Arvostelu

12 vuoden odotus ei tuottanut pettymystä: Monsterit - Yliopisto on loistava elokuva!

12 vuotta sitten, vuonna 2001, Pixar julkaisi 4. animaatioelokuvansa, Monsterit Oy:n. Tarina pelottelutehtaalla työskentelevistä monstereista oli hauska, sydäntälämmittävä ja allekirjoittaneen mielestä yksi parhaimpia lastenelokuvia kautta aikain.

Nyt, yli kymmenen vuoden odotuksen jälkeen, Pixar-klassikko saa viimein odotetun jatko-osansa. Monsterit - Yliopisto -nimeä kantava teos kertoo Masi Pallonpään (Antti Pääkkönen) ja Tare Karvasen (Jussi Lampi) opiskeluajasta kammotuskoulussa.

Elokuvan on ohjannut Dan Scanlon, joka on mm. ollut mukana Toy Story 3:n ja Autot-elokuvan tuotannossa. Ohjaajana hän onnistuu loistavasti tekemään oikeutta alkuperäisen osan maailmalle ja hahmoille, samalla tuoden oman kosketuksensa upean valaisun ja kirkkaiden värien myötä. Scanlon ymmärtää myös pelata nostalgia-arvolla, jota kaltaiseni Monsterit Oy -fani rakastaa.

Edellisen osan parivaljakko Masi ja Tare opiskelevat yliopistolla tullakseen kammotuksiksi. Masi on uuttera työntekijä ja Tare on itsevarma kovis, joka pelaa sukunsa maineella. Kaverukset eivät aluksi pidä toisistaan, mutta oppivat ajan kanssa arvostamaan toisiaan. Juonellisesti Monsterit - Yliopisto on mahtava. Vaikka paikoitellen kliseitä on huomattavissa, paikataan ne tarinan edetessä upeasti.

Elokuvan hahmot ovat sydäntälämmittävän hyviä. Masi ja Tare ovat yhtä upea parivaljakko kuin alkuperäisessä teoksessa. Myös pienen roolin omaava Räähkä on kaksinaamaisuudessaan täydellisen uskollinen hahmolleen. Outo Kappa -veljeskunnan luuserimonsterit ovat hauskoja ja sympaattisia, ja heidän puolesta todella kannustaa koko elokuvan ajan.

Randy Newman jatkaa loistavaa sävellystyötään. Edellisistä osista tutut eeppisen mittakaavan omaavat kappaleet tekevät paluun ja Newman on onnistunut luomaan uusiakin koskettavia kappaleita.

Suomenkielisen version ääninäytteleminen on jälleen ilmiömäisen hyvää. Täydelliset roolitukset ja suomalaisen käännöstyön vitsit ovatkin näiden elokuvien paras puoli. Antti Pääkkösen kovaääninen Masi jaksaa naurattaa loputtomiin.

Monsterit - Yliopisto jatkaa Pixar-elokuvien korkeaa tasoa animaationsa, upeiden hahmojensa ja sydäntälämmittävien tarinoidensa liigassa. 12 vuoden odotus ei tuottanut pettymystä: Monsterit - Yliopisto on loistava elokuva!

Pisteet: rating 70,000

Koski
Käyttäjä, 15 arvostelua
Arvosteltu: 06.08.2013
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Smoke
Smoke arvosana 3,77
Smoke
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,24
Leijonakuningas
Koskemattomat
Koskemattomat arvosana 4,20
Koskemattomat
Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen

Elokuvan tiedot

Monsterit-yliopisto
Monsterit-yliopisto arvosana 3,21

Monsterit-yliopisto (2013)

Alkuperäinen nimi: Monsters University

Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
2013
Ohjaajat:
Dan Scanlon
Käsikirjoittajat:
Daniel Gerson, Dan Scanlon, Robert L. Baird
Pääosanäyttelijät:
Billy Crystal, Dan Gerson, Dave Foley, Frank Oz, Helen Mirren, Joel Murray, John Goodman, John Ratzenberger, Julia Sweeney, Kelsey Grammer, Peter Sohn, Steve Buscemi
Maat:
USA
Kielet:
englanti