Arvostelu

Oppitunti pintaa syvemmistä asioista.

Victor Hugo kirjoitti kuvauksen 1400-luvun Pariisin kirkosta. Siellä majailee muotopuoli Quasimodo (Charles Laughton) ja ankara tuomari Frollo (Sir Cedric Hardwicke) iskee silmänsä mustalaistyttö Esmeraldaan (Maureen O'Hara). Siitähän alkaa melkoisen epämiellyttävä juonittelusoppa mihin mahtuu ruoskintaa, murhaa ja ihan vaan kieroilua.

Charles Laughton kantaa massiivista maskia ja Quasimodo on epämuotoisuutensa uhri. Työnsä kuurouttama, selkävammainen, hirviömäisen ruma ja sosiaalisesti eristynyt olio kuitenkin osaa puhua ja kirjoittaakin, joten hän ei missään nimessä ole tyhmä. Sir Cedric Hardwicke on kivikasvoinen tuomari joka toimii armoa tuntematta ja teräksisen itsekurin hajotessa hän on äärimmäisen vaarallinen. Maureen O'Hara omaa villiä kauneutta ja ei ole ollenkaan vaikea huomata miksi se rikkoo voimakkaatkin mielet ja aikaansaa yleistä häiriötä.

William Dieterle ohjaa vakuuttavan jyrkkävarjoista sovitusta klassikkoromaanista mikä keskittyy juurikin hahmoihin ja tunnelmaan ja sovitus hieman muokkaa alkutekstin tapahtumia ja siinä on hienoja kohtauksia. Kuassimoa hakataan ja tämä tappelee melkoisen hurjasti ollen samalla traagisen tietoinen omasta epämuotoisuudestaan.

Kuvasto on komeaa ja näyttelijät tekevät vankkaa työtä rooleissaan. Suuresti Allekirjoittanutta kuitenkin vaivasi se että Quasimodo, Esmeralda, Frollo ja ranskalaista gotiikkaa edustava katedraali ovat niin tehokkaasti junttautuneet yleiseen kulttuuritietämykseen että heidän tarinaansa on vaikea ottaa vakavasti. Joka tapauksessa Hollywood-voimin toteutettu Notre Damen kellonsoittaja antaa voimakkaan oppitunnin ulkomuodon ja mielen eroavaisuuksista.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1403 arvostelua
Arvosteltu: 19.09.2020
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,18
Kurjet lentävät
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Vampyr
Vampyr arvosana 4,00
Vampyr
Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,34
Kummisetä

Elokuvan tiedot

Notre Damen kellonsoittaja
Notre Damen kellonsoittaja arvosana 4,00

Notre Damen kellonsoittaja (1939)

Alkuperäinen nimi: The Hunchback of Notre Dame

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1939
Pituus:
117 min
Ohjaajat:
William Dieterle
Käsikirjoittajat:
Bruno Frank, Sonya Levien, Victor Hugo
Pääosanäyttelijät:
Cedric Hardwicke, Charles Laughton, Harry Davenport, Maureen O'Hara, Thomas Mitchell
Maat:
USA
Kielet:
englanti