Arvostelu

Loistavien juonikuvioiden ohessa suurimman osan huomiosta vie suorastaan häikäisevä visuaalinen ilme.

Noniin, nyt kun Anttila on halvoilla hinnoillaan tarjonnut loistavan mahdollisuuden tutustua Kurosawan uudempaan tuotantoon, ei siitä voi kieltäytyä. Ran oli ensimmäinen Kurosawan värillinen elokuva jonka näin. Se on samalla myös loistava todiste siitä, että mustavalkoinen elokuva ei voi olla täydellinen. Ran tuo värillisille elokuville kokonaan uuden merkityksen. Mutta ei se suinkaan tarkoita sitä että Ran olisi pelkästään hieno visuaalinen elämys. Kauniin kuoren alla piilee myös loistava elokuva.

Tarina lähtee liikkeelle kun vanha klaaninjohtaja Hidetora on siirtymässä eläkkeelle. Hän jakaa valtansa kolmen pojan kesken, joista vanhin saa kuitenkin huomattavasti suurimman vastuun, johon kuuluu mm. suurin linnoitus. Kahdelle muulle pojalle jää pienempi omaisuus, jonka johdosta toinen pojista avaa suunsa ja häpäisee isänsä suorapuheisuudellaan. Tästäkös isä suuttuu ja jättää pojalleen hyvästit lopullisesti. Ja lopulta osapuolet ajautuvat riitoihin, joita sitten loppuaika selvitellään.

Kuten jo totesin, loistavien juonikuvioiden ohessa suurimman osan huomiosta vie elokuvan suorastaan häikäisevä visuaalinen ilme. Erityisesti jokainen luonnon helmassa kuvattu kohtaus on kuin taidemaalaus, hienoja maisemia yhdistettynä kauniisiin väreihin. Myös taistelukohtauksien toteuttaminen on ensiluokkaista, joka lisää elokuvaan huomattavasti potkua.

Näyttelijöistä en sano mitään, en tunnistanut yhtäkään naamaa, eli täysin tuntematonta porukkaa. Joka tapauksessa he hoitavat hommansa riittävän hyvin, mitään mestarillisia suorituksia ei kuitenkaan nähdä. Jos nyt jostain pitäisi valittaa, niin pidemmän päälle Hidetoran henkilökohtainen viihdyttäjä oli melko ärsyttävä ilmestys.

Mitäpä tästä muuta voisi sanoa, Kurosawan paras? Ei aivan, tästä jää puuttumaan se jokin mitä nähdään Seven Samuraissa, Ikirussa sekä Rashômonissa. Mutta on tämä ehdottomasti Kurosawan parhaita, henkilökohtaisella Kurosawa-listallani neljäntenä kuten tuosta jo saattoikin ymmärtää.

nimimerkki: Scuzzball

Pisteet: rating 100,000

Scuzzball
Käyttäjä, 17 arvostelua
Arvosteltu: 12.09.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,93
Auringonnousu
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,02
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita

Elokuvan tiedot

Ran
Ran arvosana 3,86

Ran (1985)

Alkuperäinen nimi: 乱

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1985
Pituus:
156 min
Ohjaajat:
Akira Kurosawa
Käsikirjoittajat:
Akira Kurosawa, Hideo Oguni, Masato Ide
Pääosanäyttelijät:
Akira Terao, Daisuke Ryu, Jinpachi Nezu, Masayuki Yui, Mieko Harada, Tatsuya Nakadai, Yoshiko Miyazaki
Maat:
Japani, Ranska
Kielet:
japani