Arvostelu

Piin elämä saa kaikki Hollywoodista tulevat Spielbergin Tintit ynnä muut näyttämään entistäkin lapsellisemmilta.

Ang Lee on ohjaajana varsinainen kameleontti, lähes samaa tasoa kuin Stanley Kubrick aikanaan. Hän on ehtinyt ohjata muun muassa kung fu –elokuvan, homorakkaustarinan ja vakoilutrillerin. Piin elämä on Leelle jälleen kerran sukellus tuntemattomaan, tällä kertaa kenties jopa uransa kaikkein vaikeimpaan, sillä nyt pitäisi saada viihtymään sekä lapset, nuoret että aikuiset. Hyvin harva tällaista ihmetekoa edes lähtee yrittämään, mutta onneksi Lee on siihen kyennyt. Lienee vain onni, ettei alun perin ohjaajaksi kaavailtu M. Night Shyamalan saanut pestiä.

Piin elämä kertoo teini-ikäisestä Pi-nimisestä pojasta (Suraj Sharma), joka aikuisena kertoo kirjailijalle (Rafe Spall) uskomattoman tarinansa venematkasta bengalintiikerin kanssa. Tarina ei kerro vain pojan selviytymisestä, vaan siihen kytkeytyvät myös suurelliset teemat kuten usko, toivo ja valhe. Lopussa elokuva tarjoaa kaiken aiemmin nähdyn lisäksi vielä mietittäviä moraalikysymyksiä, kun tarinasta paljastuukin aivan uusia puolia.

Kirjailija Yann Martelia on todennäköisesti kiittäminen tarinasta ja sen moniulotteisuudesta, mutta Lee on kyennyt luomaan Piin selviytymistarinasta myös visuaalisesti upean. En kuulu 3D:n puolestapuhujiin, tämä oli toinen näkemäni 3D-elokuva, mutta Lee osaa kyllä hyödyntää sen tarjoamia etuja, muttei anna tekniikan viedä pääpainoa tarinalta. Leen elokuvien tunnuspiirteisiin nimittäin kuuluvat syvälliset ja mielenkiintoiset henkilöhahmot, joista Piin lisäksi sellaiseksi muodostuu Richard Parker –niminen tiikeri, joka on mahdollisimman kaukana hollywoodilaisten lasten seikkailuelokuvien sympaattisista eläinhahmoista. Tiikeri on julma petoeläin ja pakottaa Piin löytämään omat eläimelliset vaistonsa eloonjäämiskamppailun aikana.

Aivan pienimmille lapsille Piin elämä on varmaankin liian pelottava ja raskastekoinen, mutta noin kymmenvuotiaasta eteenpäin kaikenikäiset toivottavasti nauttivat Leen tarjoamasta tarinasta, joka on täysin erilainen kuin mihin on totuttu. Piin elämä saa kaikki Hollywoodista tulevat Spielbergin Tintit ynnä muut näyttämään entistäkin lapsellisemmilta.

Pisteet: rating 90,000

SuKuNa
Tähtääjä, 21 arvostelua
Arvosteltu: 23.12.2012
Katsottu: Teatterissa 3D-näytöksenä

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota

Elokuvan tiedot

Piin elämä
Piin elämä arvosana 3,75

Piin elämä (2012)

Alkuperäinen nimi: Life of Pi

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2012
Pituus:
127 min
Ohjaajat:
Ang Lee
Käsikirjoittajat:
David Magee, Yann Martel
Pääosanäyttelijät:
Adil Hussain, Gérard Depardieu, Irrfan Khan, Rafe Spall, Suraj Sharma, Tabu
Maat:
USA
Kielet:
englanti, ranska