Arvostelu

Mooremaisin kaikista Mooren tähdittämistä Bondeista.

Vallanhimoinen kenraali Orlov (Steven Berkoff) ei arvosta Neuvostoliiton virallista politiikkaa. Kenraali Gogol (Walter Gotell) taas on tyytyväisempi tilanteeseen, mutta Orlovilla on juoni. Samoihin aikoihin brittiagentti kuolee ja väärennetty Fabergên muna on johtolanka. James Bond (Roger Moore) saa tehtävän M:ltä (Robert Brown) ja jäljittää tiensä Intiaan. Maanpaossa elävä afgaaniruhtinas Kamal Khan (Louis Jordan) on osallinen salakuljetuksessa, mutta hän juonii myös omaan laskuunsa ja livauttaa Orlovin kautta saadun atomipommin timanttien tilalle. Se taas ei miellytä salakuljetusliigaa johtavaa Octopussya (Maud Adams) ja se johtaa yhteenottoon. Juoni hyytyy, juoniva kenraali Orlov joutuu virkaansa tekevien rajavartijoiden uhriksi, Kamal murskautuu tohjoksi ja Neuvostoliiton hallitus kiistää tietävänsä mitään välikohtauksesta. Kaikki hyvin ja poliittinen tilanne ei kiristy liikaa.

James Bond-elokuvasaaga on muuttunut ajan myötä ja tämä on ehkä mooremaisin kaikista Mooren tähdittämistä Bondeista. Mukana on huumoria runsaassa määrässä, mukava annos toimintaa, kieroileva roisto, kokoelma kovanaamoja ja eksoottisia sijainteja. Moore itse tekee työnsä rutinoituneella keveydellä ja tulos on hyvä, joskin tulkinta on kaukana Flemingin visiosta. Silti se toimii.

Steven Berkoff juonitteleva neuvostokenraalina on omassa elementissään vetäen roolinsa niin yli kuin sen voi vetää pehmentäen sotahullua hahmoa yliampuvuudella menemättä silti liiallisuuksiin. Louis Jordan kieroilevan Kamal Khanina ei petä hänkään. Hillitty, loppuun asti charmikas kelmi on hienostunut ja petollinen roisto, jolla kuitenkin on sadistisia taipumuksia. Babir Bedi tämän kaappimaisena kätyrinä ja David ja Tony Meyer veitsiä heittelevinä kaksosina ovat niitä kovanaamoja ja tekevät roolinsa hyvin hekin, vaikka mitään erityisen omalaatuista ei ole luvassa.

Kokonaisuus on viihdyttävä ja ammattitaitoisesti tehty. Mikään ei ole pielessä, juoni on uskottava, teknisten ihmelaitteiden osuus hillitty ja ainoa heikkous on siinä että kyseessä on rutiinisuoritus kaikilta tärkeiltä osapuolita, mikä tylstyttää parhaan terän.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1427 arvostelua
Arvosteltu: 31.01.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,05
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta

Elokuvan tiedot

Octopussy
Octopussy arvosana 3,39
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1983
Pituus:
125 min
Tunnetaan myös nimillä:
Octopussy - mustekala
Ohjaajat:
John Glen
Käsikirjoittajat:
George MacDonald Fraser, Ian Fleming, Michael G. Wilson, Richard Maibaum
Pääosanäyttelijät:
Kabir Bedi, Kristina Wayborn, Louis Jourdan, Maud Adams, Roger Moore, Steven Berkoff
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti, venäjä, saksa, espanja