt Frost kuitenkin vangitaan ja kuljetetaan Westonin vartioimaan turvataloon. Kesken kuulusteluiden turvataloon hyökkää kuitenkin aseistautunut iskuryhmä, joka surmaa Frostia kuljettaneen agenttiryhmän. Weston ja Frost pääsevät kuitenkin pakenemaan paikalta, ja näin alkaa Safe Housen melkoiseksi kissa-hiiri -leikiksi yltyvä juoni hahmottua.

Toimintaa ja vauhtia riittää, ja näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan hyviä, mutta silti Safe Housesta puuttuu jotain. Potentiaalia ei ole kyetty hyödyntämään täysin, vaan on tyydytty kulkemaan perinteisiä polkuja. Elokuvan alku on hyvä ja se lupailee elokuvasta hyvää pätkää. Tobin Frost on hahmona todella mielenkiintoisen oloinen, mutta valitettavasti siihen se jääkin. Elokuvan mielenkiintoa olisi nostanut huomattavasti se, että Frostin kääntymisestä ja teoista CIA:sta lähtemisen jälkeen olisi kerrottu hieman enemmän. Toki tietojakin annetaan jonkin verran, mutta annettavat tiedot ovat lähinnä pintapuolisia. Hahmona Frost jääkin näin ollen hieman kaukaiseksi, joka on harmi, sillä potentiaalia olisi ollut huomattavasti parempaan ja syvempään hahmoon. Matt Westonin hahmo ei sinänsä ole yhtä mielenkiintoinen, koska mies on vasta aloitteleva agentti, joten tässä tapauksessa hahmon tietojen vähäisyys on ymmärrettävää. Onneksi hahmot täydentävät toisiaan hyvin, koska toinen on kaiken kokenut veteraani, ja toinen aloitteleva keltanokka.

Safe House tarjoaa kuitenkin melko perusvarman parituntisen elokuvan, joka viihdyttää hyvin kestonsa ajan, mutta ei siitä sen isompaan ole. Valitettavasti elokuva sortuu kautta linjan menemään siitä, missä aita on matalin. Juonessa olisi ollut potentiaalia paljon enempäänkin, mutta nyt se jää vain perinteisen salaliittojuonen tasolle. Toisaalta siitä ei ole mitään haittaa, koska se takaa ”ihan hyvän” trillerin, mutta Safe Housen näyttelijäkaartilla olisi kyllä pystytty parempaankin. Loppua kohden selvenevä juoni on loppujen lopuksi melko helposti arvattavissa, eikä se sinänsä tarjoa minkäänlaista yllätystä katsojalle. Toisaalta elokuvan ei ole varmasti tarkoituskaan tuoda elokuvamaailmaan mitään uutta, koska juonikäänteiden valinnat vaikuttavat kuitenkin hyvin harkituilta.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan hyviä, ja jokainen näyttelijä hoitaa tehtävänsä varsin pätevästi. Denzel Washington on jälleen loistava, vaikka miehen hahmo onkin jo ”nähty”. Frost muistuttaa hahmona melko paljon Washingtonin Training Dayssa näyttelemää Alonzo Harrisia. Katsoja miettii elokuvaa katsoessa onko Frost nyt todellakin se ”pahis”, vaiko sittenkin ”hyvis”? Mutta tämä ei haittaa, sillä Washington tekee niin raudanlujan roolin Frostina. Miehen näytteleminen on eleetöntä ja takuuvarmaa. Tobin Frostin rooliin olisi vaikea miettiä ketään parempaa. Ryan Reynolds on hyvä Matt Westonina, vaikkakaan hän ei Washingtonin tasolle yllä missään vaiheessa. Reynoldsin eleistä ja kasvoista pystyy aistimaan Westonin kokemattomuuden, ja tämä lisää elokuvan tunnetta huomattavasti.

Muut näyttelijäsuoritukset ovat myös hyviä. Brendan Gleeson on David Barlow; kokenut CIA-agentti, joka on myös Westonin oppi-isä. Gleeson tekee takuuvarman suorituksen, eikä petä missään vaiheessa. Vera Farmiga on Catherine Linklate; toinen CIA-agentti, jonka lähettämä oli Frostin konsulaatista noutanut ryhmä. Muista pienemmistä rooleista maininnan ansaitsee Robert Patrick (Terminator 2; T100), joka näyttelee Frostin noutaneen agenttiryhmän johtajaa Daniel Kieferia. Vaikka rooli on varsin pieni, hoitaa Patrick sen tyylikkään varmasti.

Safe House on kohtalaisen hyvä elokuva, vaikka siinä virheensäkin on. Se ei tarjoa mitään uutta, mutta parituntisen viihdepläjäyksen se tarjoaa. Välillä mennään sieltä, missä aita on matalin, mutta elokuva pysyy silti hyvin kasassa ja tarjoaa varmaa viihdykettä. Reynoldsin ja Washingtonin kemiat toimivat, ja kaksikko kannattelee elokuvaa varsin hyvin. Vaikka Safe Housessa on paljon hukattua potentiaalia, on se silti katsomisen arvoinen elokuva, jota voi suositella elokuvaillan viihdykkeeksi hyvillä mielin.

Pisteet: rating 70,000

Secreterial
Käyttäjä, 78 arvostelua
Arvosteltu: 01.06.2012
Katsottu: Teatterissa

Muita lähipäivinä telkusta tulevia leffoja

Ehdottomasti, ehkä
Ehdottomasti, ehkä arvosana 3,11
Ehdottomasti, ehkä
The Boss Baby
The Boss Baby arvosana 2,81
The Boss Baby
Coco
Coco arvosana 3,83
Coco
Neiti Marple: Lomahotellin murhat
Neiti Marple: Lomahotellin murhat arvosana 2,00
Neiti Marple: Lomahotellin murhat

Elokuvan tiedot

Safe House
Safe House arvosana 3,12
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2012
Pituus:
110 min
Tunnetaan myös nimillä:
Turvatalo
Ohjaajat:
Daniel Espinosa
Käsikirjoittajat:
David Guggenheim
Pääosanäyttelijät:
Brendan Gleeson, Denzel Washington, Joel Kinnaman, Liam Cunningham, Robert Patrick, Ryan Reynolds, Sam Shepard, Vera Farmiga
Maat:
USA, Etelä-Afrikka
Kielet:
englanti