Arvostelu

Näihin luihin ja ytimiin asti menevää efekti-ihmettä ei ole nähty aikoihin.

Kuvitelma: Päivittäinen maailmamme on todellinen.

Totuus: Maailma on vain harhakuva, jonka kaikkivaltiaat tietokoneet ovat muodostaneet hallitakseen meitä.

Elokuvan päähenkilö on tietokoneohjelmoija Thomas A. Anderson (Keanu Reeves), joka tunnetaan myös nimellä "Neo". Eräänä päivänä häneen ottaa yhteyttä tietokonehakkeri "Trinity" (Carrie-Anne Moss), joka työskentelee salaperäiselle "Morpheukselle" (Laurence Fishburne). Myöhemmin Neo kohtaa Morpheuksen, joka kertoo hänelle karun totuuden; maailma, jota ihmiset pitävät totena, onkin epätodellinen, "Matrixina" paremmin tunnettu eräänlainen virtuaalimaailma. Se on todellisuuden epäinhimillisten voimien luomus, ja todellisuudessa ihmiset on kytketty valtaisiin voimalaitoksiin tuottamaan sähköenergiaa julmille koneille. Morpheus uskoo Neon olevan Valittu, joka tuhoaisi Matrixin ja lopettaisi todellisessa maailmassa raivoavan sodan ihmisten ja koneiden välillä sekä vapauttaisi koko ihmiskunnan Matrixin vallasta.

Wachowskit ovat onnistuneet luomaan fantastisen ja henkeäsalpaavan elokuvaelämyksen, sekä heidän ohjaus, käsikirjoitus ja filosofisen tarinan kerronta puhuvat puolestaan. Paljon kehumista riittää myös erikoistehosteissa, jotka vaikuttavat katsojan silmin vaikeasti toteuttavilta. Kaiken lisäksi taistelukohtaukset ovat uskomattomia ja kung fu -koreografiat mahtavia niitä seurattaessa ja toimintakohtaukset, mm. ampumiskohtaukset, häkellyttäviä.

Hahmotkin on kirjoitettu upeasti ja kaikki näyttelijät suoriutuvat karismaattisesti. Reeves on kekseliäässä vedossa tavallisena tietokoneohjelmoijana, josta myöhemmin kehkeytyy erilaisten taistelulajien mestari ja luoteja ketterästi väistelevä Valittu. Moss ja Fishburne tekevät myös hyvää työtä Neon ystävinä kaikkine taistelulajeineen ja pelottomuuksineen. Hugo Weavingin esittämä Agentti Smith on yksi elokuvahistorian loisteliaimpia pahiksia, jonka toisen muuttaminen häneksi ja mahdoton päihittäminen kruunaa kaiken.

Elokuva palkittiin vuoden 2000 Oscar-gaalassa parhaiden erikoistehosteiden, leikkauksen, äänitehosteiden ja äänityksen palkinnoilla, sekä kahdella Bafta-palkinnolla parhaasta äänityksestä ja erikoistehosteista. Yhdeksästä Saturn-ehdokkuudesta se voitti parhaan tieteiselokuvan ja ohjauksen palkinnot, ollen myös ehdolla seitsemässä eri sarjassa (mm. paras käsikirjoitus, miespääosa (Reeves), naispääosa ja miessivuosa (Fishburne). 463 miljoonan dollarin lipputuloilla se oli neljänneksi eniten tuottanut elokuva vuona 1999.

Kokonaisuutena Matrix on fantastinen ja henkeäsalpaava kybertrilleri, jonka haluaa katsoa uudelleen monta kertaa. Näihin luihin ja ytimiin asti menevää efekti-ihmettä ei ole nähty aikoihin.

Pisteet: rating 100,000

TomCruise
Käyttäjä, 50 arvostelua
Arvosteltu: 01.01.2017
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia arvosana 4,22
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini arvosana 4,16
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,89
Blade Runner 2049

Elokuvan tiedot

Matrix
Matrix arvosana 4,14

Matrix (1999)

Alkuperäinen nimi: The Matrix

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
136 min
Ohjaajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Käsikirjoittajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosanäyttelijät:
Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Keanu Reeves, Laurence Fishburne
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti