Arvostelu

Jatkaa samalla radalla kahden edeltäjänsä kanssa. Toiminta on jälleen mukavan realististä ja takaa-ajot kuvattu loistavasti.

Robert Ludlumin romaanien keskushenkilö Jason Bourne nousi kertaheitolla yhdeksi nykypäivän parhaimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi sankariksi Doug Limanin ohjaamassa Medusan Verkkossa (2002), joka esitteli Jasonin ja hänen maailmansa. Paul Greengrassin ohjaama jatko-osa Medusan Isku (2004) puolestaan kertoi millaisen veron Bourne joutuu maksamaan muistamattomuudestaan. Nyt Bourne palaa takaisin toistaiseksi viimeisen kerran Medusan Sinetissä, jossa palikat loksahtavat paikalleen ja viimein voidaan saada vastaus mikä Jason Bourne oikein on ollut ja miksi.

Kun James Bondit rypesivät tehostesuossa vielä 2000-luvun alussa, ennen Martin Campbellin Casino Roylea, niin Jason Bourne toi raikkaan tuulahduksen toiminta- ja agenttielokuviin, sillä Bourne ei ole mikään maailmanpelastaja, eikä mies tarvitse mitään erikoisvarusteita. Bourne on vain muistinsa menettänyt mies, jonka kaikki vastaantulijat haluavat hengiltä. Ohjaajaksi Bournen viimeiselle kostoretkelle tuli Paul Greengrass, joka vastasi edellisestäkin Bourne filmistä ja yhdestä 2000 luvun vaikutavimmasta elokuvasta United 93.

Hänen kaikki läheiset on surmattu ja hänen muistinsa on pyyhitty. Jason Bourne (Damon) on jäänyt Moskovaan, jossa hän pitää hiljaiseloa ja pysyy piilossa poliiseja. Yhdysvalloissa CIA:n johtoon nopeasti noussut häikäilemätön Noah Vosen (Strathairn) on päättänyt pistää Bournen ruumispussiin hinnalla milla hyvänsä ja lähettänyt tämän perään tehokkaan ammattitappajan Pazin (Ramirez). Bourne saa vihiä ainoalta johon hän luottaa CIA:ssa Nicky Parsonilta (Stiles) ja sitten alkaa pakomatka pitkin Eurooppaa ja lopulta Bourne päätyy takaisin Amerikaan etsimään vastausta kaikkeen. Tapausta sotkee myös innokas toimittaja Simon Ross (Considine) jolla on arkaa tietoa CIA:sta, sekä Bournesta.

Medusan Sinetti jatkaa samalla radalla kahden edeltäjänsä kanssa. Toiminta on jälleen mukavan realististä ja takaa-ajot kuvattu loistavasti. Greengrassin tavaramerkiksi noussut käsivara kuvaus tuo mukavia kuvakulmia Bournen kähinöintiin ja esimerkiksi melkein alussa sattuva takaa-ajokohtaus Waterloon asemalla lontoossa on komeimpia takaa-ajo kohtauksia pitkään aikaan, samoin myös Madridin Tangiersin katoilla tapahtuva takaa-ajo on hienon näköistä.Medusan Sinetti ei suinkaan ole pelkkää toimintaa vaan hahmot ovat jälleen aitoja, eikä mitään muovisankareita. Viholliset eivät havittele maailmantuhoa, vaan yhden miehen tappamista ja Bourne käyttää jälleen aseenaan tehokkaita refleksejään. Greengrassin raapustama käsikirjoitus vie Bournea aina Moskovasta, Marokkoon, Madridiin ja lopulta Yhdysvaltoihin, jossa päästään kurkistamaan miehen menneisyyteen.

Medusan Sinetin kantava voima on edelleen Matt Damon, joka muuntautuu Jason Bourneksi loistavasti. Damonia tukee loistavasti David Strathairnin tulkitsema kiero CIA:n johtaja Noah Wosen ja näiden kahden hahmon välisessä kissa ja hiiri leikissä on tunnelma kohdissaan. Edellisistä Bourne filmeistä tutut Joan Allen ja Julia Stiles jatkavat samoilla linjoilla. Vanha körmy Scott Glenn käy piipahtamssa pienessä roolissa.

Kokonaisuutena Medusan Sinetti on komea päätös Matt Damonin tähdittämälle trilleri-trilogialle, sillä Damon on sanonut, että rooliaan ei enään uusi. Medusan Sinetti on myös vuoden viileimpiä vauhtipaukkuja. Saapi nähdä astuuko kukaan enään Jason Bournen rooliin.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 483 arvostelua
Arvosteltu: 17.08.2007
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,39
Valamiesten ratkaisu
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia arvosana 4,28
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,92
Blade Runner 2049
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon

Elokuvan tiedot

Medusan sinetti
Medusan sinetti arvosana 3,94

Medusan sinetti (2007)

Alkuperäinen nimi: The Bourne Ultimatum

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2007
Pituus:
111 min
Ohjaajat:
Paul Greengrass
Käsikirjoittajat:
George Nolfi, Robert Ludlum, Scott Z. Burns, Tony Gilroy
Pääosanäyttelijät:
Albert Finney, David Strathairn, Joan Allen, Julia Stiles, Matt Damon, Paddy Considine, Scott Glenn
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja, ranska, arabia, venäjä