Arvostelu

Tiivistesovitus.

Todellisuuden keskellä seisoo Musta Torni ja pitää sitä kasassa. JakeChambers (Tom Taylor) näkee unia paitsi siitä myös revolverimiehestä ja mustiin puetusta miehestä joka pyrkii tuhoamaan tornin kaappaamalla erityisiä ihmisiä ja käyttämällä heitä aseenaan. Unet ovat kylläkin totta, revolverimies on Roland Deschain (Idris Elba), Stevenin (Dennis Haysbert) poika, Eldin sukua ja viimeinen Gileadin revolverimiehistä. Mustiin puettu mies on Walter Padick (Matthew McConaughey), voimakas velho ja hän on aiheuttanut paljon vahinkoa ja on myös antanut Rolandille henkilökohtaisen syyn kaunaan.

Kun pohjana on kahdeksan kirjaa omaava genresekoite ja paras Allekirjoittaneen koskaan lukemista romaaneista on elokuvasovituksella isoja haasteita edessään. Lisähaastetta tulee varsin hillitystä pituudesta, joten jätin odotukset suorasta sovituksesta sikseen. Lukuisat käsikirjoittajat (huono enne) ovat hakeneet kerronnallisia elementtejä kirjasarjasta ja sarjansa lukeneille ekspositiota ei tarvita näkyvistä elementeistä ja dialogi tuo esille sellaisia joita ei voi näyttää. Lyhyesti sanoen revolverimies pistää hanttiin pimeyden voimille ja löytää todella voimakkaan voimavaran itsestään, mutta ei pysty siihen yksin.

Tanskalainen Nikolaj Arcel ohjastelee ison taustan omaavaa sovitusta ja saa sen toimimaan varsin hyvin juurikin toimintagenren edustajana. Sankari on virheellinen ja tätä tarkkaillaan viattomasta näkökulmasta ja antagonisti on saduille ominaisen säälimätön ja paha. Moninaiset elementit kirjasarjasta tuodaan esille ilman fanfaaria ja ne joiden kohdalla fanfaaria käytetään ovat todella vakuuttavia. Tarina kylläkin etenee kuin Blaine Yksiraiteinen ja välissä on jopa hienovaraista kulttuurishokin aiheuttamaa komiikkaa.

Idris Elba on juuri sellainen näyttelijä jonka ulkomuoto rikkoo katsojan odotukset Roland Deschainista pirstaleiksi, mutta ulosanti, liikkuminen ja ennen kaikkea olemus on juuri sitä mitä Gileadin revolverimies on: tarpeeksi nopea ollakseen kahdessa paikassa samaan aikaan, tarpeeksi sitkeä ottamaan massiivinen pistohaava arkipäiväisenä naarmuna ja tarpeeksi rehellinen maksaakseen saamistaan palveluista. Matthew McConaughey huokuu koko olemuksellaan absoluuttisen pahaa velhoa joka on tuhonnut lukemattomia maailmoja, jatkaa niiden tuhoamista ja apokalyptinen pahuus ei estä olemasta pikkumainen, pilkallinen mulq jos vain tilaisuus saapuu. Tom Taylor yllättää massiivisen laadukkaalla suorituksella joka vaatii voimakkaiden, raakojen tunteiden näyttämistä ja hän myös onnistuu niissä. Mukana on muitakin rooleja, mutta ne ovat aika vähäpätöisiä liikkujia tarinassa missä kaksi loistavaa ukkoa pääsee vauhtiin ja tulokas pysyy vauhdissa mukana.

Leffassa on erinomaisia näyttelijöitä ja kirjansa lukeneille tutut elementit visualisoidaan taidolla ja vertakin tirskuu. Toimintaleffana toimiva ja ei sen enempää, joten oikeudenmukaista arvosanaa on Allekirjoittaneen mahdoton antaa. Joka tapauksessa yhden uhan tuhoaminen ei tee vaeltavasta ritarista työtöntä.

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1414 arvostelua
Arvosteltu: 05.08.2017
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,01
The Holy Mountain
The Raid 2: Berandal
The Raid 2: Berandal arvosana 3,96
The Raid 2: Berandal
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,18
The Plague Dogs

Elokuvan tiedot

Musta torni
Musta torni arvosana 2,60

Musta torni (2017)

Alkuperäinen nimi: The Dark Tower

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2017
Pituus:
95 min
Ohjaajat:
Nikolaj Arcel
Käsikirjoittajat:
Akiva Goldsman, Anders Thomas Jensen, Jeff Pinkner, Nikolaj Arcel, Stephen King
Pääosanäyttelijät:
Abbey Lee Kershaw, Fran Kranz, Idris Elba, Jackie Earle Haley, Katheryn Winnick, Matthew McConaughey, Tom Taylor
Maat:
USA
Kielet:
englanti