Arvostelu

Veijarimainen spagettiwestern, jossa hutiammunta yltyy nerokkuudeksi asti.

Vihollisen ampuessa sarjatulta parista metristä ohi leffasankarin, kuten vaikkapa James Bondin, otsalle pukkaa suoranainen tuskastumisen hiki. Ei näin, huutaa sieluraukka. Sen sijaan huumorilla ryyditettyyn spagettiwesterniin hutiammunta istuu mitä parhaiten. Yltyypä se nerokkuudeksi asti.

Leonen 60- ja 70-lukujen taitteen spagetoinnit olivat tuoreessa muistissa, kun Giuliano Carnimeon (aka Anthony Ascottin) Nimeni on Hallelujah valmistui. Rakenteeltaan kepeä länkkäri on kovin tuttu: hieman Clintin karskia lännenmiestä muistuttava Hallelujah (George Hilton) ei paljoa puhu, mutta sankarillisia tekoja löytyy sitten senkin edestä. Kapinallisten kenraali Emiliano Ramirez on jo pari pykälää pahempi mies, mutta Meksikon vallankumoustaistelussa edustaa kuitenkin ns. ”hyvää puolta”. Jalokivijahtiin liittyy panosten kasvaessa myös mystinen nunna Anna Lee (viehkeä Agata Flori), taiturimainen venäläisherra sekä iso kasa niitä kuuluja hutiampujia. Ja nämä hudit tosiaan ammutaan ihan veivattavin konekiväärein ja ihailtavalla innolla.

Humoristisessa seikkailussa jalokivikasa painaa kuin kulta Sierra Madren aarteessa, veijarimaisia käänteitä piisaa saman verran kuin Terence Hill -hassutteluissa ja vastoinkäymisestä vastoinkäymiseen vievä rytmitys on hulvaton. Käsikirjoittaja Carpilla on ollut käänteitä liiaksi asti, mutta tämäkin ylilyönti kääntyy voitoksi, kun seksikäs nunna (ovelaa, eikö totta?), tuppisuinen cowboy ja muut tahot lyövät päitänsä yhteen – tai sitten toisiansa päihin. Taustalla komeasti soiva musiikki voisi hyvin olla Ennio Morriconea, joskin säveltäjäksi paljastuu S. Cipriani.

Nimeni on Hallelujah on leffa, josta moni tuskin tietäisi mitään, ellei muuan hra Tarantino olisi ottanut unhoitettua leffaa festarinäytöksiinsä mukaan. Mitä ilmeisimmin hatunnostotarkoituksessa, sen paljon viitettä roskaelokuvan ja taiturimaisen länneneepoksen välillä seikkailevan leffan menossa on Q:n itsensä tuotoksiin. Sitä onkin sitten hankalampi arvioida, miten ihmeessä Yle löysi leffan Teemalleen. Ainakin nähty puolitoistatuntinen jyräsi katsojan alleen. Ja pauloihinsa.

Pisteet: rating 90,000

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 850 arvostelua
Arvosteltu: 22.08.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Brianin elämä
Brianin elämä arvosana 4,13
Brianin elämä
Piukat paikat
Piukat paikat arvosana 4,05
Piukat paikat
Sademies
Sademies arvosana 4,06
Sademies
Neljä naurettavaa naapuria
Neljä naurettavaa naapuria arvosana 3,91
Neljä naurettavaa naapuria

Elokuvan tiedot

Nimeni on Hallelujah
Nimeni on Hallelujah arvosana 3,17

Nimeni on Hallelujah (1971)

Alkuperäinen nimi: Testa t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano Alleluja

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1971
Pituus:
94 min
Ohjaajat:
Giuliano Carnimeo
Käsikirjoittajat:
Tito Carpi
Pääosanäyttelijät:
Agata Flori, Aldo Barberito, Andrea Bosic, Charles Southwood, Federico Boido, Franco Pesce, George Hilton, Paolo Gozlino, Roberto Camardiel
Maat:
Italia
Kielet:
italia