Arvostelu

Onnistuu saavuttamaan hyvin pelottavan tunnelman.

Tunnetun kauhukirjailija Stephen Kingin kirjoista monet ovat saanet elokuvaversion. Yksi kehutuimmista elokuvaversioista on Bob Reinerin ohjaama Piina, joka nimensäkin mukaisesti omaa piinaavan tunnelman.

Paul Sheldon (James Caan) on kirjailija, joka lähtee viemään suositun Misery- kirjasarjansa viimeistä osaa kustantajalle. Kovassa lumimyrskyssä hän menettää autonsa hallinnan ja suistuu ojaan. Hän on kuolemaisillaan, mutta hänen ykkösfaninsa, sairaanhoitaja Annie Wilkes (Kathy Bates) sattuu pelastamaan hänet. Wilkes lukee Sheldonin kirjan ja raivostuu, kun kirjan päähenkilö kuolee. Wilkes haluaa loukkaantuneen kirjailjan kirjoittavan hänelle uuden kirjan, jos haluaa pitää naisen tyytyväisenä. Ja jos hän ei ole tyytyväinen, ovat asiat pahasti pielessä.

Piina onnistuu saavuttamaan hyvin pelottavan tunnelman ja pistää katsojan jännittämään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kathy Batesin näyttelemä psykopaatti Annie Wilkes onnistuu olemaan niin pelottava juuri sen takia, että hän saattaa muuttua hulluksi yhdessä hetkessä. Bates suoriutuu roolistaan aivan älyttömän hyvin ja sai Oscar- palkintonsa ansaitusti. James Caanin rollisuoritus on myös hyvä ja hänen roolihahmonsa kerää myös hieman sympatiapisteitä elokuvan kuluessa.

Vaikka elokuva keskittyykin pääasiassa psykopaattisen Wilkesin ja epätoivoisen kirjailja Sheldonin aikaan lumen ympäröimässä talossa, saamme välillä seurata kirjailijan katoamisen tutkintaa talon ulkopuolella. Paikallinen sheriffi Buster (Richard Farnsworth) on tutkinnassa tiivisti mukana ja on osa elokuvan juonta, mutta kiinnostus häntä kohtaan elokuvassa ei ole kovin suuri. Tämä saattaa johtua siitä, että tapahtumat talon sisällä ja kahden päähenkilön välillä ovat elokuvan kiinnostavinta ja parasta antia.

Huonoja puolia elokuvasta on vaikea lähteä hakemaan, mutta yksi pieni miinus löytyy. Elokuva alkaa hitaasti ja niin katsoja saa kaiken tarvittavan tiedon, eikä menetä mitään. Loppua kohden elokuvan tempo taas menee niin nopeaksi, että monet tärkeät asiat eivät jää mieleen, jos ei ole tarkempi katsoja.

Siitä huolimatta Piina on äärettömän hyvä elokuva ja sen parhaat puolet ovat näyttely ja piinaava tunnelma, joka kasvaa loppua kohden. Annie Wilkes on ehdottomasti yksi pelottavimmista henkilöistä elokuvahistoriassa ja Kathy Bates sopii hänen rooliinsa täydellisesti.

Pisteet: rating 90,000

Battery
Käyttäjä, 4 arvostelua
Arvosteltu: 27.06.2010
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,42
Scarface - arpinaama
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs

Elokuvan tiedot

Piina
Piina arvosana 3,99

Piina (1990)

Alkuperäinen nimi: Misery

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
103 min
Ohjaajat:
Rob Reiner
Käsikirjoittajat:
Stephen King, William Goldman
Pääosanäyttelijät:
James Caan, Kathy Bates, Lauren Bacall, Richard Farnsworth
Maat:
USA
Kielet:
englanti