Pistejakauma

0%

5%

2%

7%

7%

9%

35%

23%

9%

2%

Pisteytykset

rating 50,000

Kookosbanaani
Käyttäjä

rating 50,000

Ratsastusstuntit kahdella hevosella samaan aikaan olivat nykymittapuullakin vaikuttavia, mutta muuten tämä oli minulle melkoisen olematon western, mikä ei missään vaiheessa päässyt oikein kunnolla vauhtiin.

Titan90
Käyttäjä

rating 50,000

Jokunen viikko sitten katsomani trilogian keskimmäinen osa Keltainen nauha oli pienimuotoinen pettymys. Mututuntumalla oletin Rio Granden olevan saagan maineikkan teos, joten pettymyksenä se on tämän vuoksi vielä edeltäjäänsä suurempi. Jenkkien tukikohta sijaitsee lähellä Meksikon rajaa suuren joen, Rio Granden, läheisyydessä. Ongelmia tuottaa paikallinen intiaaniheimo, joka tekee ryöstöretkensä Yhdysvaltojen puolella ja pakenee sitten rajan ylitse turvaan. Ohjeistuksen mukaan miehet eivät saa ylittää rajajokea, joten kostoiskun tekeminen tai ylipäätään asian ratkaiseminen on haastavaa, ainakin päivän valossa tehtävin toimin.

Samoihin aikoihin sotajoukkoihin liittyy muutama tuore värväys, jossa mukana on muun muassa Everstin oma poika sekä etsintäkuulutettu murhamies. Orastavaa, joskin varsin puisevaa ihmissuhdedraamaakin siis on luvassa. Elokuva keskittyy sotilaiden virallisen elämän korostamiseen, jolloin esimerkiksi nepotismia on turha odottaa. Paikalle ryntäävän äidin toiveita pojan palveluksesta vapauttamisesta on siis turha kuunnella sen tarkemmin.

Rio Grande on tylsänpuoleinen, tapahtumaköyhä elokuva, jonka kliseiset nopeutuskohtaukset eivät enää 2000-luvulla juurikaan hetkauta. Ainakaan maineensa mitoissa. Juoni on simppeli ja suuria yllätyksiä on turha odottaa. Puisevat sotilaat hoitavat hommansa, mutta ovat samaan aikaan melko ärsyttäviä ja varsinkin väkinäinen perhedraaman vetäminen juoneen tuntuu päälleliimatulta.

Paljon parempiakin vastaavan aiheen teoksia on tullut nähtyä, joskin pikkuhiljaa oma käsitykseni aikakauden länkkäreistä on alkanut kokonaan muovautua uudelleen tämän ratsuväkitrilogian myötä. Kokonaisuus on melko tasapaksua sotaelämän seuraamista ilman sen kummempia hienouksia, mikä kenties onkin jonkun mielestä juuri se hienous. Omalle kohdalle se ei oikein tunnu iskevän.

.

mbay
Käyttäjä

rating 50,000

Elokuvan tiedot

Rio Grande
Rio Grande arvosana 3,48
Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1950
Pituus:
105 min
Ohjaajat:
John Ford
Käsikirjoittajat:
James Kevin McGuinness
Pääosanäyttelijät:
Ben Johnson, Claude Jarman Jr., Harry Carey Jr., John Wayne, Maureen O'Hara
Maat:
USA
Kielet:
englanti