Arvostelu

Tiheätunnelmainen jännäri. Lukeutuu parhaimpiin Stephen King-filmatisointeihin.

Kirjailija Paul Sheldon (Caan) on viemässä uusinta kirjaansa kustantajalle. Lumimyrsky kuitenkin yllättää miehen ja hän ajaa ojaan loukaten itsensä vakavasti. Hän herää myöhemmin Annie Wilkesin (Bates) talossa. Annie on koulutukseltaan sairaanhoitaja, Paulin ykkösfani ja päästään erittäin vialla. Annie ei pidä Paulin vielä julkaisemattomasta kirjasta. Mutta vaikeudet vasta alkavat, kun Annie on saanut luettua Paulin kirjoittaman Misery-sarjan uusimman osan. Kirjan loppuratkaisu ei miellytä Annietta ja hän pistää Paulin kirjoittamaan uuden kirjan.

Piina on yksi Stephen Kingin parhaimmista kirjoista. Rob Reiner on saanut kirjasta kyhättyä hienon jännärin. Piina ei ole kauhua vaan hyvin tiheätunnelmainen jännäri. Elokuvan jännitys on nimensä mukaisesti hyvin piinaavaa. Katsoja joutuu väkisinkin jännittämään, miten Paulin käy. Katsoja joutuu jännittämään saako hän kirjan kirjoitettua loppuun ja pääseekö hän pakoon vai ei. Tunnelma saadaan luotua tehokkaasti musiikin avulla. Tunnelma on jo erittäin korkealla, kun Annie on kaupungissa ja Paul tutkii asuntoa. Siinä sitten pitää kiirettä, kun pitää ehtiä huoneeseen ennen Annien saapumista. Ei tällaista jännitystä moni osaa enää luoda. Piinassa tulee myös häijyjä kohtauksia. Annien tavat käsitellä Paulia ovat aika rankkoja. Elokuvalla on toki tylsät hetkensä, mutta hyvin elokuva etenee suurimman osan kestostaan. Piina kuuluukin parhaimpiin Stephen King-filmatisointeihin.

Elokuvaan on myös saatu erinomaiset näyttelijät näyttelemään hienoja hahmoja. James Caan ei ole Kummisedän jälkeen monta huippuroolia tehnyt, mutta Paul Sheldonin hahmo ei häviä Kummisedän Sonny Corleonelle. James Caan saa hyvin tuotua esille Paulin Sheldonin tuskan. Kathy Bates puolestaan tekee loistavaa työtä hulluna Annie Wilkesinä. Pelottavinta ei ole Annien hulluus vaan se, että hän näyttää aivan täysjärkiseltä. Annie voi olla yhdellä hetkellä aivan normaali, mutta parissa sekunnissa hän voi saada rajun raivokohtauksen ja sitten rauhoittua nopeasti. Ja muutenkaan hänen päässään ei ole kaikki kotona. Hän tuntuu jopa hullummalta kuin Hohdon Jack Torrance.

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 28.02.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 3,97
The Holy Mountain
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,11
Murskattuja kukkia
Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,46
Unelmien sielunmessu

Elokuvan tiedot

Piina
Piina arvosana 3,99

Piina (1990)

Alkuperäinen nimi: Misery

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
103 min
Ohjaajat:
Rob Reiner
Käsikirjoittajat:
Stephen King, William Goldman
Pääosanäyttelijät:
James Caan, Kathy Bates, Lauren Bacall, Richard Farnsworth
Maat:
USA
Kielet:
englanti