Arvostelu

Sabata-elokuvasarjan kolmas osa on valitettavasti pelkkä kalkkuna.

Mystinen lännensankari Sabata (Lee Van Cleef) -tuo mustaan pukeutuva pyssymies- on liittynyt sirkukseen tienatakseen elantonsa. Sabata päättää kuitenkin ottaa lopputilin sirkuksesta ja lähtee kaupunkiin nimeltä Hobsonville. Hobsonvilleä johtaa Joe McIntock, joka on tuttuun Western-tyyliin tyypillinen riistäjäirkkuparoni. McIntock pimittää kaupungilta hirveitä verorahoja kaupungin parhaaksi, mutta menevätkö rahat tosiaan kaupungin hyväksi? Sabata päättää ottaa tästä selvää.

Sabata-elokuvasarjan kolmas osa on valitettavasti pelkkä kalkkuna. Elokuvan toisessa osassa Sabatan roolia veti Yul Brunner (Tätä ei tietääkseni saa DVD:llä) ja ensimmäisessä Sabatassa oli tämän osan tapaan Lee Van Cleef. Valitettavasti Sabatan paluu kaatuu oman nokkeluuteensa. Käsikirjoitus on liian sekava (ja huono) tyyliin "Eikös tuo ollutkaan tuo ja eikös tuo tehnyt tuota eikä tuota". Myös huumori on suorastaan säälittävää ja "vitsit" ovat typerän lapsellisia. Hahmot ovat epäuskottavia ja huonosti kirjoitettuja Sabatan hahmoa lukuun ottamatta. Harmillisesti toimintapainotteisuutta on laskettu rajusti sitten ykkösosan. Räikeän tyylikäs toiminta oli yksi ensimmäisen osan tukipilareista ja teki siitä loistavan toimintawesternin. Jo pelkästään surkea käsikirjoitus laskee elokuvan pisteitä kahdella kuulalla.

Ohjaus ja visuaalisuus ovat kässärin tapaan törkeän huonoa. Kumma juttu, että vaikka ohjaaja on sama kuin ensimmäisessä osassa, elokuva on ohjattu, anteeksi nyt vain, ihan päin persettä.
Tarkemmin ajatellen elokuvan ainut plussa on Lee Van Cleef. Van Cleefillä on karismaa vaikka muille jakaa ja tekee hienon roolisuorituksen. Elokuvan surkeudesta huolimatta Van Cleef ja Sabatan hahmo ovat loistavia.

Yhteenvetona: Sabatan paluusta ei löydy mitään. Ei pinnan alta saati päältä. Käsis on sekava, näytteleminen on huonoa, ohjaus hanurista, ja vaikka Van Cleef pelastaa hieman se ei tee tästä katsomisen arvoista elokuvaa. Katso mieluummin ensimmäinen osa, tämä on huonoa viihdettä ja huonoa elokuvataidetta. Pitikö loistavan elokuvan maine pilata huonoilla jatko-osilla?

nimimerkki: Scarface

Pisteet: rating 40,000

Scarface
Tykittäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 20.08.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Oikeuden puolesta
Oikeuden puolesta arvosana 3,74
Oikeuden puolesta
Kova kuin kivi
Kova kuin kivi arvosana 3,77
Kova kuin kivi
Maahan, senkin hölmö!
Maahan, senkin hölmö! arvosana 3,77
Maahan, senkin hölmö!
Hurja joukko
Hurja joukko arvosana 4,14
Hurja joukko

Elokuvan tiedot

Sabatan paluu
Sabatan paluu arvosana 2,80

Sabatan paluu (1971)

Alkuperäinen nimi: È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1971
Pituus:
100 min
Tunnetaan myös nimillä:
Return of Sabata
Ohjaajat:
Gianfranco Parolini
Käsikirjoittajat:
Gianfranco Parolini, Renato Izzo
Pääosanäyttelijät:
Giampiero Albertini, Ignazio Spalla, Lee Van Cleef, Reiner Schöne
Maat:
Italia, Ranska, Länsi-Saksa
Kielet:
italia