Arvostelu

Tarjoaa viihdyttävää tykitystä Denzel Washingtonin ja Ryan Reynoldsin parissa, sekä kurkistuksen CIA:n arvoitukselliseen maailmaan.

Naapurimaa Ruotsista on lyhyessä ajassa lähtenyt muutamia ihmisiä valloittamaan elokuvien ihmeellistä maailmaa. Näyttelijä Michael Nygvist on päässyt näyttelemään pahista jo parissa elokuvassa (Siepattu ja M:i-4). Alkuperäisen (Ystävät hämärän jälkeen) elokuvan ohjannut Tomas Alfredson pääsi ohjaamaan Oscar-jahtiin päätyneen trillerin "Pappi lukkari talonpoika vakooja". Viimeisimpänä kansainvälisillä vesillä taitojaan pääsee näyttämään (Rahalla saa:2010) rikostrillerin ohjannut Daniel Espinosa, joka on saanut ohjattavakseen 24-sarjan parissa työskennelleen David Guggenheimin kynäilemän tarinan Turvatalo. Daniel Espinosa onkin saanut Turvatalon näyttelijätiimiin varsin kovia nimiä mukaan.

Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin sijoittuva tarina kertoo nuoresta turvatalon vartijasta Matt Westonista (Reynolds).Yllättäen kyseiselle turvatalolle tuodaan vuosia kadoksissa ollut entinen CIA-agentti Tobin Frost (Washington), joka on kuitenkin viileän rauhallinen. Pian turvataloon hyökkää kylmäverisen Vargasin (Fares) johtamat miehet, jotka tappavat kaiken tielleen tulevan. Weston saa Frostin pelastettua ulos ja nyt kaksi hyvin erilaista ihmistä joutuu tulemaan keskenään toimeen. Samaan aikaan CIA:n päällikkö Whitford (Shephard) lähettää pari ammattilaista Linklaterin (Farmiga) ja Barlow'n (Gleeson) ottamaan selvää tapahtuneesta.

Turvatalo ei missään vaiheessa ole tuomassa mitään uutta mihinkään, mutta toimii toimintatrilleri viihteenä vallan mainiosti. Daniel Espinosa on selkeästi hakenut vaikutteita Paul Greengrassin ja Tony Scottin kaltaisten ohjaajien linjoilta, sillä tälläkin kertaa toimintakohtaukset kuvataan nykypäivän trendillä jatkuvilla ja nopeilla leikkauksilla, mutta niissä on kuitenkin annos tulista tunnelmaa mukana. Varsinkin hyökkäys turvataloon on toteutettu sopivan sähäkästi. Turvatalosta löytyy viittauksia mm (Valtion vihollinen:1998,-Spy Game:2001,-The Kingdom:2005 ja Matt Damonin tähdittämistä Jason Bourne) elokuvista.

David Guggenheimin kynäilemä tarina pistää kaksi toisilleen vierasta ihmistä pienelle pakomatkalle Kapkaupunkiin, jonka aikana aletaan hiljalleen saada vastauksia pala-palalta avautuvaan mysteeriin. Aluksi heidän täytyy oppia luottamaan ja tulla toimeen keskenään. Sivussa selvittää, miksi Vargas ja moni muu haluaa heidät hengiltä hinnalla millä hyvänsä. Mikä Tobin Frost on loppu-peleissä oikein miehiään ja missä hän on ollut piilossa nämä useat vuodet. Etelä-Afrikan Kapkaupunki onnistuu tuomaan lisää maustetta soppaan.

Denzel Washington tekee Tobin Frostin roolissa jälleen jäätävän mainion roolin. Tyynen pintakuoren alle piiloutuu hyvinkin arvaamaton entinen CIA-agentti, jolla on pari ässää hihassa. Ryan Reynolds tuo soppaan annoksen kokemattomuutta nuorena vartijana, joka joutuu elämänsä pyöritykseen. Washingtonin ja Reynolsin yhteisissä kohtauksissa on tunnelmaa ja hyvää sanailua mukavasti mukana. Veteraanit Sam Shepard, Brendan Gleeson ja Vera Farmiga lojaaleina CIA-operaattoreina hoitavat roolinsa vapaalla vaihteella. Ohjaaja Espinosan Rahalla saa elokuvassa esiintynyt Fares Fares kylmähermoisena tappajana ja Robert Patrick kenttäagenttina tekevät pienemmissä rooleissa toimivaa työtä.

Kokonaisuutena Turvatalo tarjoaa viihdyttävää tykitystä Denzel Washingtonin ja Ryan Reynoldsin parissa, sekä kurkistuksen CIA:n arvoitukselliseen maailmaan. Tässä turvatalossa ei vältämättä ole niinkään turvallista olla.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 483 arvostelua
Arvosteltu: 17.02.2012
Katsottu: Teatterissa

Safe House on kohtalaisen hyvä elokuva, vaikka siinä virheensäkin on.

Safe House on kohtalaisen hyvä elokuva, vaikka siinä virheensäkin on.

Secreterial 01.06.2012

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Lilja 4-ever
Lilja 4-ever arvosana 4,22
Lilja 4-ever
City of God
City of God arvosana 4,26
City of God
Gran Torino
Gran Torino arvosana 4,20
Gran Torino

Elokuvan tiedot

Safe House
Safe House arvosana 3,12
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2012
Pituus:
110 min
Tunnetaan myös nimillä:
Turvatalo
Ohjaajat:
Daniel Espinosa
Käsikirjoittajat:
David Guggenheim
Pääosanäyttelijät:
Brendan Gleeson, Denzel Washington, Joel Kinnaman, Liam Cunningham, Robert Patrick, Ryan Reynolds, Sam Shepard, Vera Farmiga
Maat:
USA, Etelä-Afrikka
Kielet:
englanti