Arvostelu

Suosittelen rentona viihteenä kaikille lapsille, lapsenmielisille ja aikuisille kertakatsantona ennen nukkumaanmenoa.

Shawn Levy on tarttunut kenties maailman hankalimpaan elokuvalajiin: perhe-elokuvaan. Elokuvien pitäisi viihdyttää perheen jälkikasvua, mutta pitää yllä myös vanhempien mielenkiintoa. Vihdoinkin elokuvahistoriassa on saatu sellainenkin leffa aikaan, hyvät naiset ja herrat: Night at the Museum!

Larry Daleylla (Ben Stiller) ei mene hyvin. Miehen matka käy työttömyystoimistoon ja oman pojan kunnioitus on häviämässä. Yllättäen paljastuu vapaa paikka museon yövahtina. Yksin hommiaan hoiteleva Larry saa välittömästi huomata museon heräävän yöllä eloon. Ongelmia tuottavat niin dinosauruksen hyvin liikkuvainen luuranko, Pääsiäissaaren patsas, Attila hunnijoukkoineen, egyptiläinen muumio jättimäisine vartiopatsaineen, sotaisilla olevat miniatyyriroomalaiset ja ?cowboyt kuin museon aarteita kärkkyvä varassakki. Avukseen pöhkö yövahti saa itse Theodore Rooseveltin (Robin Williams!) vahahahmon.

Lähtökohdat ovat siis aikamoiset. Tällaisista alkuasetelmista voi tulla aivan loistava leffa tai sitten täysillä seinään rysäyttävä tekele, riippuen tekotavasta. Jotenkin tässä on onnistuttu putoamaan välimaastoon, harvinainen tapaus.

Näyttelijöiksi on valittu joukko nykyajan eturivin (Hollywood)koomikkoja: Stillerin ja Williamsin lisäksi menossa mukana häärivät muun muassa Steve Coogan ja Owen Wilson. Cooganin (johtamien roomalaisten) ja Wilsonin (johtamien lännenmiesten) välinen nokkapokka herkullista seurattavaa. On myös hienoa huomata Robin Williamsin olevan edelleen vedossa, vaikka miehen revittelyä turhaan rajusti rajoitellaan. Tosin vielä vuosikymmen sitten hänet olisi palkattu pää-, ei sivurooliin.

Kun elokuvan perusideana on, että museossa tosiaan rellestää vapaana koko näyttelytarpeisto, niin pitäähän sen näyttää hienolta ja siltä se juuri näyttää. Efektit ja kulissit ovat aivan loistavaa silmänruokaa. Lavastus- ja editointiosastot ansaitsevat reilut kehut viimeistään siinä vaiheessa, kun kaikkien aikojen takaa-ajo laitetaan pystyyn. Museon ?näyttelijäkaartilla? siitä saa aikamoisen rellestyksen aikaan.

Kuten edellä tuli jo hehkutettua, Night at the Museum on hyvä perhe-elokuva, mutta muuten elokuvana se ei ole kovin kummoinen. Perinteisiä juonenkäyriä piisaa joka lähtöön, ja välillä sivujuonet eivät tunnu johtavan minnekään. Sekä pikkuväkeä että vanhempia viihdyttävää huumoria on kehitelty, mutta lajin hankaluuden vuoksi liian vähän.

Suosittelen rentona viihteenä kaikille lapsille, lapsenmielisille ja aikuisille kertakatsantona ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa odottaa tapauksen ilmaantumista töllöön, DVD vain näyttelijöiden ehdottomille faneille.

nimimerkki: Allekirjoittanut

Pisteet: rating 50,000

X-tyyppi
Tykittäjä, 138 arvostelua
Arvosteltu: 26.07.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,18
The Plague Dogs
Suuri pakoretki
Suuri pakoretki arvosana 4,24
Suuri pakoretki
Tähtien sota
Tähtien sota arvosana 4,16
Tähtien sota
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,18
Nykyaika

Elokuvan tiedot

Night at the Museum - Yö museossa
Night at the Museum - Yö museossa arvosana 2,91

Night at the Museum - Yö museossa (2006)

Alkuperäinen nimi: Night at the Museum

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
82 min
Ohjaajat:
Shawn Levy
Käsikirjoittajat:
Robert Ben Garant, Thomas Lennon
Pääosanäyttelijät:
Ben Stiller, Brad Garrett, Carla Gugino, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Owen Wilson, Ricky Gervais, Robin Williams, Steve Coogan
Maat:
USA
Kielet:
englanti