Arvostelu

Valhe joka kertoo suuren, iloisen totuuden karun ympäristön hilpeistä ihmisistä.

Robert J. Flaherty teki tutkimusmatkoja eskimojen asuinalueilla ja tuli tutuksi heidän elämänsä kanssa. Hän myös taltioi sitä kinematografisella kameralla, mutta onnettomuus pakotti aloittamaan alusta. Lopputulos on dokumenttielokuva, kuvaus armottomasta ympäristöstä ja rehellisen petkuttava oodi ihmisen sitkeydelle ja rohkeudelle.

Nanook (Allakariallak) on eskimo joka perheineen elää perinteisellä tavalla. Hän kalastaa, metsästää, käy kauppaa ja asuu iglussa. Vaikka ympäristö missä hän asuu on ankea ei hän itse ole ollenkaan ankea ja Flaherty tieten tahtoen esittää eskimojen elämän vielä ankarampana ja primitiivisempänä, mutta ei tee sitä ilkeydestä vaan keventääkseen karua kerrontaa.

Visuaalisesti Flaherty vangitsee ankaran tundran moninaisine eläimineen ja sitä asuttavien eskimojen iloisuuden. Nämä säälimättömän, jäisen tundran asukkaat arvostavat elämän pieniä iloja ja taistelevat persoonansa valolla ja lämmöllä ympäristönsä kylmää ja pimeää vastaan. Vaikka monet hetket ovat "lavastettuja" on Flahertyn petkutus ymmärrettävissä, sillä pienellä valheella on mahdollista kertoa suuri totuus ja tämä suuri totuus on eskimojen rohkeus, kekseliäisyys ja viisaus.

Vaikka objektiivisesti sanoen Flaherty ei tee kovinkaan autenttista kuvausta eskimojen elämästä (kivääri on harppuunaa parempi) ei Nanook, pakkasen poika ole ollenkaan huono elokuva, sillä karun realismin sijasta siinä on inhimillistä totuutta ja se on dokumenttielokuvassa tärkeintä. Näin rohkeasti toteutettu ja tärkeäksi osoittautunut edelläkävijä ansaitsee täyden pistesaaliin.

Pisteet: rating 100,000

Jurpo
Tähtääjä, 1428 arvostelua
Arvosteltu: 18.09.2016
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

No Direction Home: Bob Dylan
No Direction Home: Bob Dylan arvosana 3,94
No Direction Home: Bob Dylan
Nightwish - End of Innocence
Nightwish - End of Innocence arvosana 4,19
Nightwish - End of Innocence
Global Metal
Global Metal arvosana 4,02
Global Metal
Kongin kingi
Kongin kingi arvosana 4,01
Kongin kingi

Elokuvan tiedot

Nanook, pakkasen poika
Nanook, pakkasen poika arvosana 4,30

Nanook, pakkasen poika (1922)

Alkuperäinen nimi: Nanook of the North

Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
1922
Pituus:
79 min
K3
Ohjaajat:
Robert J. Flaherty
Käsikirjoittajat:
Frances H. Flaherty, Robert J. Flaherty
Pääosanäyttelijät:
Allakariallak, Cunayou, Nyla
Maat:
USA, Ranska