Arvostelu

Hieno esimerkki siitä, kuinka päähenkilön ei aina tarvitse olla ihminen.

Punaisen viulun pääosassa ei ole ihminen, vaan viulu, jota pidetään maailman laadukkaimpana soittimena. Nicolo Bussotin (Carlo Cecchi) mestariteos, jonka äänessä ei ole yhtäkään väärää värähdystä ja johon kaikki viulun omistajat tuntuvat ihastuvan syvästi. Bussotti rakensi viulunsa lapselleen, jota hänen vaimonsa, Anna Bussotti (Irene Grazioli) vielä kantaa. Heidän perheensä taloudenhoitaja on mustalaisennustaja, joka ennustaa Annan ja hänen lapsensa tulevaisuuden. Lopulta kuitenkin käy niin, että Anna ja hänen lapsensa kuolevat synnytykseen ja Nicolo masentuu syvästi ja maalaa viulun punaiseksi ja luovuttaa sen eteenpäin.
Punaisen viulun tarina jakautuu viiteen tarinaan, jotka seuraavat tiettyä patternia. Itse elokuva alkaa Nicolo Bussottin punaisen viulun myymisestä huutokaupassa, mutta myöhemmissä vaiheissa mukaan tulee vielä ennustajaeukon ennustaminen korteista.
Viulu kiertää niin heikkosydämmisestä lapsinerosta, viktooriaanisen ajan Englannin viuluvirtuoosista aina Kiinan vallankumouksen kautta huutokauppaan. Ja jokainen tarina päättyy omalla tavallaan onnettomasti.

Punainen viulu on hyvä esimerkki eeppisestä kerronnasta, joka on tehty niin yksinkertaisesti, että sitä ymmärtää kuka tahansa. Lisäksi jokainen katsoja valitsee oman suosikkikohtauksensa, oli se sitten orpopoika tai repulsiivinen viuluvirtuoosi. 100 vuotta viulun ikää vilahtaa ohi muutamassa kuvassa. Lisäksi lopun juonenkäänne on laiha, mutta juuri sopivalla tavalla, sillä yhtään isompi juonenkäänne tässä, miltei puuduttavaksi käyvässä, kaksituntisessa elokuvassa olisi ollut jotain ihan liikaa.
Punaisen viulun ainutlaatuisuus piilee juuri siinä, että siinä ei ole kyse henkilöstä, vaan viulusta. Viulu näyttelee pääosaa koko elokuvan ajan ja ennustukset käyvät toteen, tehden rakenteesta jämäkän ja kiehtovan.

Pisteet: rating 80,000

Liikavarvaz
Käyttäjä, 5 arvostelua
Arvosteltu: 20.02.2013
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,08
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,11
Murskattuja kukkia
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,03
Trainspotting

Elokuvan tiedot

Punainen viulu
Punainen viulu arvosana 3,75

Punainen viulu (1998)

Alkuperäinen nimi: Le violon rouge

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1998
Pituus:
125 min
K3
Ohjaajat:
François Girard
Käsikirjoittajat:
Don McKellar, François Girard
Pääosanäyttelijät:
Carlo Cecchi, Colm Feore, Greta Scacchi, Irene Grazioli, Jason Flemyng, Jean-Luc Bideau, Samuel L. Jackson, Sylvia Chang
Maat:
Ranska, Italia, Iso-Britannia
Kielet:
ranska, englanti, mandariinikiina, italia, saksa