Pistejakauma

1%

3%

1%

6%

10%

21%

22%

18%

10%

7%

Pisteytykset

rating 90,000

Hobbes
Käyttäjä

rating 90,000

Hieno tunnelmapätkä, jota melkein olisi jaksanut katsoa tuntikaupalla.

TheEscapist
Käyttäjä

rating 90,000

Jim Jarmusch on ohjaajana alkanut kiinnostamaan

Vertasin Dead Mania Kafkaan, Only Lovers Left Alive taas tuo mieleen Virginia Woolfin "Orlandon". Molemmissa päähenkilöt ovat ennen kaikkea ajasta irrallisia mutteivät vapaita aristokraatteja, jotka etsivät elämän (vai kuoleman?) pohjalta jotain perustavaa.

Vampyyriteeman tarkoitus onkin tässä elokuvassa enemmänkin ajattomuuden kuvaus. Vampyyrit, joita ei koskaan vampyyreiksi edes taideta kutsua, ovat yksinkertaisesti verestä riippuvaisia ulkopuolisia, jotka mieluummin heräävät auringonlaskun jälkeen, ajelevat öisillä kaduilla (tsekkaamassa Jack Whiten asuntoa), kuuntelevat musiikkia (LP:ltä, kuinkas muutenkaan), hivelevät harvinaisia kitaroita, puhuvat kulttuurista, taiteesta ja tieteestä kuin sekaantuvat "zombien" maailmaan, nykyaika on heidät vieraannuttanut täysin kiireellään ja kunnianhimottomuudellaan.

Elokuva on itselleni kuin viehättävä kuriositeetti, mutta on vaikea keksiä, kelle se nimenomaan olisi omiaan ja miksi. Myönnän, että suuri osa viehätystä oli omalla kohdallani vampyyrinelämän ja luomisprosessin kourissa kituvan rockstaranarkkarin rinnastaminen ennen kaikkea upean soundtrackin keinoin. Mutta tämä asetelma ei oikein tuo mieleen avant garde -elokuvaa, jo filmin nimikin on liian korni sellaiseen. Samaan aikaan Only Lovers Left Alive on kuitenkin kaukana kauhuelokuvasta, sen hidastempoisuuden saattaessa vieraannuttaa katsojia, jotka eivät ole välittömästi elokuvan kannalla pelkästään siksi, että eräs päähenkilöistä on nähnyt Eddie Cochranin livenä.

Mutta elokuvaa on yksinkertaisesti mukava katsoa. Jarmuschin näkökulma mielestäni onkin ollut tehdä elokuva vampyyriromantiikan pohjimmiltaan inhimillisestä houkututtelevuudesta - ei vampyyrielokuvaa.

D-McH
Käyttäjä

rating 90,000

Lord Tensai
Käyttäjä

rating 90,000

samuellaukkanen
Käyttäjä

rating 90,000

TatiTeThird
Käyttäjä

rating 90,000

vilmazep
Käyttäjä

rating 90,000

Elokuvan tiedot

Only Lovers Left Alive
Only Lovers Left Alive arvosana 3,36
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Jim Jarmusch
Käsikirjoittajat:
Jim Jarmusch
Pääosanäyttelijät:
Anton Yelchin, Carter Logan, Jeffrey Wright, John Hurt, Mia Wasikowska, Slimane Dazi, Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Wayne Brinston
Maat:
USA, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Kypros
Kielet:
englanti, ranska, arabia