Arvostelu

Rehellistä isänmaallista kohellusta ilman kovia vaikutteita Hollywoodista.

Neljä veljestä, Erkki (Taneli Mäkelä), Veikko (Salminen), Paavo (Nikkari) ja Seppo Hakala (Vesa Mäkelä) kokoontuvat jakamaan vaarin perintöä. Tavallinen kuuma pyhäpäivä Kauhavalla muuttuu yhä hurjemmaksi, kun joukkoon sekoitetaan kiljua, Vaakuna-viinaa, konepistooli sekä ikääntynyt opettaja (Kahra), jonka sydäntä lähellä ovat kaikenlaiset aseet.

Antti Tuurin romaaniin perustuva Pohjanmaa on vauhdikas ja mukaansatempaava veljestarina. Mieletön tarina on hauska, mutta toisaalta hyvinkin rankka kertomus. Hyvät suomalaiset näyttelijät maustavat mukavasti hienoa isänmaallista tarinaa. Taneli Mäkelä tekee hyvää työtä, mutta niin tekevät myös hänen veljiään näyttelevät Esko Nikkari ja Vesa Mäkelä. Vahvan roolisuorituksen tekevä Esko Salminen on neljäntenä veljenä aivan mainio. Legendaarinen Kalevi Kahra (R.I.P.) varastaa kuitenkin suurimmalta osin show'n itsellensä.

Pohjanmaa edustaa ylpeänä suomileffojen parhainta osastoa. Pölösmäinen suomalaisuus yhdistetään loistavasti Puupäiden sekoiluun. Tällaisia haluan nähdä lisää, rehellistä isänmaallista kohellusta ilman kovia vaikutteita Hollywoodista. Vielä suomalaisten näyttelijöiden kermaa on saatu rooleihin. Tämän raikkaan ja elämänmakuisen elokuvan voisi joskus myöhemmin katsoa jopa uudestaan ja laatu tuskin kärsii.

Pisteitä tulee nyt neljän pallukan verran eli suosittelut lähtee. Enemmänkin voisi harkita, mutta tällä hetkellä annan neljä, tosin vahva nelonen lähtee täältä. Ehkä 4,24, joka ei ihan pyöristy kuitenkaan neljään ja puoleen tykinlaukaukseen. Alussa homma ei lähde ihan täydellisesti alkuun, mistä sakotetaan juuri se tarvittava kymmenesosa. Loppupuolella vakaviakin sävyjä saava toimintakomedia on kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus. Suosittelut lähtee kaikille, jopa niille, joille ei yleensä suomalaiset pläjäykset kovin hyvin nappaa.

Pisteet: rating 80,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 18.10.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Kultakuume
Kultakuume arvosana 4,19
Kultakuume

Elokuvan tiedot

Pohjanmaa
Pohjanmaa arvosana 4,13
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
127 min
Ohjaajat:
Pekka Parikka
Käsikirjoittajat:
Antti Tuuri, Pekka Parikka
Pääosanäyttelijät:
Esko Nikkari, Esko Salminen, Kalevi Kahra, Rea Mauranen, Taneli Mäkelä, Vesa Mäkelä, Vesa Vierikko
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi