Arvostelu

Tarkasti tehtyä Neuvosto-elokuvaa.

Dziga Vertov oli kova "porvarillisen ja turruttavan" elokuvan vastustaja. Vertov kannatti ja toteutti ajatusta elokuvasta totuuden sekä tavallisten ihmisten ja arkipäivän tallentajana. Vertovin Mies ja elokuvakamera on juuri tätä aatesuuntaa parhaimmillaan. Elokuvan pääroolin jakavat nuoren Neuvostoliiton kaupunkielämä, sen hektinen syke, voimalaitokset, hehkuvat metallisulatot, ihmisten elämä kirjaimellisesti kohdusta hautaan.

Kamera tanssii, kiitää ja väliin matelee halki kaupungin ja montaasit, taitavat leikkaukset ja vaihteleva, väliin leppoisa, usein suorastaan henkeäsalpaavan kiihkeä rytmi luo Neuvostoliitolle sopivaa kollektiivista tarinaa tavallisesta päivästä. Toistuvat kuvat korostavat kaupungin konemaista olemassaoloa, hyvin samaan tapaan kuin Koyaanisqatsi kymmeniä vuosia myöhemmin.

Myös itse elokuva taidemuotona saa oman osansa käsittelystä. Kamera vierailee elokuvaleikkaamossa ja elokuvateatterissa, ja tallentuupa filmille myös leikkisästi tanssahteleva, ilotteleva elokuvakamera, joka tekee piruetit, spagaatit ja kumarrukset kuin paraskin ballerina. Vertovin ohjaus ja Kaufmanin kuvaustyö luovat hienon kokonaisuuden, jonka kiihkeä tempo ja kuvallinen ryöpytys on kuitenkin aisteille uuvuttava ja raskas kokemus. Silti, tai ehkä juuri siksi, Mies ja elokuvakamera on kaunis ja komea osa Eurooppalaista elokuvahistoriaa, esimerkki tarkasti työstetystä, ympäristölleen, katsojilleen ja itselleen syvää kunnioitusta osoittava taidedokumentti Neuvostoliiton alkuvuosilta.

Pisteet: rating 80,000

Rankkuri
Käyttäjä, 19 arvostelua
Arvosteltu: 23.10.2014
Katsottu: Teatterissa

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Michael Jackson's This is it
Michael Jackson's This is it arvosana 3,66
Michael Jackson's This is it
Nightwish - End of Innocence
Nightwish - End of Innocence arvosana 4,19
Nightwish - End of Innocence
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Joe Strummer: The Future Is Unwritten arvosana 4,12
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Boheemi elää
Boheemi elää arvosana 3,61
Boheemi elää

Elokuvan tiedot

Mies ja elokuvakamera
Mies ja elokuvakamera arvosana 4,30

Mies ja elokuvakamera (1929)

Alkuperäinen nimi: Человек с Киноаппаратом

Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
1929
Pituus:
68 min
Tunnetaan myös nimillä:
Chelovek s kino-apparatom, Man with a movie camera, Tšelovek s kinoapparatom
Ohjaajat:
Dziga Vertov
Käsikirjoittajat:
Dziga Vertov
Maat:
Neuvostoliitto