Arvostelu

Vahva tarina kuvitteellisesta Narniasta vetää katsojaa puoleensa kuin hunaja Nalle Puhia.

Pevensien sisarukset Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään sota-aikana evakkoon maaseudulle höperön professorin Kirken (Jim Broadbent) isoon kartanoon. Talosta lapset löytävät vanhan vaatekaapin, joka johtaa satumaiseen Narniaan, jossa on fauneja, kentaureja ja muita ihmeellisiä otuksia. Ensimmäisen maailman löytänyt Lucy (Georgie Henley) tutustuu fauni Tumnukseen (James McAvoy), joka kertoo tytölle Narnian historian. Narniaa hallitsee paha Valkoinen Velho (Tilda Swinton), jonka johdosta Narniassa on ikuinen talvi. Lucy esittelee Narnian vanhemmille sisaruksilleen, joista varsinkin Peter (William Moseley) ja Susan (Anna Poplewell) suhtautuvat kaikkeen hieman skeptisesti. Kun käy ilmi, että Pevensien sisarukset ovat kauan sitten ennustetut Narnian todelliset kuninkaat ja kuningattaret, joutuvat lapset taistelemaan mahtavan Aslan-leijonan (Liam Neeson) rinnalla Narnian herruudesta.

C.S. Lewisin rakastettuun ja klassikoksi noussut kirja, Velho ja Leijona on Narnia-kirjasarjan toinen osa. Ensimmäinen on nimeltään Taikurin sisarenpoika, mutta koska kirjana se kannattaa lukea viimeisenä, luulenpa, että myös elokuvana se ilmestyy viimeisenä. Velho ja leijona on kirjoista oma henkilökohtainen suosikkini, joten elokuvalle oli suuret odotukset, jotka onneksi täyttyivät. Vahva tarina kuvitteellisesta Narniasta vetää katsojaa puoleensa kuin hunaja Nalle Puhia. Andrew Adamson on valkokankaalle eloon herättämä satumainen Narnia - puhdas koko perheen fantasiaelokuva klassisesta hyvän ja välisestä taistelusta.

Erikoistehosteet ovat tässä elokuvassa huippuluokkaa. Otetaan esimerkiksi kohtaus, jossa Peter, Susan ja Lucy ylittävät jokea ja jää alkaa murtua. Jollei vesi olisi niin sinistä, voisin vaikka vannoa, että kohtaus on kuvattu aidossa luonnossa studion sijaan. Taistelukohtaukset ovat hienosti toteutettu Uuden-Seelannin maisemissa. Jotenkin tulee mieleen Taru Sormusten Herrasta – leffatrilogia, varsinkin kun aseista ja örkeistä vastaa Velhossa ja leijonassa sama mies kuin TSH:ssa, Weta Workshopin Richard Taylor.

Lapsinäyttelijöistä Georgie Henley ja Skandar Keynes tekevät moitteetonta työtä. Henley lapsenuskoisena Lucyna ja Keynes pimeän puolen omaavana Edmundina tekevät lapsinelikosta vahvimmat suoritukset. Anna Poplewell on hieman teennäinen ja William Moseley suurimman osan ajasta kuin seipään niellyt. Tilda Swinton uhkuu jäätä sisältä ja ulkoa, ja James McAvoy on hellyttävä Mr. Tumnuksena.

Pisteet: rating 80,000

Veeraaa
Käyttäjä, 79 arvostelua
Arvosteltu: 23.07.2008
Katsottu: Kotona

rating 50,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha arvosana 4,03
Aguirre - Jumalan viha
Vampyr
Vampyr arvosana 4,00
Vampyr
Berliinin taivaan alla
Berliinin taivaan alla arvosana 4,06
Berliinin taivaan alla
Hyökkäys erämaassa
Hyökkäys erämaassa arvosana 3,68
Hyökkäys erämaassa

Elokuvan tiedot

Narnian tarinat: Velho ja leijona
Narnian tarinat: Velho ja leijona arvosana 3,10

Narnian tarinat: Velho ja leijona (2005)

Alkuperäinen nimi: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
140 min
Ohjaajat:
Andrew Adamson
Käsikirjoittajat:
Andrew Adamson, Ann Peacock, Christopher Marcus, C.S. Lewis, Stephen McFeely
Pääosanäyttelijät:
Anna Popplewell, Elizabeth Hawthorne, Georgie Henley, James McAvoy, Jim Broadbent, Liam Neeson, Skandar Keynes, Tilda Swinton, William Moseley
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti