Arvostelu

Turhan vähälle huomiolle jäänyt (piirros)elokuvahelmi.

Kyntöpuuhat ovat aluillaan. Asiassahan ei sinänsä ole mitään ikävää, mutta jos talosi uhkaa jäädä traktorin alle, etkä voi siirtää perhettäsi, koska pojallasi on keuhkokuume – tilanne on vakava. Tällaisen yhtälön eteen joutuu myös hiirirouva Brisby (Hartman), kolmea lasta elättävä leski. Naisparka joutuu lähestymään niin kissaa kuin pöllöäkin (Carradine) hakiessaan apua toivottomaan tilanteeseensa. Samalla hänelle paljastuu hämmentävä totuus edesmenneestä miehestään. Tällä entisellä labrajyrsijällä vaikuttaa olleen korkea-arvoisia suhteita.

Robert C. O’Brienin kirjaan ”Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat” perustuva piirroselokuva on Don Bluthin tallin uskomaton taidonnäyte, Fievel-hiiren matkoja edeltänyt riskinotto. Leffan jokainen kastepisarakin on itsessään pieni taideteos. Ja tarina – kirjasta poikkeavanakin se on huikea yhdistelmä seikkailua maalaisidyllissä ja taidolla luotua sci-fiä. Myös muu erilaisuus ilahduttaa; kerrankin esitetään naispuolinen toimintasankari, jonka esiintymisen pääpaino ei ole ulkonäössä.

Elokuvan hahmojen alkuperäisäänet ovat laatujoukkoa, eikä suomeksi dubattua versiota onneksi ole olemassa (?). Lempeä-ääninen Elizabeth Hartman (1941-1987) sopii toimeliaaksi hiiriäidiksi paremmin kuin hyvin. Derek Jacobin mystinen rotta, Nicodemus, saa ihon miltei kananlihalle. Jeremy-variksena kuullaan koomikko Dom DeLuisea ja paremmin etsivä Peter Gunnina tunnettu Peter Strauss hurmaa Justin-rottana. Teoksen äänimaailman kruunu on Jerry Goldsmithin ihastuttava musiikki, eikä elokuvan 82 minuutin aikana kuulla kuin yksi varsinainen viisu, rouva Brisbyn tuutulaulu sairaalle pojalleen (sekä sen muunnelma lopputekstien aikana). Kerrassaan loistavaa.

Pisteet: rating 100,000

Söpö
Ylläpitäjä, 783 arvostelua
Arvosteltu: 13.04.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Harakiri
Harakiri arvosana 4,23
Harakiri
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu

Elokuvan tiedot

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,09

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (1982)

Alkuperäinen nimi: The Secret of NIMH

Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
1982
Pituus:
82 min
Ohjaajat:
Don Bluth
Käsikirjoittajat:
Don Bluth, Gary Goldman, John Pomeroy, Robert C. O'Brien, Will Finn
Pääosanäyttelijät:
Arthur Malet, Derek Jacobi, Dom DeLuise, Elizabeth Hartman, Hermione Baddeley, Ian Fried, John Carradine, Peter Strauss, Shannen Doherty, Wil Wheaton
Maat:
USA
Kielet:
englanti