Arvostelu

Mustaa huumoria kukkii siellä täällä, vaikkei tämä olekaan komedia millään tasolla.

Antti Rahikainen (Markku Toikka) on töissä teurastamossa. Eräänä päivänä hän murhaa varakkaan miehen (Rahasta) tämän asunnossa. Pian alkavat Rahikaisen hermot kiristyä ja Rahikaisen perässä nuuskiva poliisi (Esko Nikkari) ei auta asiaa yhtään.

Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuvaohjaus on filmatisointi Fjodor Dostojevskin romaanista “Rikos ja rangaistus”, sovitettuna nykypäivän Helsinkiin. En tiedä kuinka uskollinen tämä on itse kirjalle, enkä oikeastaan välitäkään, koska tämä taitaa olla suurimmaksi osaksi Akin itse kirjoittamaa tekstiä ideaa ja juonen pääpiirteitä lukuun ottamatta.

Aki Kaurismäki tunnetaan omasta ja helposti tunnistettavasta, persoonallisesta tyylistään. Rikoksessa ja rangaistuksessa Akin tyyli ei ollut vielä kehittynyt sille tasolle, minkälaisena se nykyään tunnetaan. Vasta Akin seuraava elokuva, Calamari Union, omasi kaikki Akin tutut piirteet. Tönkönoloinen kirjakieli ja vähäeleisyys ovat niitä Akin ”trademarkeja”, jotka jo tästä pätkästä löytyy. Tässä on myös aika paljon pituutta ja dialogia, mikä ei ole Akille kovinkaan tyypillistä, sillä Akin elokuvat ovat yleensä hieman yli tunnin mittaisia.

Näyttelijät hoitavat hommansa mallikkaasti ja ainoastaan pari heikompaa suoritusta mahtuu mukaan. Parhaan roolin tekee ehdottomasti Esko Nikkari poliisipäällikkönä, vaikkei Toikka Rahikaisena jää kovin kauaksi. Sitä tiettyä hullunkiiltoa on havaittavissa Toikan silmissä ja muuten persoonallinen ulkonäkö sovittaa Toikan rooliin hyvin.Akin luottonäyttelijä Matti Pellonpää on harmi vaan saanut turhan pienen roolin, josta suoriutuu moitteita. ”Se nainen” taas onnistuu lähinnä vain ärsyttämään.

Kaurismäki ohjaa hyvin ja onnistuu, jopa luomaan loppua kohti pientä jännityksenpoikasta. Kaurismäelle ominaista mustaa huumoria kukkii siellä täällä, vaikkei Rikos ja Rangaistus olekaan komedia millään tasolla. Komedioistahan se Aki taidetaan parhaiten tuntea…

Yhteenvetona: Rikos ja Rangaistus on hyvä filmi, jossa on taitava ohjaus ja vahvat näyttelijät. Ei ihan Akin parhaita, muttei lähelläkään hänen huonoimpiaan.

nimimerkki: Scarface

Pisteet: rating 90,000

Scarface
Tykittäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 09.02.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,15
Umberto D. - elämän vanki
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,01
The Holy Mountain

Elokuvan tiedot

Rikos ja rangaistus
Rikos ja rangaistus arvosana 3,67
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1983
Pituus:
93 min
Ohjaajat:
Aki Kaurismäki
Käsikirjoittajat:
Aki Kaurismäki, Fjodor Dostojevski, Pauli Pentti
Pääosanäyttelijät:
Esko Nikkari, Hannu Lauri, Markku Toikka, Matti Pellonpää, Tiina Pirhonen
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi