Pistejakauma

0%

4%

4%

4%

4%

26%

26%

13%

13%

4%

Pisteytykset

rating 90,000

Nosfecoff
Käyttäjä

rating 90,000

Länsi voitettiin Cinerama-kameralla. Tämä mittava, massiivinen, moniohjaajainen ja supertähtien täyttämä eepos ei ole tarinaltaan kuin sen kerrontatavaltaankaan historiallista elokuvaa ihan parhaimmillaan, mutta se lienee kaikkien aikojen upeimman näköinen elokuva. Kyllä, kaikkien aikojen. Vaikka American "kasvutarina" onkin mukavaa seurattavaa ihan hyvän dialogin siivittämänä ja vaikka esiintyjäkastissa on länsimiestä ja -naista joka makuun Lee Van Cleefistä Gregory Peckiin, en usko muistavani sen hahmojen kohtaloita ja kokemuksia kovin tarkasti vielä vuosien päästä. Se, mikä vei lähes kaiken huomioni koko elokuvan ajan on sen sanoinkuvaamattoman upeat ja täydellisyydessään silmiä hivelevät maisemat joka ikisessä ulkona kuvatussa otoksessa.

Erikoinen kolmikamerainen Cinerama saa elokuvan näyttämään vähemmän luonnolliselta kuin tavallinen kuvaus, mikä saattaa häiritä joitakin katsojia. Omalla kohdallani se osoittautui sen suurimmaksi vahvuudeksi. Rakastan 60-luvun alkupään ja sitä vanhempien eeposelokuvien teatraalisuutta ja tietoisuutta omasta fiktiivisyydestään. How the West Was Wonin keskustelut ja näytteleminen muutenkin sisältävät omanlaistaan kankeutta, mutta kun samanaikaisesti ruudun reunojen luontokuvasto vääntyy luonnottomasti keskiosan ollessa jotain aivan muuta, on näkymä lähestulkoon surrealistinen. Katsoin ensimmäisen puoliskon normaalilla kuvasuhteella ja jälkimmäisen cinerama-teatterikokemusta simuloivalla kurviruudulla, jonka outoudelle vetää vertoja vain sen mahtavuus. Jos minulla olisi tuplasti suurempi, 80-tuumainen televisio, en olisi ehkä onnistunut enää edes hengittämään tätä katsellessani.

How the West Was Won on kolmen ja puolen tähden tarina kolmenkymmenen tähden arvoisessa ulkokuoressa.

Jerkkku
Käyttäjä

rating 90,000

vilmazep
Käyttäjä

rating 90,000

Elokuvan tiedot

Näin valloitettiin Villi Länsi
Näin valloitettiin Villi Länsi arvosana 3,33

Näin valloitettiin Villi Länsi (1962)

Alkuperäinen nimi: How the West Was Won

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1962
Pituus:
162 min
K15
Ohjaajat:
Henry Hathaway, John Ford
Käsikirjoittajat:
James R. Webb
Pääosanäyttelijät:
Brigid Bazlen, Carolyn Jones, Carroll Baker, Debbie Reynolds, Eli Wallach, George Peppard, Gregory Peck, Henry Fonda, James Stewart, John Wayne, Karl Malden, Lee J. Cobb, Richard Widmark, Robert Preston, Walter Brennan
Maat:
USA
Kielet:
englanti, arapaho