Arvostelu

Raakaa, mutta samalla harvinaisen osuvaa meininkiä.

Liikenneruuhkassa, joka ei liiku yhtään, päähenkilö Williamilla alkaa keittää. Kärpänen surisee, ilma on kuin huonosti lämmitetyssä saunassa ja ruuhka ei liikahdakaan. Yhtäkkiä takaraivo sanoo "naks" ja Bill lähtee jalan. Hän aikoo mennä tyttärensä syntymäpäivile ja mikään ei voi estää häntä. Ei mikään.

Joel Schumacherin ohjaama Rankka Päivä on tyly ja äärimmäisen mustalla huumorilla ladattu yksinäinen odysseia. Matkalle mahtuu useita erilaisia suurkaupungin ihmisiä, jotka estävät tai auttavat Billiä. Korealainen kauppias, jengiläiset, pikaruokaketju, koditon, natsimielinen antikvariaatin pitäjä, golfkenttä, tietyöt ja moni muu ilmiö joutuu Billin kanssa törmäyskurssille.

Michael Douglas tekee erinomaisen roolityön nimettömänä päähenkilönä (hänen nimensä kylläkin selviää), jonka pinna palaa loppuun. Valkoinen mies valkoisessa paidassa, silmälaseissa ja solmiossa tuhoaa kaiken mahdollisen tieltään mailalla ja tuliaseilla. Hän ei piittaa eteensä tulevista esteistä, mutta osaa kuitenkin yhä rakastaa toisia ihmisiä. Robert Duvall on myös hyvä roolissaan eläkkeelle menevänä poliisina, jota kaikki pitävät pelkurina. Lopussa nämä kaksi hyvin erilaista hahmoa kohtaavat omalla tavallaan traagisin seurauksin.

Kokonaisuutta katsoen Rankka Päivä on pirullisen hauska satiiri suurkaupunkielämän rasittavuudesta ja hyvin yksinkertaisista motiiveista, joiden takia ihminen on valmis tappamaan ja kuolemaan. Käsikirjoitus etenee episodimaisesti paikasta toiseen ja väliin leikataan Robert Duvallin tutkimusta saada Bill kiinni ennen kuin hän pääsee määränpäähänsä.

Ehdottomasti paras ja omalla, sadistisella tavalla hauskin kohtaus on golfkentällä, missä Bill toteaa rikkaalle vanhalle ukolle, että "Nyt te kuolette siihen tuo typerä lakki päässänne. Miltä nyt tuntuu?"

Raakaa, mutta samalla harvinaisen osuvaa meininkiä.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1435 arvostelua
Arvosteltu: 09.08.2004
Katsottu: VHS

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,42
Scarface - arpinaama
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama

Elokuvan tiedot

Rankka päivä
Rankka päivä arvosana 3,98

Rankka päivä (1993)

Alkuperäinen nimi: Falling Down

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1993
Pituus:
113 min
Ohjaajat:
Joel Schumacher
Käsikirjoittajat:
Ebbe Roe Smith
Pääosanäyttelijät:
Barbara Hershey, Michael Douglas, Robert Duvall
Maat:
USA, Ranska, Iso-Britannia
Kielet:
englanti, espanja, korea